Umelá inteligencia (AI) predstavuje významné príležitosti a výzvy v takmer každom odvetví vrátane odvetvia športového stávkovania. Russell Karp, senior viceprezident spoločnosti DataArt, sa v tomto článku venuje najsľubnejším príležitostiam pre športové stávkovanie v ére poháňanej AI.

Technológia umelej inteligencie nepochybne zohráva v odvetví športového stávkovania kľúčovú úlohu.

Umelá inteligencia stojí na križovatke inovácií a spokojnosti používateľov, od zlepšenia analýzy údajov a výpočtu kurzov až po zdokonalenie používateľského zážitku a podporu zodpovedného hrania.

Systémy na riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM) založené na AI možno využiť na analýzu správania používateľov, ich preferencií a trendov s cieľom prispôsobiť digitálne zážitky pre stávkujúcich. To pomáha stávkovým kanceláriám získať náskok pred konkurenciou a zároveň udržať spokojnosť svojich klientov.

Hoci sú výhody jasné, začlenenie umelej inteligencie do športového stávkovania nie je bez problémov. Tie môžu siahať od obáv týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany osobných údajov až po etické dilemy a potenciálne prílišné spoliehanie sa na strojovo riadené predpovede, ktoré si vyžadujú dôkladnú orientáciu.

ZDROJ: shutterstock.com

Generatívna AI verzus analytická AI

Pri zavádzaní umelej inteligencie do stávkovej kancelárie je dôležité si uvedomiť, že existujú rôzne typy umelej inteligencie. Táto technológia siaha od generatívnej AI a analytickej AI až po otvorené a uzavreté možnosti – viac o tom neskôr.

Generatívna AI vyniká schopnosťou samostatne vytvárať nový obsah alebo predpovede. Vytvára tak výstupy, ktoré neboli súčasťou jej tréningových údajov. V oblasti športového stávkovania sa to môže prejaviť v generovaní propagačného obsahu alebo simulácii potenciálnych výsledkov hry na základe komplexných modelov.

Analytická AI prečesáva existujúce údaje s cieľom identifikovať vzory, korelácie alebo anomálie. V športovom stávkovaní sa analytická AI môže použiť na výpočet kurzov, analýzu minulých výsledkov stávkarov alebo predpovedanie budúcich výsledkov hier na základe historických údajov.

ZDROJ:shutterstock.com

Ďalšie nástroje, ako napríklad chatboti, môžu pomôcť stávkarom lepšie sa rozhodovať. Ich ďalším potenciálnym prínosom je aj zvyšovanie angažovanosti prostredníctvom jednoduchej a zábavnej textovej interakcie. Používateľ sa môže napríklad opýtať na aktuálny kurz na nadchádzajúci futbalový zápas. Chatbot môže okamžite vyhľadať najnovšie kurzy, relevantné štatistiky a správy o tímoch, čím poskytne tipujúcemu informácie, ktoré mu umožnia uzavrieť informovanú stávku.

Okrem toho môžu chatboti zapojiť používateľov do bežnej konverzácie, odpovedať na otázky o športových udalostiach alebo dokonca vysvetľovať pravidlá stávkovania. Tieto interakcie môžu používateľom ušetriť čas pri hľadaní údajov a udržať ich v kontakte s platformou stávkovej kancelárie. To potom zvyšuje pravdepodobnosť podania stávok.

Nevýhody a výzvy

Keďže sa táto technológia naďalej zdokonaľuje, prevádzkovatelia by mali zvážiť niektoré významné problémy, ktoré AI v športovom stávkovaní predstavuje.

Ako už bolo uvedené, AI nie je len generatívna alebo analytická. Je tiež otvorená alebo uzavretá. V uzavretom modeli AI je algoritmus technológie súkromný; ide o model, ktorý niektorí nazývajú „čierna skrinka“. V otvorenom modeli UI je algoritmus otvorený, čo znamená, že – podobne ako softvér s otvoreným zdrojovým kódom – k modelu učenia UI má prístup ktokoľvek na internete.

ZDROJ:shutterstock.com

Otvorená AI by mohla predstavovať hrozbu pre bezpečnosť a súkromie stávkujúcich. Modely AI sa môžu učiť a pamätať si špecifické dátové body, čo znamená, že ak sú otvoreným zdrojovým kódom, mohli by byť v kóde zahrnuté citlivé osobné údaje používateľov – napríklad finančné údaje. Tým by mohli byť stávkari ohrození. Okrem toho sú samotné algoritmy omylné. Keďže ich vytvárajú ľudia, modely umelej inteligencie môžu odrážať ľudské predsudky, čo môže mať vplyv na presnosť predpovedí a prípadne aj na spravodlivosť stávkových postupov.

Preto sa uprednostňujú uzavreté modely umelej inteligencie, aby sa zabezpečilo súkromie všetkých údajov, ktoré stávkové kancelárie zhromažďujú a spravujú. Hoci je otvorená AI nákladovo efektívnejšia a flexibilnejšia, uzavretá AI ponúkne bezpečnosť a súkromie pre všetkých zákazníkov a podporí vaše podnikanie riešeniami na mieru.

Etické aspekty a vplyv na zodpovedné hranie hazardných hier

Nanešťastie, možnosť uzavretej AI nie je taká jednoduchá, ako sa zdá. Hoci zachová súkromie osobných údajov vašich používateľov, je možné, že algoritmus uzavretej AI môže spôsobiť, že stávkari budú menej dôverovať vašej platforme. V dôsledku toho by to, čo používatelia vnímajú ako nedostatok transparentnosti, mohlo časom znížiť lojalitu zákazníkov.

V súvislosti s AI a športovým stávkovaním existujú aj etické obavy, najmä preto, že ich prediktívne schopnosti môžu neúmyselne podnecovať návykové správanie. Tieto systémy, ktoré sa zameriavajú na preferencie a návyky používateľa, môžu posilniť nutkanie hrať nad svoje možnosti a obísť tak záväzok odvetvia k zodpovednému hraniu.

ZDROJ: shutterstock.com

Obmedzenia a slabé stránky

Hoci umelú inteligenciu vytvorili ľudia, algoritmus sa nemôže vyrovnať ľudskej stránke športového stávkovania, od intuície stávkarov až po výkony športovcov z roka na rok (alebo dokonca z týždňa na týždeň). Spoliehanie sa umelej inteligencie na historické údaje pri vytváraní predpovedí by mohlo viesť k zavádzajúcim predpovediam pre stávkujúcich, pretože neponecháva priestor pre nuansy ľudského úsudku alebo hry. Kľúčovými faktormi pri športových stávkach sú emócie a situačné povedomie, pričom ani jeden z týchto faktorov nie je možné replikovať alebo nahradiť technológiou AI.

Na splnenie požiadaviek na dodržiavanie predpisov a zachovanie bezpečnosti údajov používateľov musia stávkové kancelárie dodržiavať predpisy o ochrane údajov, ako je napríklad GDPR. Keďže AI sa naďalej vyvíja, zabezpečenie trvalého súladu pre vašu stávkovú kanceláriu si bude vyžadovať neustálu pozornosť. Obzvlášť náročné by to mohlo byť aj v USA, kde je športové stávkovanie prísne regulované a pravidlá sa v jednotlivých štátoch líšia.

Hoci AI skutočne mení pravidlá hry pre športové stávkovanie a oplýva nevyužitým potenciálom, je potrebné si uvedomiť a zmierniť jej výzvy a riziká.

V druhej časti seriálu sa budeme venovať niekoľkým stratégiám, ktoré môžu stávkové kancelárie využiť na optimalizáciu možností AI a plné využitie jej sily.