V tomto stretnutí skupiny C kvalifikácie na Majstrovstvá Európy 2024 sa stretnú Ukrajina, aktuálne druhá, a líder skupiny Anglicko. Anglicko sa bude snažiť ešte viac zvýšiť svoj náskok na čele skupiny, keď sa bude usilovať o piate víťazstvo z prvých piatich zápasov. Tri levy si vybudovali šesťbodový náskok pred Ukrajinou, hoci majú na konte zápas navyše. Ukrajina sa pokúsi znížiť odstup od svojich súperov a zároveň zvýšiť svoj trojbodový náskok na tretie Taliansko. Keďže z tejto päťčlennej skupiny sa kvalifikujú len prvé dva tímy, je pravdepodobné, že o druhé miesto si to rozdajú Ukrajinci a Taliani. Zápas začína 9. septembra 2023 o 18:00 (Tarczyński Arena Wrocław, Wrocław).

Analýza formy

Anglicko v tejto kvalifikačnej kampani na Euro 2024 vyrazilo dopredu a po prvých štyroch zápasoch má stopercentnú bilanciu víťazstiev. Nielen samotná bilancia je chvályhodná, ale aj spôsob, akým zverenci Garetha Southgatea vyhrávajú, je mimoriadne pôsobivý. Anglicko pred druhým stretnutím s Ukrajinou strelilo 15 gólov a inkasovalo len raz. Všetko sa im podarilo v poslednom zápase, keď na Old Trafford vyhrali nad Severným Macedónskom 7:0. Hetrikom sa blysol Bukayo Saka. Pätnásť gólov Anglicka je najvyšší počet gólov spomedzi všetkých tímov v kvalifikácii na Euro 2024, Portugalsko ich má na konte 14. Anglicko si v kvalifikácii na Euro v posledných rokoch počína mimoriadne dobre, keď v rokoch 2012, 2016 a 2020 skončilo na prvom mieste svojej skupiny.

Ukrajina sa bude usilovať o svoju štvrtú účasť na majstrovstvách Európy v Nemecku, ktoré sa začnú v júni 2024. Čakajú ich potenciálne rozhodujúce tri dni, keď nastúpia proti vysoko nasadenému Anglicku a následne ich čaká cesta do Milána, kde sa stretnú s úradujúcimi majstrami Európy Talianmi. Modro-žltí vedú nad Talianmi o tri body, ale Taliansko má zápas k dobru. Ukrajina utrpela v marci tohto roku na úvod svojej kvalifikačnej kampane prehru 2:0 s Anglickom. Dokázali sa však dobre spamätať, keď zvíťazili nad Severným Macedónskom a Maltou. V prvom prípade sa Ukrajina dostala z polčasovej straty 2:0 a získala ako hosťujúci tím dôležité tri body. V posledných siedmich zápasoch zaznamenali iba jednu prehru.

Analýza zostavy

Southgate nemá k dispozícii niekoľko hráčov, najmä Jacka Grealisha z Man City a Trenta Alexandra-Arnolda z Liverpoolu. Okrem nich chýbajú John Stones, Mason Mount a Luke Shaw, ktorí nebudú k dispozícii pre výber. Anglicko má však určite dostatok hráčov na to, aby sa s chýbajúcimi hráčmi vyrovnalo, keďže najmä ich stred poľa vyzerá najlepšie za posledné roky. Základom sú Declan Rice a Jude Bellingham, ktorí zažívajú fantastické začiatky vo svojich nových kluboch. Saka zaujme pozíciu na pravom krídle a na ľavej strane sa k nemu pravdepodobne pripojí Marcus Rashford. Harry Kane z Bayernu Mníchov bude ako vždy viesť líniu troch levov.

Manažér Ukrajiny Sergej Rebrov bude bez služieb Ruslana Malinovského z Marseille a stredopoliara Mykolu Šaparenka, ktorí majú problémy so zraneniami. Do zostavy sa bude môcť vrátiť vplyvný Oleksandr Zinčenko, ktorý pravdepodobne nastúpi na svoje obľúbené miesto v strede poľa národného tímu. Ukrajinu povedie Andrij Jarmolenko z Dynama Kyjev, ktorý má na konte 45 medzinárodných gólov v 115 zápasoch.

Kľúčové ukazovatele zápasu Ukrajina – Anglicko

  • Anglicko vyhralo posledné tri zápasy po sebe rozdielom minimálne dvoch gólov.
  • Posledné stretnutie medzi týmito dvoma stranami sa skončilo víťazstvom Anglicka 2:0 v marci 2023.
  • Ukrajina inkasovala aspoň dva góly v troch z posledných štyroch zápasov vonku, pričom počas tohto obdobia dosiahla len jedno čisté konto.
  • Anglicko je najlepšie skórujúcim tímom v kvalifikácii na Euro, keď v štyroch zápasoch strelilo 15 gólov, čo predstavuje priemer 3,75 gólu na zápas.
  • Tento zápas sa bude hrať na neutrálnom mieste, čo znamená, že Ukrajina nebude mať tradičnú výhodu domáceho prostredia.

Tip na zápas

Anglicko je momentálne na koni a práve vyhráva najvyššie víťazstvo od roku 2021, keď rozdrvili San Maríno 10:0. Toto je skutočne desivé mužstvo, s ktorým sa musia súperove tímy vysporiadať, pretože na pozíciách v útoku a v strede poľa je množstvo talentov. Ukrajina si dobre počínala, keď si pripísala víťazstvá a celkovo má dobrú formu, keď z posledných siedmich zápasov prehrala iba raz. Je to však pravdepodobne príliš veľká výzva pre Ukrajincov, ktorí nemajú proti Angličanom dobrú nedávnu históriu. Náš tip na zápas Ukrajina – Anglicko je Anglicko bude víťaz.