Nedávna história pravidiel a predpisov týkajúcich sa hazardných hier a online kasín v Nemecku bola komplikovaná, ale aktualizovaná medzištátna zmluva o hazardných hrách („ISTG 2021“) poskytuje niektoré nové možnosti udeľovania licencií pre subjekty pôsobiace v tomto odvetví.

V tejto novej zmluve sú uvedené aj pravidlá týkajúce sa reklamy na hazardné hry, licenčných podmienok a daňových sadzieb. Licencie vydané podľa nového nariadenia budú platné v celom Nemecku. Udeľovanie licencií v celom Nemecku je veľkou zmenou oproti starým zákonom, ktoré často obmedzovali prvky online hazardných hier na nemeckú spolkovú krajinu Šlezvicko-Holštajnsko, keďže táto krajina vydala niekoľko licencií na hazardné hry spoločnostiam pôsobiacim online, keď ostatné spolkové krajiny tak neurobili.

Nové pravidlá pre online hazardné hry v Nemecku

Zákony o hazardných hrách v Nemecku boli dlhé roky veľmi reštriktívne. Vzhľadom na vývoj v tomto odvetví v poslednom čase bolo jasné, že je potrebná zmena v regulácii online kasín a iných herní. Z tohto dôvodu začiatkom roka 2020 hlavy nemeckých spolkových krajín schválili nové pravidlá a predpisy pre hazardné hry v online kasínach a pre online poker. Tieto nové pravidlá nadobudli účinnosť 1. júla 2021. Napriek tomu, že regulačný rámec bude menej reštriktívny ako predtým, sú naďalej v zákone zakomponované obmedzujúce prvky.

Cieľom reštriktívnych prvkov je poskytnúť hráčom ochranu a zabrániť závislosti od hazardných hier. Medzi tieto obmedzenia patria limity pre stávky na roztočenie, prísne zákony o reklame (uvedené nižšie), limity pre športové stávky počas hry (obmedzené na ďalšieho strelca alebo konečný výsledok) a výherné automaty budú obmedzené, pokiaľ ide o výšku stávky, ktorú je možné vložiť naraz. Okrem toho budú zákazníci obmedzení, pokiaľ ide o výšku vkladu, ktorý môžu mesačne vložiť. Tento limit bude maximálne 1000,00 € mesačne a budú zavedené opatrenia na monitorovanie prevádzkovateľov. Platformy online hazardných hier, ktoré porušia tieto pravidlá, môžu čeliť odobratiu licencie a ďalším sankciám.

Nové licenčné zákony pre online hazardné hry a online kasína v Nemecku

Aktualizácia pravidiel týkajúcich sa udeľovania licencií znamená, že spoločnosti, ktorým boli vydané licencie, budú môcť pôsobiť v celom Nemecku. Tieto licencie, ktoré budú vydané, sú platné päť rokov. ISTG 2021 vo všeobecnosti povoľuje súkromným spoločnostiam žiadať o licencie na poskytovanie športových stávok, virtuálnych výherných automatov a online pokru. V nemeckých predpisoch o hazardných hrách sa hazardné hry definujú ako „hazardné hry“, pričom na to, aby sa určitá činnosť považovala za „hazardnú hru“, musí obsahovať tieto tri prvky:

  • Vklad.
  • Určenie výhry je úplne alebo prevažne vecou náhody.
  • Protihodnota sa poskytuje výmenou za šancu na výhru.

Niektoré aspekty procesu udeľovania licencií, najmä pokiaľ ide o online kasínové hry, sa však riadia zákonmi jednotlivých federálnych štátov. Špecifikácie licencií budú pravdepodobne vychádzať zo zákonov týkajúcich sa prevádzkovania tradičných kamenných kasín.

Nová medzištátna zmluva o hazardných hrách zaviedla nový národný regulačný orgán pre hazardné hry, ktorý bude sídliť v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Tento orgán bude zodpovedný za vydávanie licencií pre organizátorov a bude ho zastupovať Štátny správny úrad Saska-Anhaltska v Halle. O tieto licencie pre organizátorov môžu požiadať žiadatelia, ktorí sa nachádzajú v členských štátoch Európskej únie alebo v štátoch Európskeho hospodárskeho priestoru.

Nové pravidlá reklamy pre online hazardné hry v Nemecku

Hoci nové pravidlá týkajúce sa hazardných hier priniesli určitú liberalizáciu nemeckých zákonov, v súvislosti s reklamou na hazardné hry existujú prísne obmedzenia. Nemecké spolkové krajiny dúfajú, že obmedzenia pomôžu znížiť vplyv reklamy najmä na mladších ľudí. Z tohto dôvodu nie je povolená reklama na online hazardné platformy v čase od 6:00 do 21:00. Reklama tiež nesmie byť zameraná na neplnoleté osoby alebo niektoré kategórie „zraniteľných“ osôb. Okrem toho nový zákon bráni platformám aj v krížovej reklame, v rámci ktorej nemôžu napríklad propagovať svoje online kasíno, kým sa používateľ zapája do ich platformy pre športové stávky.

Zavedú sa aj pravidlá pre reklamu týkajúcu sa športových hier. Reklama na stávkovanie na športovú udalosť vysielanú naživo bezprostredne pred touto udalosťou alebo počas nej nie je povolená na tom istom vysielacom kanáli. Hoci sponzorstvo dresov a iné všeobecné sponzorstvo športových tímov bude stále povolené, existujú obmedzenia týkajúce sa využívania aktívnych športovcov na propagáciu spoločností zaoberajúcich sa športovým stávkovaním.

Klamlivá reklama týkajúca sa online hazardných hier tiež nie je povolená, rovnako ako propagácia hazardných hier ako prostriedku na riešenie finančných problémov. Priama a cielená reklama prostredníctvom SMS správ a telefonických hovorov je tiež silne obmedzená zákonom.

Prečo boli v Nemecku zavedené nové predpisy a pravidlá pre online kasína?

Online hazardné hry a online kasína sa v Nemecku už niekoľko rokov nachádzajú v šedej zóne. To viedlo k právnym sporom a protichodným názorom spolkových krajín. Pred rokom 2008 neboli hazardné hry regulované v takej miere ako teraz, avšak nemecké spolkové krajiny sa vtedy snažili obmedziť online hazardné hry. Na nájdenie nového právneho riešenia bola zavedená Glücksspielstaatsvertrag (medzištátna zmluva o hazardných hrách). Medzi 16 spolkovými krajinami však došlo k nezhodám, keďže Šlezvicko-Holštajnsko sa rozhodlo vydať licencie na hazardné hry na šesť rokov niekoľkým spoločnostiam vrátane Ladbrokes, Bwin a ďalších. Po tomto prvom udelení licencií Šlezvicko-Holštajnsko od udelenia ďalších licencií ustúpilo a do veľkej miery prijalo platnú legislatívu.

Bolo ťažké dospieť do tohto štádia, pretože jednotlivé nemecké spolkové krajiny mali na online hazardné hry odlišné názory. Dosiahnutie dohody medzi jednotlivými spolkovými krajinami viedlo ku kompromisnému riešeniu, ktoré je v súčasnosti v platnosti. Zatiaľ čo štáty ako Šlezvicko-Holštajnsko presadzovali väčšiu liberalizáciu zákonov, ostatné boli proti.

Túžba chrániť zákazníkov pred niektorými rizikami online hazardných hier je pochopiteľná, ale neposkytnutie pevného právneho základu pre online kasína a iné formy hazardných hier v Nemecku viedlo k tomu, že zákazníci využívajú poskytovateľov na čiernom trhu. To spôsobilo, že veľká časť ziskov z online hazardných hier opustila Nemecko. V dobe internetu je snaha zakázať alebo prísne obmedziť online hazardné hry náročná úloha. Odhodlaní zákazníci, ktorí chceli hrať hazardné hry, boli schopní obísť zavedené bloky.