Vyšetrovanie investigatívneho tímu TV Al Jazeera odhalilo, ako si môžu oligarchovia a medzinárodní zločinci kupovať anglické futbalové kluby a používať ich na pranie špinavých peňazí.

The Men Who Sell Football 

Hodinový dokument, ktorý televízia Al Jazeera odvysielala v pondelok 9. augusta (20:00 GMT), ukazuje niekoľko významných postáv z pozadia anglického futbalového biznisu, ktorí utajeným reportérom otvorene rozprávajú, ako môžu skryť peniaze a identitu zločincov za offshore trustmi a ako zabezpečia predloženie podvodných dokumentov o náležitej starostlivosti pri preverovaní pôvodu finančných zdrojov investorov anglickým futbalovým úradom. Títo sprostredkovatelia sa dokonca otvorene chvália tým, že používajú „špinavé triky“ s úplnou zmenou identity prípadných investorov s možnosťou získania nového pasu, pričom takéto pasy s  novými menami, oficiálne používajú pri komunikácií s futbalovými úradmi. Aj takto je možné klamať anglické ligové orgány napriek tomu, že pravidlá anglickej futbalovej ligy jasne stanovujú, že kluby nesmie vlastniť žiadny kriminálnik ani bývalý trestanec, a že kupujúci musia preukázať zdroj svojich finančných prostriedkov.

Kúzelník

Medzi tými, ktorí takto „kupovali“ anglické futbalové kluby, sú podľa dokumentu aj majiteľ Chelsea Roman Abramovič a predchádzajúci majiteľ Readingu FC Anton Zingarevič. Prostredníctvom utajeného kamerového záznamu tím investigatívcov z televízie Al Jazeera identifikoval Christophera Samuelsona, experta na offshorové financie, a Keitha Huntera, bývalého detektíva Scotland Yardu, ktorí participovali pri nákupe a predaji slávnych klubov ako Chelsea, Aston Villa, Reading, Hull a Derby County čínskym a ruským investorom, ktorí boli nútení skrývať svoje bohatstvo pred svojimi domovskými vládnymi orgánmi. Christopher Samuelson je manažér správcovského fondu a sprostredkovateľ futbalových obchodov známy ako „kúzelník“ (The Magician). Podľa analytika offshore financií Adriana Gattona sa o Samuelsonovi hovorí, že „dokáže nechať zmiznúť slona“, čo je narážka na jeho zručnosti pri utajovaní finančných prostriedkov pomocou trustových účtov. Tento „dokonalý tieňový hráč“ bol pritom predmetom vyšetrovania pre pranie špinavých peňazí vo viacerých európskych krajinách, ale doposiaľ nebol nikdy obvinený. Samuelson bol dlhoročným hráčom v medzinárodnom obchode. V 90. rokoch pomáhal vybudovať spoločnosť Valmet, jednu z najväčších offshore trustových spoločností na svete. Jeho spoločnosti previedli stovky miliónov dolárov z Ruska pre oligarchov akými sú Boris Berezovsky a „Badri“ Patarkatsishvili. V roku 2004 zorganizoval prostredníctvom nepriehľadných offshore trustov pre utajeného ruského magnáta transakciu na kúpu klubu Premier League Everton. Dohoda stroskotala po tom, ako do médií uniklo meno magnáta Borisa Zingareviča. V rokoch 2012 a 2016 pripravil dohody o kúpe dvoch anglických klubov – Readingu a Aston Villy. Oba sa pod vedením záhadných nových majiteľov dostali na pokraj finančného krachu.

Ako kúpiť Derby County

V epizóde, ktorá bola nakrútená s pomocou Transparency International UK, sa tím troch reportérov vydáva za agentov, ktorí majú kúpiť anglický klub pre fiktívneho čínskeho investora, ktorý utiekol do Hongkongu po tom, ako bol odsúdený čínskou vládou za korupciu. Samuelson navrhol tímu reportérov, aby „ich klient“ zvážil šesť najlepších tímov v anglickej Championship (jedna úroveň pod anglickou Premier League), ktorá pozostáva zo „spiacich gigantov“, tímov, ktoré boli v minulosti v EPL alebo získali titul. Samuelson uviedol, že jeho firma dostáva z obchodov 3 % províziu a poskytol podrobný návod ďalšieho postupu vrátane prevodu peňazí prostredníctvom offshore účtu vedeného na Gibraltári.

Obchodník Samuelson tiež ponúkol fiktívnemu investorovi z Číny novú identitu kúpou pasu Európskej únie za 10 miliónov eur. Reportéri z AL Jazeera sa takto v utajení dostali až na pokraj uzavretia obchodnej dohody, na základe ktorej mal zločinecký investor z Číny kúpiť Derby County FC, jeden z najstarších anglických futbalových klubov. Reportéri Samuelsonovi síce povedali, že ich klient pašoval peniaze z Číny cez kasína v Macau a bol v neprítomnosti odsúdený a sedem rokov väznený za pranie špinavých peňazí a úplatkárstvo, Samuelson to však odbil konštatovaním: „Obyčajný nezmysel. Som na to zvyknutý. Som v reálnom svete a všetkému tomuto rozumiem. Môžem vám pomôcť, prišli ste k správnej osobe.“ Vzápätí predstavil medzinárodnú právnickú firmu a autorizovaného účtovníka, s ktorými spolupracuje, a uviedol, že sú veľmi diskrétni a takto riešili už mnohé jeho obchody.

Na utajenie zločineckej minulosti čínskeho investora Samuelson navrhol využiť dvoch takzvaných menšinových investorov, aby „kryli“ kúpu Derby County ako spoloční akcionári offshoreovej spoločnosti. Podpísali by „vyhlásenie o dôvere“, že držia akcie pre čínskeho investora a na základe takejto dohody by sa identita čínskeho investora utajila. Samuelson dokonca vzal reportérov aj priamo do Derby County, kde sa stretli s Melom Morrisom, majiteľom klubu, aby prediskutovali dohodu o kúpe Derby County za 99 miliónov libier (137 miliónov USD).

Cyperské zlaté pasy

Samuelson a Hunter mali v systéme služieb pre krytie identity pofidérnych milionárov zahrnutú aj spoluprácu s cyperskými úradníkmi, ktorí im pomáhali so získavaním nových pasov a nových mien, a to v rámci tzv. cyperského programu zlatých pasov, ktorý spočíval v prideľovaní cyperskej štátnej príslušnosti (a teda európskeho pasu) za realizáciu vopred určenej výšky investície v krajine. Počas série stretnutí so sieťou cyperských spolupracovníkov, vrátane poslanca parlamentu, a de facto zástupcu prezidenta, Cyperčania vyjadrili ochotu pomôcť neznámemu čínskemu investorovi so zločineckou minulosťou získať pas EÚ aj s novým menom, hoci odsúdenie za trestný čin malo byť pre takúto osobu diskvalifikačným kritériom. Kauza cyperských zlatých pasov bola zverejnená v októbri 2020 a viedla k odstúpeniam vysokých predstaviteľov, vyšetrovaniu zo strany EÚ a cyperskej vlády, zrušeniu systému pasov a týždňom protikorupčných demonštrácií na Cypre.

Ako v súvislosti s dokumentom televízie Al Jazeera The Men Who Sell Football povedal Ben Cowdock z Transparency International, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním prania špinavých peňazí: „Futbaloví fanúšikovia v Anglicku budú zrejme rozčarovaní, pretože vyšetrovanie ukazuje na veľkú zraniteľnosť anglického futbalového systému voči finančným prostriedkom pochybného pôvodu a nevhodným vlastníkom ich klubov“. To rozčarovanie zo zistení investigatívnych reportérov sa však nebude týkať len anglických futbalových fanúšikov, ale aj viacerých účinkujúcich z televízneho dokumentu, keďže zistenia reportérov z Al Jazeera budú veľmi zaujímavé tak pre políciu ako aj pre anglické futbalové orgány.

Celý dokument TV Al Jazeera: