Banka Credit Suisse sa ocitla v centre škandálu s praním špinavých peňazí v Singapure. Singapurský menový úrad (MAS) sa pripravuje na kontrolu postupov banky pri správe financií bohatých klientov, čo indikuje závažnosť škandálu, do ktorého je tiež zapletených viac domácich a medzinárodných finančných inštitúcií.

Singapurské finančné prostredie je pod intenzívnou kontrolou, pretože Singapurský menový úrad (MAS) sa pripravuje na dôkladné preskúmanie správania a postupov Credit Suisse a ďalších bánk. Tie by mohli byť pravdepodobne zapletené do škandálu súvisiaceho s praním špinavých peňazí z hazardných hier, ktorý vážne poškodzuje imidž tohto ázijského finančného centra.

Cieľom vyšetrovania je zistiť primeranosť mechanizmov a postupov týchto bánk pri monitorovaní transakcií bohatých klientov.

ZDROJ: peakpx.com

Deja Vu pre Credit Suisse

Toto vyšetrovanie nasleduje po zhabaní majetku v hodnote viac ako 2,8 miliardy SGD (2 miliardy USD) vrátane hotovosti, šperkov a nehnuteľností, ktoré súvisia s údajným praním špinavých peňazí cez singapurské bankové domy. Tento významný zásah podčiarkuje aj enormný rozsah nezákonných finančných aktivít, ktoré prenikli do singapurského bankového sektora.

Nadchádzajúca inšpekcia MAS je pripravená preskúmať možné prepojenia bánk s podozrivými osobami. Posúdi sa aj celková účinnosť ich procesov preverovania klientov a kontrola tiež banky upozorní na potenciálne slabé miesta a nedostatky v dodržiavaní predpisov KYC.

Medzi bankami, ktoré sú pod drobnohľadom MAS, je aj okrem iných aj Credit Suisse, finančná inštitúcia, ktorá je známa svojou kontroverznosťou. Credit Suisse, ktorú začiatkom tohto roka kúpil bankový gigant UBS, zohrala významnú úlohu v neslávne známej ságe 1Malaysia Development Berhad (1MDB), najväčšom korupčnom prípade, ktorý zasiahol Malajziu.

ZDROJ: peakpx.com

Škandál 1MDB sa týkal sprenevery miliárd dolárov zo štátneho investičného fondu, čo viedlo k vyšetrovaniam a súdnym konaniam na celom svete. V súvislosti s týmto škandálom čelila Credit Suisse v roku 2017 kontrole zo strany MAS.

Regulačný orgán vyšetroval zapojenie banky. Následne jej bola uložená pokuta vo výške 700 000 SGD (509 320 USD) v dôsledku nedostatkov v kontrolách proti praniu špinavých peňazí a štandardoch dodržiavania predpisov (Compliance).

Táto história stavia Credit Suisse pod zvýšenú kontrolu aj pri súčasnom vyšetrovaní. Vyvoláva tiež otázky týkajúce sa postupov banky v oblasti riadenia rizík a dodržiavania regulačných požiadaviek.

Strojcovia prania špinavých peňazí zostávajú vo väzbe

Polícia pôvodne zatkla 10 osôb, všetky čínskeho pôvodu, ale s pasmi z rôznych krajín, za ich účasť na schéme prania špinavých peňazí, uväznila ich a odmietla ich prepustiť na kauciu. Právnici obvinených údajne žiadali o ich prepustenie, ale pokusy nevyšli.

ZDROJ: shutterstock.com

Päť z desiatich podozrivých sa v stredu dostavilo na súd a prokurátori tvrdili, že tieto osoby predstavujú riziko úteku. Napriek tomu, že vláda zhabala ich majetok, je podľa nej možné, že majú nejaký ukrytý inde, ktorý nikto nenašiel. Keďže viacerí zo zúčastnených mali viacero pasov, existuje aj obava, že by mohli použiť falošný doklad na obídenie hraničných kontrol.

Štyrom z piatich boli žiadosti o prepustenie na kauciu z dôvodu týchto obáv zamietnuté. Pojednávanie v prípade piatej osoby bolo odložené na 17. novembra, pretože zmenila právnika. Zostáva naďalej za mrežami.

Komentáre počas vypočúvania jedného zo štyroch, Su Tien-fenga, ukázali, ako veľmi boli všetci ochotní podieľať sa na tomto systéme. Podľa Asia News Network Su Tien -feng tvrdil, že je generálnym riaditeľom singapurskej IT spoločnosti, ale priznal, že netuší, kde sa kancelária nachádza. Priznal tiež, že nevie, čím sa spoločnosť zaoberá.