Medzinárodná asociácia pre integritu stávok (IBIA) zaznamenala v druhom štvrťroku 50 upozornení na podozrivé stávky, pričom hlavnou oblasťou záujmu bol opäť futbal.

Celkový počet za 2. štvrťrok bol nižší ako 88 výstrah zaznamenaných v rovnakom štvrťroku minulého roka, ale vyšší ako 48 v 1. štvrťroku 2023. IBIA pôvodne vykázala za prvý štvrťrok 40 hlásení, hoci tento údaj bol neskôr revidovaný smerom nahor.

Futbal vygeneroval najviac varovaní už druhý štvrťrok po sebe, a to 19, čo predstavuje 38 % z celkového počtu za 1. štvrťrok.

IBIA zaznamenala aj 14 upozornení na tenis, osem na stolný tenis a päť na šípky. Okrem toho bolo zaznamenané po jednom upozornení pre box, bowls, esport a bedminton.

ZDROJ: shutterstock.com

34 upozornení v Európe

Z geografického hľadiska bola Európa zďaleka hlavným zdrojom podozrivých stávok – 34 upozornení na kontinente.

Z európskych upozornení bol hlavným zdrojom tenis s 11 upozorneniami, nasledoval stolný tenis a futbal s ôsmimi upozorneniami. Šípkové súťaže boli zodpovedné za päť, potom po jednom za bedminton, box a bowls.

Najvyšší podiel upozornení – deväť – pochádzal zo Spojeného kráľovstva. Nasledovalo Estónsko so šiestimi, Česká republika s piatimi a Taliansko so štyrmi. Upozornenia boli nahlásené aj v Rakúsku, Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, Srbsku, Slovinsku a Španielsku.

Futbalové upozornenia dominujú v Afrike

V Afrike bolo zaregistrovaných sedem varovaní, pričom všetky sa týkali futbalu. Štyri varovania prišli z Pobrežia Slonoviny, dve z Tuniska a jedno z Alžírska.

V Južnej Amerike vzniklo šesť varovaní, pričom štyri futbalové varovania boli v Brazílii a dva tenisové v Čile. Okrem toho Severná Amerika zaznamenala len dve varovania, jedno pre futbal na Kube a druhé pre tenis v Dominikánskej republike.

Agentúra IBIA dodala, že osamotený záznam o esporte nebolo možné priradiť k určitej krajine a nebolo jasné, kedy sa podujatie konalo.

ZDROJ: shutterstock.com

Rastúca sieť členov

Združeniu sa v druhom štvrťroku podarilo rozšíriť svoju sieť. V júni sa jej členom stala spoločnosť Olybet, značka športového stávkovania spoločnosti Olympic Entertainment Group (OEG).

Medzitým IBIA uzavrela memorandum o porozumení s Portugalskou asociáciou online stávok a hazardných hier (APAJO). IBIA a APAJO budú spolupracovať v otázkach týkajúcich sa stávkovania a športovej integrity, ako aj bezpečného a udržateľného online stávkovania.

Okrem toho IBIA nadviazala partnerstvo s Brazílskym inštitútom zodpovedného hrania (IBJR) s cieľom vyvinúť opatrenia proti manipulácii so zápasmi v Brazílii. Stalo sa tak krátko po tom, ako IBIA stanovila plány na rozšírenie svojich aktivít v krajine.