Britská Komisia pre hazardné hry oznámila, že uložila pokutu vo výške 12,6 milióna USD online prevádzkovateľovi 888 za pranie špinavých peňazí a nedostatky v oblasti spoločenskej zodpovednosti.

Britská Komisia pre hazardné hry (UKGC) minulý utorok oznámila, že uložila peňažnú pokutu spoločnosti 888 UK Limited, ktorá prevádzkuje 78 webových stránok vrátane 888.com. Pokuta vo výške 12,6 milióna USD prichádza po tom, ako Komisia pre hazardné hry vykonala vyšetrovanie a zistila, že prevádzkovateľ porušil predpisy o praní špinavých peňazí a spoločenskej zodpovednosti. Okrem pokuty sa prevádzkovateľ podrobí rozsiahlemu nezávislému auditu. Okrem toho spoločnosť 888 dostala aj oficiálne varovanie od Komisie pre hazardné hry.

ZDROJ: 888

Vyšetrovanie odhalilo zlyhania v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí

Komisia zverejnila podrobnosti týkajúce sa zlyhaní prevádzkovateľa v oblasti prania špinavých peňazí. Uviedla, že spoločnosť 888 porušila pravidlá prania špinavých peňazí tým, že zaviedla politiku, ktorá umožnila zákazníkom vložiť 53 600 USD pred vykonaním potrebných kontrol zdroja finančných prostriedkov. Vyšetrovanie odhalilo, že spoločnosť 888 prijímala „ústne ubezpečenia od zákazníkov o príjme zo zamestnania a spoliehala sa na informácie z otvorených zdrojov na overenie pôvodu peňažných prostriedkov“.

Okrem toho mal prevádzkovateľ umožniť jednému zákazníkovi minúť 88 200 USD len za 5 mesiacov bez vykonania požadovaných kontrol pôvodu peňažných prostriedkov. V ďalších pochybeniach v oblasti prania špinavých peňazí, ktoré opísal regulačný orgán, sa uvádza, že spoločnosť 888 neuplatňovala účinne svoje zásady, ktoré požadovali 10 dní na predloženie dokumentácie pôvodu peňažných prostriedkov pred obmedzením účtu klienta. Príklad, na ktorý upozornila Komisia, zahŕňal jedného klienta, ktorý prišiel o 20 100 USD, pričom preukázanie pôvodu zdroja peňažných prostriedkov bolo vyžiadané až 3 týždne po uplynutí 10-dňovej lehoty.

ZDROJ: UK Gambling Commission

Prieskum Komisie zistil porušenia pravidiel spoločenskej zodpovednosti

Vyšetrovanie Komisia pre hazardné hry poukázalo aj na viaceré pochybenia v oblasti spoločenskej zodpovednosti. Komisia uviedla, že spoločnosť 888 nedokázala účinne identifikovať rizikových hráčov v dôsledku politík, ktoré vyžadovali finančné kontroly až po tom, ako zákazník vložil 53 600 USD. Okrem toho regulačný orgán uviedol, že prevádzkovateľ nedodržiaval formálne usmernenia Komisie týkajúce sa interakcie so zákazníkmi.

Príklady zlyhaní v oblasti spoločenskej zodpovednosti, na ktoré poukázala Komisia, sa týkali zákazníka, ktorý počas pandémie COVID-19 stratil 50 000 USD za šesť týždňov. Prevádzkovateľ však s týmto zákazníkom napriek jeho stratám nekomunikoval. Ďalší príklad zahŕňal pracovníka Národnej zdravotnej služby s mesačným platom 1 870 USD, ktorý dostal limit na vklad vo výške 1 740 USD.

Komisia pri preverovaní spoločnosti 888 zistila, že interakcia prevádzkovateľa s jeho klientmi „pozostávala prevažne len z e-mailu s podrobným opisom nástrojov zodpovedného hrania a nevyžadovala reakciu zákazníka“. Komisia okrem iného zistila, že prevádzkovateľ proaktívne neuplatňoval obmedzenia na účtoch zákazníkov.

ZDROJ: 888

Opakovaná pokuta spoločnosti 888

Toto nie je prvá pokuta, ktorú spoločnosť 888 dostala. Už v roku 2017 uložila Komisia prevádzkovateľovi pokutu vo výške 10,5 milióna USD. Stalo sa tak potom, čo regulačný orgán zistil, že spoločnosť 888 mala „závažné nedostatky pri zaobchádzaní so zraniteľnými zákazníkmi“.

Na adresu najnovšej pokuty šéf Komisie Andrew Rhodes priznal, že napriek zložitým okolnostiam išlo v oboch prípadoch o zlyhanie zákazníkov. Podľa neho sú takéto zlyhania neprijateľné. Rhodes zdôraznil, že ide o doteraz najväčšiu pokutu. Vysvetlil, že v prípade ďalších zlyhaní prevádzkovateľa bude musieť Komisia „vážne zvážiť vhodnosť prevádzkovateľa na dodržiavanie licenčných cieľov a udržiavanie bezpečnosti hazardných hier a ochrany pred kriminalitou“.