Už o niekoľko mesiacov môžu Európania prísť o Facebook a Instagram, ak Európska únia (EÚ) neustúpi šéfovi Meta Platforms Markovi Zuckerbergovi a bude naďalej zakazovať odosielanie údajov používateľov na americké servery, píše český portál novinky.cz. Zakladateľ Facebooku bojuje nielen o súčasné služby, ale aj o nového nástupcu internetu – Metaverse.

Údaje používateľov sú hlavným zdrojom príjmov spoločnosti. Sú to údaje, ktoré umožňujú Facebooku, Instagramu a ďalším službám sledovať správanie ľudí na internete a cieliť na nich reklamy inzerentov. Kľúčovú úlohu v Metaverse, ktorý sa opisuje ako „pokročilejšia verzia internetu“, budú zohrávať najmä údaje. V podstate pôjde o virtuálny vesmír, v ktorom sa ľudia budú stretávať, aj keď sa nachádzajú na druhej strane planéty. Nový virtuálny priestor sa bude využívať aj na prezentáciu produktov a služieb alebo na hranie hier, uvádza na úvod portál novinky.cz.

ZDROJ: theverge.com

Zuckerberg celému projektu verí natoľko, že minulý rok dokonca premenoval svoju spoločnosť Facebook na Meta Platforms – rovnako ako virtuálny vesmír. Minulý rok spoločnosť spustila aj rozsiahlu náborovú kampaň s cieľom zamestnať 10 000 ľudí v krajinách Európskej únie, ktorí budú pracovať na Metaverse.

Kontrola nad digitálnym zlatom

Ako ďalej uvádzajú novinky.cz, Zuckerberg chce mať úplnú kontrolu nad svojím „digitálnym zlatom“ v podobe údajov používateľov, čo môže byť v inej krajine veľmi problematické, aj keď ide o demokratické krajiny v Európe. EÚ sa už dlho usiluje o čo najtransparentnejšie pravidlá ochrany údajov, a preto bolo v polovici roka 2018 prijaté všeobecné nariadenie o ochrane údajov známe ako GDPR.

Odosielanie údajov európskych používateľov do USA je v rozpore s GDPR. Súdny dvor Európskej únie už v júli 2020 zrušil platnosť dohody medzi EÚ a Spojenými štátmi, na základe ktorej mohli spoločnosti prenášať osobné údaje európskych používateľov do Spojených štátov. To sa, samozrejme, netýka len platforiem Meta, ale aj iných spoločností, ktoré pracujú s údajmi európskych používateľov mimo nášho kontinentu. Hlavný dôvod, prečo Zuckerberg hrozí odchodom z Európy, je teda zrejmý, analyzuje portál novinky.cz.

ZDROJ: shutterstock.com

Pokiaľ nebude prijatý nový transatlantický rámec pre prenos údajov a my sa nebudeme môcť naďalej spoliehať na štandardné zmluvné doložky alebo iné alternatívne spôsoby prenosu údajov z Európy do Spojených štátov, pravdepodobne nebudeme môcť ponúkať mnohé z našich najdôležitejších produktov a služieb v Európe vrátane služieb Facebook a Instagram,“ uvádza sa v zverejnenej správe spoločnosti Meta Platforms pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy.

Otázkou sú aj ďalšie služby

Nejde len o spomínaný Facebook a Instagram. Do portfólia Meta Platforms patrí aj populárna komunikačná služba WhatsApp, online databáza pohyblivých obrázkov Giphy a služby výrobcu virtuálnych heliem Oculus, ktoré zahŕňajú aj obchod s aplikáciami a hrami. A samozrejme spomínané Metaverse, v ktorom budú údaje používateľov minimálne rovnako dôležité ako v súčasnosti v prípade Facebooku.

Osud služieb Meta Platforms v Európe by mal byť jasný v priebehu niekoľkých mesiacov, uzatvára portál novinky.cz