Číňanka, ktorá v Singapure podvodom pripravila dvoch ľudí o milióny dolárov, bola nedávno odsúdená na 12 rokov väzenia. Predsedajúci sudca počas vynesenia rozsudku označil 41-ročnú Wu Hong za „bezcitnú podvodníčku“, ktorá vykonala falošný investičný podvod, pri ktorom svojim obetiam tvrdila, že bude financovať čínskych hráčov prichádzajúcich do krajiny.

Wu sa tento týždeň dostavila na súd, kde bola odsúdená. Bola uznaná vinnou z piatich obvinení z podvodu. Za každý podvod jej hrozil maximálny trest 10 rokov väzenia a peňažné pokuty.

Wu sa so svojou prvou obeťou, Tam Kwong Yoengom, zoznámila v bare v roku 2013. Trvalo ďalšie tri roky, kým spustila podvod, do ktorého sa zaplietla aj 61-ročná obeť Soh Choon Heong.

Podľa správ denníka The Strait Times Wu presvedčila svoje obete, aby jej v rokoch 2016 až 2019 dali peniaze na investície. Tam v priebehu podvodu odovzdal Wu viac ako 1,4 milióna SGD (1,05 milióna USD). Soh údajne odovzdal Wu 734 000 SGD (550 133 USD). Soh tiež vložil peniaze od priateľov vrátane známych mediálnych osobností.

Keď však Wu nedokázala predložiť žiadne výnosy, začali klienti byť čoraz podozrievavejší.

ZDROJ: shutterstock.com

Investovanie do hazardných hier

Schéma zahŕňala príbeh o hazardných hrách v mene neidentifikovaných čínskych hráčov, za ktoré mali investori získať obrovské výnosy. Tam priznal, že sa nechal úplne oklamať Wu a dobrovoľne sa vzdal peňazí, pretože jej úplne dôveroval. Nikdy nepožiadal o potvrdenie a aj po tom, čo začal byť podozrievavý, odovzdal ďalšie peniaze.

Až keď mu došla trpezlivosť, Tam začal konať. Začal si nahrávať svoje rozhovory s Wu, ktoré potom v roku 2018 odovzdal úradom. V tom čase sa začalo vyšetrovanie, ale žiadne opatrenia neboli prijaté.

Úrady zasiahli až vo februári 2020, keď Soh prišiel s vlastnými tvrdeniami. Krátko nato bola zatknutá.

Keď sa Wu prvýkrát objavila na súde, tvrdila, že sa to na ňu dvojica snaží hodiť.

ZDROJ: shutterstock.com

Loot Box Lust

Nie je nezvyčajné, že podvodníci využívajú lákadlo hazardných hier na vymýšľanie podvodných schém. Nezvyčajné je však to, že na to má prostriedky niekto, kto má len 16 rokov.

To je príbeh neznámeho 16-ročného mladíka zo Singapuru, ktorý podvodom pripravil svojich priateľov o peniaze. Povedal im, že má veľa peňazí v investíciách do kryptomien a môže im pomôcť urobiť to isté.

Presvedčil svojich priateľov, aby mu dali 330 000 SGD (248 884 USD), ktoré minul na online hazardné hry a nákup loot boxov vo videohrách. To bolo pred piatimi rokmi a podvodník sa minulý rok konečne objavil na súde, aby sa zodpovedal zo svojich zločinov.

Pôvodne čelil 84 obvineniam, ale priznal sa k trom. Vzhľadom na svoj vek si vo väzení odsedel len krátky čas v trvaní niekoľkých rokov, čím sa vyhol maximálnemu trestu, ktorý mohol dostať.