Tento rok je posledným rokom, keď česká metropola dostane peniaze z poplatku za technické hry. Hlavné mesto koncom roka schválilo prerozdelenie peňazí, ktoré Praha získala najmä z výherných automatov za obdobie od júna do novembra minulého roka. Finančné prostriedky boli použité na výstavbu nového skateparku alebo na podporu prevádzky divadla.

Celková suma tohtoročných odvodov na technické hry predstavuje 429,5 milióna Kč, čo je medziročne viac o 65 miliónov Kč. Magistrát zvyčajne odovzdáva polovicu týchto príjmov mestským častiam a druhú polovicu si ponecháva vo svojom rozpočte. Radnice môžu ročne dostať len 300 miliónov korún, takže v poslednom období dostali len asi 106 miliónov korún.

ZDROJ: pixabay.com

Aby sa nepodporoval hazard, mestské časti dostávajú peniaze z odvodu v závislosti od počtu obyvateľov. Takže aj radnice s nulovou toleranciou majú svoj podiel. Obce musia polovicu prostriedkov smerovať do športu a druhú polovicu do kultúry a sociálnej oblasti.

Napríklad Praha 13 takto získava približne 5 miliónov Kč. Z predchádzajúcich odvodov tu bol napríklad vybudovaný nový skatepark Lužiny a na Böhmovej ulici v Nových Butoviciach sa z týchto peňazí financovala rekonštrukcia detského ihriska, ktorého výzdoba vzdáva hold českým športovým velikánom. Vďaka týmto financiám mohla Praha 5 významne podporiť prevádzku Švandovho divadla.

Internetové hazardné hry

Odvody z hracích automatov začali klesať v roku 2016, keď hlavné mesto vyhláškou zakázalo technické hry. Prekvapivo však v posledných rokoch stúpajú, a to aj napriek postupnému ubúdaniu strojov.

Presné dôvody nepoznáme, pretože ministerstvo financií nám neposkytuje presné údaje, ale najpravdepodobnejšou príčinou nárastu bude internetový hazard. Obce dostávajú aj podiel z daňových príjmov – a ten je úplne absurdný v závislosti od počtu hracích automatov na ich území,“ vysvetľuje Pavel Vyhnánek, námestník primátora pre financie (Praha sebe).

Platnosť väčšiny licencií prevádzkovateľov technických hier vyprší tento rok a vyhláška znemožní ich obnovu. V súčasnosti sa v Prahe udeľuje takmer štyritisíc povolení na technické hry. Začiatkom budúceho roka sa však ich počet bude pohybovať na úrovni nižších stoviek. Tento výpadok príjmov by potom muselo pokryť samotné mesto zo svojho rozpočtu, ktorý sa odhaduje na 200 miliónov.

ZDROJ: shutterstock.com

„Z hľadiska rozpočtu Prahy to nie je rozhodujúci príjem. Môžeme ho ľahko nahradiť z iných pravidelne rastúcich daňových príjmov, ktoré na rozdiel od hazardných hier neničia ľudské životy a nespôsobujú napríklad nárast kriminality, rozpad rodín a vznik bezdomovectva. Praha musí byť schopná fungovať aj bez týchto príjmov, nechceme, aby mesto fungovalo z týchto peňazí,“ povedal Vyhnánek.

Politici z ODS, ktorí budú s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou nového vedenia mesta ako súčasť koalície SPOLU, sú však voči dekrétu skeptickí. Vojtěch Kos (ODS), starosta Prahy 12, ktorá má nulovú toleranciu voči hazardu na svojom území, dokonca považuje plošný zákaz hracích automatov za nezmysel, ktorý Prahu finančne poškodí.

Som proti zákazu podnikania v odvetviach, ktoré sa dajú účinne regulovať a zároveň prinášajú značné finančné prostriedky do rozpočtov mestských častí. Zákaz hazardných hier je presne tento prípad a neschopnosť miestnych samospráv regulovať ich pripravila športovcov a radnice o finančné zdroje. Výsledkom je, že hazard sa naďalej hrá, len na iných miestach, z čoho Praha vôbec nič nemá,“ hovorí starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

V súčasnosti tieto peniaze prúdia zo súkromného sektora do verejného. Po roku 2024 bude z metropolitného rozpočtu znížený, logicky na úkor rozvojových aktivít mesta. Správnym postupom, ktorý by zodpovedal starostlivosti dobrého ekonóma, by bolo pokúsiť sa o prísnu reguláciu a ponechať si podstatnú časť dodatočných príjmov. Hazard sme nevymýtili, len sme ho presunuli inam,“ povedal.

ZDROJ: pixabay.com

Prísľub zmeny

Veľká časť hráčov sa už presunula na internet. Negatívne účinky hazardných hier z Prahy nezmiznú. To však nezohľadňuje štát s jeho legislatívou. Poslanec Vyhnánek upozorňuje, že výnos z dane z internetových hier sa teraz rozdeľuje medzi obce podľa absurdného kľúča – podľa počtu automatov na ich území.

Nemá to žiadnu súvislosť s internetovými hrami a mám dojem, že hazardná loby presadzuje toto spojenie, aby prinútila obce udržiavať hracie automaty – čo je najrizikovejšia forma hazardných hier. Obce, ktoré obmedzujú počet automatov na svojom území, teraz prichádzajú o príjmy z dane z kamenných herní, ale aj o príjmy z dane z internetových hier. Ministerstvo financií nám prisľúbilo, že tento systém zmení. Dúfame, že to bude čoskoro,“ uzatvára Vyhnánek.