New York bol jednoznačne víťazom prvého roka v daňových príjmoch z online športového stávkovania.

Kancelária guvernérky Kathy Hochulovej oznámila, že štát vybral viac ako 709 miliónov dolárov z daňových príjmov z online športových stávok, ktoré sa začali prevádzkovať 8. januára 2022. Toto číslo poskočí o ďalších 200 miliónov dolárov po započítaní licenčných poplatkov, ktoré predstavovali 25 miliónov dolárov za 10-ročné povolenie.

Tieto údaje o príjmoch sú najvyššie zo všetkých štátov za prvý rok prevádzky. S takmer 20 miliónmi obyvateľov je New York najväčším štátom USA, ktorý ponúka online športové stávky.

„Len za jeden rok sa New York stal národným lídrom v poskytovaní zodpovednej zábavy pre milióny ľudí a zároveň priniesol rekordné príjmy na vzdelávanie, mládežnícky šport a prevenciu problémového hráčstva,“ uviedla Hochulová vo vyhlásení.

ZDROJ: peakpx.com

Do 7. januára prijali licencovaní prevádzkovatelia v štáte stávky v hodnote takmer 16,6 miliardy USD. Športové stávkové kancelárie vykázali príjmy vo výške takmer 1,4 miliardy USD a štát tieto príjmy zdaňuje 51%.

Prevažná väčšina daňových príjmov pôjde v prospech štátneho vzdelávacieho systému. Štát tiež každý fiškálny rok vyčlení 5 miliónov dolárov na pokrytie športových programov pre mládež s nedostatočnými podmienkami. Každý fiškálny rok tiež vyčlení 6 miliónov USD na služby súvisiace s problémovým hráčstvom.

Získané dodatočné príjmy pomôžu zabezpečiť, aby sme mali robustný systém programov a služieb na riešenie potrieb jednotlivcov, rodín a komunít v celom štáte,“ povedal Chinazo Cunningham, komisár Úradu pre služby a podporu závislostí štátu New York.

Športové stávky v New Yorku v číslach

Podľa údajov spoločnosti GeoComply bolo v minulom roku v štáte vytvorených takmer 3,8 milióna jedinečných účtov. Viac ako polovica z nich bola vytvorená počas prvých dvoch mesiacov minulého roka. V januári minulého roka bolo založených takmer 1,7 milióna účtov a vo februári viac ako 550 000 účtov.

Hoci si niektorí Newyorčania otvorili účty prostredníctvom viacerých prevádzkovateľov, 3,8 milióna účtov predstavuje viac ako 28% populácie štátu vo veku stávkovania (21 rokov a viac). V celom štáte žije 13,5 milióna dospelých vo veku 21 rokov a viac.

Jednoznačne najobľúbenejšou udalosťou bol Super Bowl. Spoločnosť GeoComply zistila, že pred veľkým zápasom NFL a počas neho bolo aktívnych takmer 700 000 účtov. Ďalšou najpopulárnejšou udalosťou šampionátu bolo finále majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konalo minulý mesiac, s 262 000 aktívnymi účtami. Zápas majstrovstiev NCAA v basketbale mužov prilákal v štáte takmer 200 000 účtov.

ZDROJ: shutterstock.com

Daňové príjmy z online športového stávkovania vo výške 709 miliónov USD ďaleko prevyšujú prognózy štátneho rozpočtu, ktoré prognózovali z herného trhu po tom, ako zákonodarcovia pred takmer dvoma rokmi zahrnuli online športové stávkovanie do návrhu rozpočtu.

Fiškálne roky v New Yorku trvajú od apríla do marca a pre fiškálny rok 22-23, ktorý sa končí 31. marca, štát pôvodne predpokladal daňové príjmy vo výške 357 miliónov USD. Daňové príjmy za fiškálny rok už presiahli 546 miliónov USD. A do konca fiškálneho roka zostáva ešte dva a pol mesiaca.

Zníženie 51% dane sa môže ukázať ako zložité

Prevádzkovatelia športových stávok sa už dlho sťažujú na newyorskú daňovú sadzbu. Je to dôsledok dohody, na ktorej trval vtedajší guvernér Andrew Cuomo, keď štátni zákonodarcovia navrhli legalizáciu online stávkovania. Cuomo odstúpil z funkcie len niekoľko týždňov po tom, ako štát zverejnil žiadosť o licenciu.

Hoci príjmy výrazne prekonali pôvodné očakávania, neočakávajte, že štát bude ochotný znížiť sadzbu. Newyorskí úradníci stále očakávajú rozpočtové deficity v nasledujúcich rokoch. Na fiškálny rok 24 – 25 rozpočtári očakávajú, že sa priblíži k 3,5 mld. V rokoch 26-27 to bude takmer 6 miliárd dolárov.

ZDROJ: shutterstock.com

Keďže z daní zo športových stávok sa financuje vzdelávanie, niektorí zákonodarcovia budú ťažko akceptovať akékoľvek zníženie sadzby. To platí najmä v prípade, ak štát nenájde iné nové zdroje príjmov, ktoré by kompenzovali očakávané výpadky.

Možno bude potrebné diskutovať o legalizácii iGamingu alebo mobilných kasín v štáte. Mobilné kasína budú s veľkou pravdepodobnosťou generovať vyššie príjmy ako športové stávky. To znamená, že prevádzkovatelia a štátni úradníci môžu byť schopní nájsť riešenie, ktoré by New Yorku umožnilo získať základné finančné prostriedky na vzdelávanie a zároveň zlepšiť ziskovosť prevádzkovateľov hazardných hier.