Aj keď Macao naďalej zápasí so šírením COVID-19, čísla sú oveľa nižšie, než sa pôvodne očakávalo. Nové prípady koronavírusu, aj prostredníctvom variantu Delta, však poškodzujú snahy o obnovu a august nepriniesol veľkú úľavu. Podľa analytikov nebude lepší ani september, ale október by mohol konečne priniesť vítaný nárast výkonnosti.

GGR v Macau je naďalej sklamaním

Z najnovších údajov macajského regulačného orgánu pre hazardné hry, Úradu pre inšpekciu a koordináciu hazardných hier (DICJ), vyplýva, že v auguste dosiahli hrubé príjmy z hazardných hier (GGR) v Macau 554 miliónov USD. Hoci to môže byť pre niektoré lokality dobré, je to oveľa menej, ako bolo Macao zvyknuté pred pandémiou COVID-19, a zároveň to predstavuje 47,4-percentný pokles v porovnaní so stavom spred mesiaca. Je to však oveľa lepšie – o 234 % lepšie – ako 166 miliónov USD, ktoré Macao vykázalo v auguste minulého roka.

Augustové výsledky sú zároveň druhé najnižšie zaznamenané za posledných 12 mesiacov. V septembri minulého roka DICJ uviedol, že tržby za tento mesiac predstavovali len 276 miliónov USD. Od januára do augusta tohto roka Macao zaznamenalo GGR vo výške 7,72 miliardy USD, čo predstavuje 70,1-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v roku 2020. V porovnaní s prvými ôsmimi mesiacmi roka 2019 je však toto číslo ďaleko od výsledkov spred 2 rokov. Za celý rok dosiahol GGR hodnotu 36,66 miliardy USD.

Pomoc prichádza, ale nie dostatočne skoro

Pomalý august bol dôsledkom pretrvávajúcich problémov s COVID-19 v pevninskej Číne, ktoré sa prenesú aj do septembra. Cestovné obmedzenia sa zmiernili, niektoré požiadavky však stále platia. Tie budú naďalej brzdiť oživenie Macaa, kým nedôjde k stabilizácii v regióne. Podľa analytikov banky JP Morgan sa tak nestane tento mesiac, ale mohlo by sa tak stať v októbri.

DS Kim, Amanda Cheng a Livy Lyu, regionálni analytici JP Morgan, v novej aktualizácii o Macau píšu: „Hoci jeden týždeň nerobí trend, takmer okamžité zotavenie po normalizácii hraníc je dobrým znamením pre nadchádzajúcu hlavnú sezónu vo 4. štvrťroku vrátane októbrového Zlatého týždňa. September pravdepodobne nebude vzhľadom na sezónnosť optimistický, ale dúfame, že v októbri sa GGR vráti na cestu pevného zotavenia, pričom očakávame, že po skončení pandémie dosiahne najvyššiu úroveň ~350 miliónov MOP (43,8 milióna USD) za deň v porovnaní s májovými 337 miliónmi MOP (42 miliónov USD) za deň.“

S tým súhlasia aj analytici maklérskej spoločnosti Bernstein, ktorí tento mesiac predpovedajú 70 % medzimesačný nárast, po ktorom bude nasledovať výraznejší nárast v októbri. Návštevníci prichádzajúci do Macaa sa teraz musia preukázať negatívnym testom COVID-19 do siedmich dní od príchodu namiesto doterajšej 48-hodinovej lehoty. To pomôže uľahčiť určité oživenie v meste, aj keď pomalým tempom. Stále platia obmedzenia cestovania z 13 miest v siedmich provinciách pevninskej Číny, čo má významný negatívny vplyv na počty návštevníkov.