Hráči budú nútení navyšovať svoje potenciálne výhry, budú hrať častejšie a riskantnejšie, tvrdí riaditeľ asociácie Peter Papanek.

Podľa Asociácie stávkových spoločností SR nezaradený poslanec Martin Čepček predložil v auguste 2022 do NR SR návrh novely zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, ktorý je vedený ako parlamentná tlač 1095. Touto novelou navrhuje výrazne obmedziť výnimku na vznik daňovej povinnosti pri malých výhrach.

Daň z malej výhry

V praxi by ľudia museli zaplatiť daň z výhry už pri malých sumách, ak napríklad vyhrajú na výhernom žrebe. Tento návrh považuje asociácia za extrémne škodlivý a nebezpečný, zároveň upozorňuje na praktické dôsledky v prípade jeho schválenia.

Ako tvrdí asociácia, hazardných hier sa na Slovensku zúčastňuje 61 percent dospelej populácie, s hraním lotérií má skúsenosť 78 percent populácie. Riziku vzniku problémového hráčstva podľa zahraničných prieskumov čelia 3 percentá dospelej populácie. Podľa posledných štúdií na Slovensku miera výskytu problémového hráčstva klesá.

ZDROJ: shutterstock.com

Vzdelávanie širokej verejnosti

Predkladateľ by sa tak mal sústrediť na programy prevencie vzniku problémového hráčstva, respektíve programy včasnej a účinnej intervencie, napríklad na zintenzívnenie vzdelávania širokej verejnosti. Podľa všetkých dostupných dát je situácia v oblasti hazardu, ochrany hráčov na Slovensku približne rovnaká ako v porovnateľných krajinách. Z tohto dôvodu nie je zásah predkladateľa do systému potrebný ani opodstatnený,“ tvrdí Peter Papanek, výkonný riaditeľ asociácie.

Podľa neho ide návrh proti bežným ľuďom, hráčom, ktorí budú prehlbovať svoju stratu. Nové nastavenie pravidiel bude postavenie hráčov ešte viac oslabovať, čo asociácia považuje za neetické.

Predkladateľ má týmto krokom nasmerovať hráčov k odchodu k nelegálnym prevádzkovateľom na čierny trh, kde svoje výhry nebudú musieť zdaniť. „Štátu tak klesnú celkové príjmy do štátneho rozpočtu z prevádzkovania hazardných hier, a naopak vzrastú náklady na boj proti nelegálnemu hazardu,“ dodáva P. Papanek.

ZDROJ: pixabay.com

Častejšie a riskantnejšie hranie

Aby výhra pokryla nielen vsadenú čiastku a maržu prevádzkovateľa, ale aj novozavedenú daň z výhier platenú štátu, budú hráči u legálnych prevádzkovateľov nútení navyšovať svoje potenciálne výhry, budú hrať častejšie a riskantnejšie.

Predkladateľ tak núti hráčov k riskantnejšiemu správaniu, budú uzatvárať stávky na menej pravdepodobné stávkové udalosti s vyššími kurzami. Navyše sa nerieši spôsob, akým zdaniť výhry hráčov z nelegálnych zahraničných stránok. „Dodatočná daň tak potrestá len poctivých hráčov, ktorí nevyhľadávajú nelegálny čierny trh. To zníži motiváciu dodržiavať pravidlá. Týmto krokom tak klesnú nielen zisky legálnych licencovaných stávkových spoločností, ale aj zisky štátu,“ informuje P. Papanek.

Zavedenie zdanenia výhier navrhovaným spôsobí podľa asociácie poškodenie celého legálneho hazardného trhu, bude mať neblahý vplyv na štátny rozpočet, ktorého celková bilancia poklesne – mnohých hráčov totiž vyženie na čierny trh, z ktorého štát nemá žiadne príjmy a hráči nemajú žiadnu ochranu pred závislosťami či hraním mladistvých.

ZDROJ: shutterstock.com

Odmietanie návrhu

Predkladateľ teda síce volá po nástrojoch na zamedzenie rizikového správania hráčov, ale sám robí presný opak a hráčov do rizikového správania priamo vedie – priamo podporuje vstup hráčov na nelegálny trh. Pri hlasovaní v prvom čítaní tiež bolo ignorované stanovisko Ministerstva financií SR k návrhu, v ktorom MF SR označilo zdanenie výhier navrhovaným spôsobom za nevhodné a prakticky neuskutočniteľné. Poslanecký návrh bol tiež predložený napriek tomu, že návrh na zdanenie výhier hráčov nebol prerokovaný v pripomienkovom konaní, nebol prerokovaný v pracovných komisiách, a nejde ani o vládny návrh. Zároveň návrh nezískal podporu gestorského Výboru pre financie a rozpočet, ktorý o ňom rokoval v rámci druhého čítania,“ tvrdí P. Papanek.

Podľa neho existuje iba jediné racionálne riešenie, ktoré dokáže zabrániť všetkým vyššie vysvetleným negatívnym dopadom. Tým má byť hlasovanie proti tomuto návrhu tak, aby nebol schválený.