Čína sa rozhodla zakročiť proti svetovému centru hazardných hier v Macau. Miestni prevádzkovatelia kasín musia teraz dodržiavať rôzne vládne nariadenia a v budúcnosti očakávajú častejšie kontroly. Zároveň kasína v nasledujúcich desiatich rokoch investujú miliardy čínskych jüanov na iné ako hazardné účely, keďže čínska vláda by chcela z Macaa urobiť druhé Las Vegas. V budúcnosti by tak mohli pribudnúť napríklad wellness centrá.

Päť veľkých spoločností, ako napríklad Sands China, Wynn Macau a Galaxy Entertainment, vlastní potrebné licencie na hazardné hry v regióne Macao už niekoľko rokov. V posledných mesiacoch sa však čínska vláda rozhodla obmedziť ich oligopolné aktivity a skrátiť trvanie zmlúv, ktoré ich na to oprávňujú. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zvýšená regulácia však prichádza v čase, keď spoločnosti už niekoľko mesiacov bojujú s negatívnymi dôsledkami pandémie choroby covid-19. Rok 2022 bol pre ne dokonca najhorším rokom vôbec.

ZDROJ: peakpx.com

Výrazne sa zvýšila aj dlhová služba. Odhaduje sa, že do konca roka 2023 môžu miestne podniky dlhovať až 24 miliárd amerických dolárov, čo je v prepočte približne 576 miliárd českých korún. Napriek tomu sa kasína zaviazali, že v nasledujúcich desiatich rokoch investujú miliardy jüanov na iné ako hazardné účely.

Hospodárstvo Macaa je do veľkej miery závislé od hazardných hier. Peniaze z neho tvoria približne 80 percent príjmov štátu. Príjmy z kasín sú približne šesťkrát vyššie ako napríklad v Las Vegas a HDP na obyvateľa Macaa patrí medzi najbohatšie centrá sveta. Do tejto oblasti najčastejšie cestujú obyvatelia pevninskej Číny, kde sú hazardné hry zakázané. Výnimkou nie sú ani návštevy vplyvných podnikateľov, bohatých Číňanov alebo vládnych úradníkov.

Vodné parky a umelecké výstavy

Prevádzkovatelia kasín by mali oveľa viac investovať do wellness centier, vodných parkov a umeleckých výstav. Nové pravidlá dokonca stanovujú, že spoločnosti sú povinné predložiť vláde harmonogram svojich plánovaných investičných projektov, ako aj predpokladaný časový harmonogram ich realizácie. Cieľom čínskej vlády je okrem iného zlepšiť kvalitu pracovnej sily, ktorá podľa mnohých nie je dostatočne kvalifikovaná.

ZDROJ: WINARCH

Pred pandémiou koronavírusu predstavovali neherné príjmy kasín v Macau len päť percent celkových príjmov. O desať rokov však musí byť tento podiel vyšší ako 30 %.

Žiadnej z týchto spoločností sa za posledných dvadsať rokov nepodarilo dosiahnuť výrazný pokrok v inej oblasti ako v oblasti hazardných hier,“ povedal agentúre Reuters Ben Lee, ktorý je zakladateľom poradenskej spoločnosti IGamiX.

Kasína v Macau navštevujú najmä muži starší ako 30 rokov. Aj keď v poslednom čase chodí na tieto pobyty viac žien, ich počet sa stále nedá porovnať s počtom mužov.

Počet zahraničných turistov tu však v porovnaní napríklad s Las Vegas nie je príliš veľký a celý komplex nie je dostatočne medzinárodne atraktívny. „Ázia zatiaľ nie je schopná robiť to, čo funguje v Las Vegas. Iné činnosti ako hazardné hry im neprinášajú podobnú ziskovosť. Správanie zákazníkov v Ázii a Las Vegas je úplne odlišné,“ povedal Lee.

Miestne podniky za posledných 20 rokov premenili nie príliš významnú rybársku dedinu na lesklé mesto. Je to oblasť na južnom pobreží Číny a jediné miesto v krajine, kde sú hazardné hry v kasínach legálne. Oblasť hazardných hier však brzdí skutočnosť, že má veľmi málo priamych letov z trhov mimo Číny. Rozvoju bráni aj nedostatok voľných pozemkov, čo obmedzuje prevádzkovateľov kasín v ďalšom potenciálnom rozvoji.