Trh s hazardom na Slovensku rastie. Majú ľudia veľa peňazí a veľa času na to, aby sa zabávali? Čo je úlohou prevádzkovateľov či štátu? Odpovede hľadali odborníci na konferencii televízie ta3 Zodpovedné hranie.


Generálny riaditeľ Spillemyndigheden Dánsko Anders Dorph na úvod konferencie konštatoval, že nemôžeme hazard tlačiť na čierny trh. Väčšina európskych krajín si podľa neho uvedomuje, že ľudia sa hazardným hrám venujú. „Nech robíte čokoľvek, nemôžete odstaviť internet. Treba sa preto venovať redukcii škodlivých účinkov spojených s hazardnými hrami,“ myslí si a dodal, že hazard treba udržať na úrovni, aby stále slúžil na zábavu.

Úlohou prevádzkovateľov je prevencia smerom k problémovým hráčom. „Čím lepšie budeme pracovať s údajmi, tým budeme silnejší v tejto oblasti. Aby sme vytvorili štandardy v tomto smere, aby sme sa dohodli čo meriame a aké vzorce sledujeme,“ povedal. V Dánsku majú v prevádzke horúcu linku a chat, na ktoré sa môžu obrátiť ľudia, ktorí majú problém. Prekvapilo ho, že mladí ľudia uprednostňujú skôr telefonovanie, pred písaním. Väčšina ľudí, ktorí hľadajú pomoc sú muži medzi 20-30 rokov a len 24 percent volajúcich sú ženy.
Povedal, že v Dánsku robia každých 5 rokov štúdiu. Politikov podľa jeho slov prekvapilo, akí mladí ľudia majú problémy s hazardom. Až 15 percent ľudí vo veku 15 až 19 rokov hrali hazardné hry, aj napriek tomu, že to majú zakázané.

ZDROJ:ta3.com

Online trh rastie

Generálny riaditeľ TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a. s. Oliver Felszeghy konštatoval, že trajektória vývoja trhu s hazardom je za posledné 3-4 roky veľmi dynamická. Do roku 2019 mal Tipos na hazardné hry na Slovensku monopol. Uviedol, že medzi rokmi 2019 -2022 došlo k 28-násobnému rastu trhu internetového kasína. „Okrem toho, že vstúpili na trh noví hráči, stretlo sa viacero vplyvov, trhové a aj technologické. Od roku 2018 začali liberalizovať dáta, cena mobilných dát začala prudko klesať a začali byť dostupnými. Takisto, čo tiež pôsobilo na tento segment je penetrácia smartfónov. Tieto hry tak začali byť prístupné v princípe každému a kedykoľvek,“ myslí si.
Po tom, ako v roku 2020 vstúpili do hry aj iní hráči, nastal podľa neho zásadný marketingový posun a badžety, ktoré sa investovali boli veľké. Konštatoval, že je to jeden z najviac rastúcich trhov, aké pozná. „Keď ten trh tak dramaticky rastie, potrebujeme sa s tým nejakým spôsobom vysporiadať. Jedna rovina je, že musíme mať efektívnu reguláciu. Nehovorím, že musí byť prísna, ale musí byť efektívna a musí fungovať pre všetkých a mala by zabezpečiť rovnaký prístup,“ povedal a dodal, že Tipos už v roku 2020, keď riešili strednodobú stratégiu, prijali ako jednu zo štyroch kľúčových stratégií byť lídrom v oblasti zodpovedného hrania.

Podľa ich štúdie v roku 2020 aktívny hráč internetového kasína hral v 3,1 kasíne. Tento rok už podľa aktuálnej štúdie aktívny hráč hrá priemerne v 5.1 kasíne. „To znamená, že keď sú nevyvážene aplikované princípy zodpovedného hrania u jedného hráča, ten hráč proste pôjde, má možnosť okamžite prestúpiť a tá lojálnosť nie je vysoká,“ povedal.

Uviedol, že odvod ktorý platia z lotériových produktov, čo sú okamžite lotéria, číselné lotérie, tak ide priamo na šport. Týmto odvodom financujú viac ako 64 percent športu na Slovensku.

ZDROJ:tipos.sk

Efektívna komunikácia

Podľa člena predstavenstva SYNOT Group a člena prezídia Asociácie zábavy a hier Miroslava Valentu je dialóg regulátora s odbornou verejnosťou, prevádzkovateľmi a dodávateľmi technológií najefektívnejšia možnosť, ako zmysluplne a udržateľne regulovať trh s hazardnými hrami.

Zo skúseností s biznisom na štyroch kontinentoch konštatoval, že tak ako v móde alebo iných odvetviach, aj trendy v rámci hazardných hier k nám prichádzajú zo západu a nástup online hazardu je za posledné roky veľký.

Na lokálnych trhoch východnej Európy si všimli aj trend tzv. príležitostných hráčov. Nejde o typických hráčov, ktorí hrajú pravidelne, ale o skupinu ľudí, ktorí sa namiesto kina či divadla, idú zabaviť do kasína. „Z pohľadu regulácie a z pohľadu zodpovedného hrania sú to nové tváre, ktoré sa objavujú v hazarde a tam si myslím, že je tiež potreba zamerať pozornosť, aby ten hazard brali od začiatku len ako platenú zábavu,“ tvrdí.

Za zvyšujúcim sa záujmom o online hazard je okrem dostupnosti technológii aj regulácia trhu. „Myslím si, že tí hráči, ktorí na Slovensku ten online hazard nejakým spôsobom mali dostupný od nelegálnych operátorov zo zahraničia v momente liberalizácie a regulovania dostali viac možností hrať u väčšiny alebo väčšieho množstva operátorov a preto sa prejavili finančné prostriedky v tom legálnom trhu. A tým pádom je to samozrejme dobré aj pre štát a regulátora, pretože je to pod kontrolou a zároveň sú z toho samozrejme ďaleko vyššie prostriedky do štátneho rozpočtu,“ tvrdí.

Výrazný rast potvrdil aj generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Dávid Lenčéš. „Keď si prepočítame výťažok z hazardných hier jednotlivých prevádzkovateľov na obyvateľa, tak nám to narástlo v podstate z nejakých 148 eur na hlavu na obyvateľa z roku 2019 na 220 eur v roku 2022, čiže je to rast, ktorý so sebou prináša aj zodpovednosť. Zodpovednosť nielen na strane regulátora z hľadiska regulácie, ale zodpovednosť aj na strane samotných prevádzkovateľov hazardných hier,“ tvrdí.

Súhlasí so slovami diskutujúcich, že efektívna regulácia v oblasti hazardných hier môže fungovať len vtedy, ak vzájomne komunikujú. Nemyslí si, že štát robí v tejto oblasti niečo zlé. „Hľadajme spoločne ukazovatele, pomenujme problém a hľadajme riešenie na to, ako nastaviť reguláciu, aby sme či už zo strany úradu a prostredníctvom ministerstva toto komunikovali aj následne zákonodarcom, ktorí prijímajú úpravy,“ dodal.

Nelegálne hranie


Anders Dorph naopak konštatoval, že v Dánsku trh s hazardom stagnuje, dokonca zaznamenali aj mierny pokles a predpokladá, že na Slovensku sa tak stane o zhruba 5-7 rokov. V otázke nelegálneho hrania, priznal, že sa snažili urobiť prieskum, prečo ľudia vyhľadávajú tento typ hazardu. 37 percent odpovedalo, že tam nájdu hry, ktoré na legálnom trhu nie sú dostupné. Je preto podľa neho dôležité, aby legálni operátori sledovali trendy a to čo mladí ľudia chcú a aby im to sprístupnili. Ročne zablokujú 130 nelegálnych stránok a takisto blokujú platby.

Odborníci sa zhodli, že nelegálny trh tu stále bude a nedá sa vykoreniť. „Ide o to, ako sa k tomu postavíme teraz. Najstriktnejší prístup je nórsky model, kde pomerne príkro legislatívne pristúpili k regulácii, dokonca pristúpili k regulácii bankového segmentu, kde zakázali bankám dobíjať na území Nórska kontá. Čiže preniesli ako keby časť toho boja na banky,“ uviedol generálny riaditeľ Tiposu.

Šéf regulačného úradu súhlasí s Andersom Dorphom, že ak je dopyt po niečom, čo nie je legálne dostupné, vytvára to priestor pre šedú zónu. Je dôležité sledovať trendy v hrách, nastaviť metodiku týchto hazardných hier, tak aby bola čo najskôr správne uchopená, myslí si Lenčéš.

Uviedol, že vykonali množstvo kontrol, v rámci ktorých zaisťovali stroje v rámci ilegálnych prevádzok po Slovensku. Vznik úradu pre reguláciu hazardných hier hodnotí veľmi pozitívne. „Vytvorenie tímu odborníkov a špecialistov, ktorí sa výlučne venujú hazardu prinieslo svoj osoh. Samozrejme bojujeme, poviem to otvorene s poddimenzovanou personálnou zložkou, kedy nemáme dostatočnú podporu personálu, aby sme vedeli zabezpečiť, čo možno najefektívnejšie plnenie úloh úradu v rámci dozoru,“ priznal. Verí, že nájdu podporu ministerstva financií, ktoré im navýši počet pracovných miest, ktorými by bolo možné posilniť regulačnú činnosť úradu.

Pripustil, že je náročné hľadať odborníkov, ktorí sa vedia pohybovať v online priestore a identifikovať hrozby. Pomocnú ruku ponúkol člen predstavenstva SYNOT Group a člen prezídia Asociácie zábavy a hier. „To je ďalší priestor na komunikáciu medzi prevádzkovateľmi a úradom, kde my vieme samozrejme veľmi efektívne pomôcť. Nehovorím, že nahradiť personálne obsadenia, ale vieme pomôcť s identifikáciou nelegálnych prevádzkovateľov, poprípade iných nelegálnych činnosti, ktoré s tým súvisia a tým pádom doplniť kapacity, ktoré momentálne úrad nemá a určite by ich mal mať,“ povedal Valenta.