Polícia zatkla sedem hongkonských influencerov pre podozrenie, že propagovali nelegálne hazardné hry. Hoci influencerov prepustili na kauciu, hrozí im až 7 rokov väzenia a vysoká pokuta. Hongkonská polícia má dokonca podozrenie, že ich navádzala rovnaká zločinecká organizácia.

Polícia zatkla sedem hongkonských influencerov a hrozí im až sedem rokov väzenia za propagáciu webových stránok s hazardnými hrami na internete.

Influenceri mohli byť najatí tou istou zločineckou organizáciou

Denník South China Morning Post informoval, že hongkonská polícia zatkla sedem žien, pretože sú podozrivé, že na svojich kanáloch v sociálnych médiách propagovali webové stránky s hazardnými hrami.

ZDROJ: peakpx.com

Medzi nimi je aj 28-ročná známa hongkonská herečka Bui Yee-lam alias Chantale Belle, ktorá má na Instagrame viac ako 220.000 sledovateľov.

Jedna z ďalších šiestich žien sa vydávala za kozmetičku, ostatných päť je nezamestnaných. Všetky majú na svojich profiloch na sociálnych sieťach od desaťtisíc do 100.000 sledovateľov.

Podľa policajnej správy bolo sedem žien zadržaných, pretože boli podozrivé z toho, že propagovali webové stránky s hazardnými hrami, ktoré prijímajú športové stávky na Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Hongkonská polícia vykonala razie v domoch influenceriek a zhabala rôzne elektronické zariadenia, ako sú mobilné telefóny a tablety a elektronické cigarety.

Hongkonská polícia zdôraznila, že potláča nelegálne hazardné hry v čínskom osobitnom administratívnom regióne, keďže tieto aktivity sa výrazne zvýšili v súvislosti s majstrovstvami sveta vo futbale 2022, ktoré sa začali 21. novembra v Katare.

ZDROJ: shutterstock.com

Zatknutým ženám môže hroziť až sedem rokov väzenia

Podľa zistení počas vyšetrovania sa sedem zatknutých žien navzájom nepoznalo. Polícia má však podozrenie, že zločinecká organizácia prevádzkujúca nelegálne webové stránky s hazardnými hrami ich všetky kontaktovala s ponukou peňazí výmenou za zverejnenie informácií o hazardných produktoch na sociálnych sieťach.

Influencerky údajne okrem iného na svojich príbehoch na Instagrame zverejňovali, ako na webových stránkach uzatvárajú stávky, keďže platnosť takýchto príspevkov vyprší a zmiznú do 24 hodín. Polícia uviedla, že niektorí z nich zdieľali aj odkazy na webové stránky, ktoré ponúkajú nielen športové stávky, ale aj iné hry, ako sú kasínové hry, stávky na dostihy a dokonca aj baccarat.

Existujú dôvody domnievať sa, že influenceri dostávajú niekoľko tisíc hongkonských dolárov za jeden príspevok, ale môžu dostávať aj percentá zo stávok, ktoré sa im podarilo prilákať prostredníctvom svojich príspevkov na sociálnych sieťach. To môže znamenať, že niektorí z nich mesačne zarobili približne 100.000 HKD (12.820 USD).

Sedem žien bolo prepustených na kauciu, ale stále sú predmetom vyšetrovania a za propagáciu nelegálnych hazardných hier im môže hroziť až sedem rokov väzenia. Na druhej strane, za hranie hazardných hier na nelegálnych webových stránkach môžu dostať až deväť mesiacov väzenia. Za propagáciu hazardných hier tiež hrozí pokuta až do výšky 5 miliónov HKD (640.000 USD), zatiaľ čo za nelegálne hazardné hry môže byť uložená pokuta 30.000 HKD (3.845 USD).