Talianskemu priemyslu hazardných hier sa darí. Začiatkom tohto roka sa trochu prepadol, ale pokračujúci rast trhu vedie k zmenám vrátane zavedenia zvýšenej dane zo športových stávok.

Za 25 dní vstúpi do platnosti nový taliansky dekrét o stávkovaní, ktorý bol minulý pondelok uverejnený v úradnom vestníku. Obsahuje niekoľko noviniek, medzi ktoré patria kurzové stávky, zmena zodpovednosti za kurzy a predčasný výber peňazí.

Okrem toho sa zavedú aj nové dane. Hoci sa nimi mení suma, ktorú musia prevádzkovatelia odovzdať štátu, efekt „trickle-down“ znamená, že ju môžu zaplatiť aj spotrebitelia.

ZDROJ: shutterstock.com

Tlak na odvetvie hazardných hier

Nový daňový režim Talianska vstupuje do platnosti len niekoľko týždňov po tom, čo Španielsko uskutočnilo zmeny vo svojom daňovom zákonníku. Ide o spoločnú tému vlád, hoci niekedy s neočakávanými výsledkami. Napríklad keď sa Filipíny pokúsili pridať nové dane filipínskym prevádzkovateľom offshore hazardných hier, spôsobilo to, že tento segment „vybuchol“.

Nie je pravdepodobné, že by zmeny v Taliansku viedli k takýmto drastickým následkom. Aj tak však budú mať vplyv na trh. Príjmy z maloobchodného stávkovania budú čoskoro podliehať dani vo výške 20%, ktorá sa zvýši z 18%. Na príjmy z online stávok sa predtým vzťahovala daňová sadzba 22%, ktorá sa však zvyšuje na 24%.

Pre prevádzkovateľov to však neboli len zlé správy. Daň z obratu vo výške 1%, o ktorú niektorí zákonodarcovia usilovali, sa do konečného zvýšenia nedostala.

ZDROJ: shutterstock.com

Dobré správy boli aj pre samotných stávkarov. Predčasné vyplatenie peňazí je asi najzaujímavejšie pre tých, ktorí vsádzajú na futbalové zápasy. Cash-out umožňuje stávkujúcemu vybrať si peniaze zo stávky pred koncom zápasu. Znamená to však aj to, že sa musí uspokojiť s nižšou sumou.

Ďalšou dôležitou zmenou novej stávkovej vyhlášky je zníženie výšky minimálnej stávky. Tam, kde bola predtým 2 € (1,99 USD), je novým východiskovým bodom 1 € (0,99 USD).

A napokon, stávkovanie veľkých peňazí na hry nepovedie k miliónovým výplatám. Taliansko obmedzuje limit výhier pri kurzových stávkach na 50 000 EUR (49 740 USD). Predtým bol limit 10 000 EUR (9 999 USD).

Taliani radi hrajú

Len v roku 2021 Taliani minuli na hazard výrazne viac ako 100 miliárd EUR (999 miliónov USD), pričom tento obrat predpokladá ďalší rast v roku 2022. Vďaka tomu sa sektor hazardných hier stal jedným z najdôležitejších odvetví v krajine.

Práve z tohto dôvodu musela vláda aktualizovať predpisy týkajúce sa hazardných hier. Musela tiež poskytnúť jasnejšie pravidlá a smernice pre online prevádzkovateľov, ktorí chceli vstúpiť na taliansky trh bez toho, aby im hrozili peňažné sankcie.

ZDROJ: shutterstock.com

Jednou z najdôležitejších reštrukturalizácií v kombinácii s legislatívnymi inováciami bola reorganizácia dohľadu. Z orgánu, ktorý bol predtým známy ako AAMS (Autonómna správa štátnych monopolov), sa v súvislosti s rozšírením talianskeho odvetvia hazardných hier stala Agentúra pre clá a monopoly (ADM je jej talianska skratka). Príchod ADM bol snahou o zefektívnenie byrokratických postupov a uľahčenie procesu získavania licencií, zavedenie administratívnych kontrol a riadenie konfliktov a zdaňovania.

ADM s podporou vlády zaviedla od svojho vzniku viacero zmien. Zaviedla úplný zákaz reklamy zameranej na neplnoletých používateľov, vyžadovala vyplatenie výhier do siedmich dní, aby sa predišlo vysokým pokutám, a stanovila minimálne 90% návratnosť pre hráčov (RTP) pri online automatoch. Okrem toho od prevádzkovateľov vyžaduje, aby používali len certifikovaný, overený a zaručený softvér, čím sa zabezpečí platnosť výsledkov a ochrana údajov používateľov.