Reakcie na oznámenie Curacaa o zavedení nového licenčného režimu, ktorý nahradí starý systém Master/Sublicence, kde bol v praxi nedostatočný dohľad nad mnohými doménami, ktoré tam pôsobili, sú zmiešané, píše Hilary Stewart-Jones, predsedníčka a generálna riaditeľka spoločnosti Skywind Group.

Právne predpisy, ktoré sa majú zaviesť, umožnia prechodné obdobie, aby sa mohli postupne vyradiť tzv. „zlí hráči“. Budú existovať finančné stimuly na investovanie na miestnej úrovni (obdobie oslobodené od dane na 10 rokov, ak záujemca o licenciu investuje aspoň 3 milióny USD a zamestná aspoň 10 miestnych obyvateľov). Rozvíjajúci sa trh s kryptokasínami bude tiež určité obdobie tolerovaný.

Zdá sa teda, že veľká časť negatívnych reakcií pochádza od tých, ktorí by najradšej nevideli žiadnu zmenu, napriek tomu, že minister financií propagujúci návrh zákona sľubuje v dôsledku toho zlepšenie miestnych bankových alternatív, čo je pre tamojších prevádzkovateľov dlhodobo strašiakom. Pre prevádzkovateľov je to však najmä veľká neznáma.

ZDROJ: peakpx.com

Aj v prípade, že bude kryptoburza tolerovaná, kto môže povedať, ktorí zo súčasných operátorov prejdú ďalšími testami bezúhonnosti a dobrej správy? Navyše, ak nové nariadenia vznikli najmä v dôsledku tlaku holandskej vlády, bude táto vláda naďalej dohliadať a monitorovať ich účinné presadzovanie? Samozrejme je všeobecne známou pravdou, že raz zavedené predpisy sa veľmi zriedkavo rušia alebo liberalizujú. Rok 2023 bude bezpochyby obdobím otrasov a (možno) mnohých subjektov, ktoré budú hľadať „bezpečný prístav“ niekde inde. Hlavnou otázkou je kde?

Hráči požadujúci krypto

Na záver ešte jedno slovo o kryptografických službách: keď si už človek myslel, že by sa kryptografické služby konečne mohli dostať do hlavného prúdu, došlo ku krachu spoločnosti FTX a zatknutiu jej zakladateľa na Bahamách. Mnohí sa ku krypto naďalej správajú podozrievavo, a to aj napriek tomu, že vojna na Ukrajine spôsobila, že krypto platby sú pre zamestnancov a poskytovateľov služieb jedným z mála spôsobov, ako presúvať peniaze cez hranice. V Spojenom kráľovstve je postoj a formálne stanovisko Komisie také, že bude „mať otázky“ voči každému prevádzkovateľovi, ktorý v tomto priestore riskuje (bez toho, aby špecifikovala, aké riziká by boli prijateľné). Takéto postoje tiež nedokážu držať krok s ekonomickou realitou fungovania globálnych podnikov, volatilitou fiat mien a skutočnosťou, že existuje celá nová generácia hráčov, ktorí jednoducho nechcú hrať s fiat menou.

ZDROJ: shutterstock.com

Ďalšími pozitívami v roku 2022 bolo zavedenie online licencií v Peru a v amerických štátoch Arkansas, Kansas, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New York (pre športové stávky), aj keď sa zdá, že americké režimy online kasín sa zatiaľ zastavili len na šiestich štátoch.

Samotný americký trh so športovými stávkami je však transformačný, pretože sa z tejto činnosti stal skutočne hlavný prúd. Zdá sa, že aj Írsko nakoniec presadí svoj dlho očakávaný revidovaný zákon o regulácii hazardných hier (pre online kasína) v roku 2023 a Ontário vydalo prvých sedem licencií AGCO pred oficiálnym otvorením trhu v apríli, pričom mnohé ďalšie nasledovali v rýchlom slede. Opäť ide o potenciálne obrovský trh – prognózy hovoria o príjmoch z hazardných hier vo výške 1,8 miliardy dolárov za tri roky.

ZDROJ: peakpx.com

Tendencia licencií pre miesta spotreby

Stručne povedané, trend licenčných režimov pre miesta spotreby pokračuje, a hoci to znamená, že náklady na dodržiavanie predpisov a udeľovanie licencií sa v prípade prekrývajúcich sa, ale rôznych režimov nevyhnutne zvyšujú, zabezpečenie licencie alebo vytvorenie infraštruktúry na jej získanie aspoň odstraňuje určitú neistotu, pokiaľ ide o legálnosť a väčší priestor pre reklamu.

Pokiaľ ide o to, čo prinesie rok 2023, domnievam sa, že z hľadiska odvetvia bude napriek viacerým režimom miest spotreby naďalej pretrvávať tlak zo strany bankových partnerov. Trend zvýšenej ochrany spotrebiteľa bude nevyhnutne pokračovať, takže využitie technológií na uľahčenie otvárania účtov a priebežných kontrol podvodov bude mať zásadný význam. Napokon nemôžeme ignorovať čoraz väčší význam metaversa v oblasti hazardných hier (ditto krypto) a dôležitosť diferenciácie produktov na preplnenom trhu s obsahom.