České štátne zastupiteľstvo obvinilo dvoch colníkov z Libereckého kraja, ktorí podľa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov odovzdali cudzincovi informácie o kontrolách v kasínach a o prelomení zabezpečenia hracích automatov.

Ako informuje portál novinky.cz hlavným aktérom bol podľa hovorkyne inšpekcie Ivany Nguyenovej colník, ktorý odovzdal informácie cudzincovi. Informácie získal od svojho kolegu výmenou za peniaze. Cudzinec, ktorý žije vo Varnsdorfe, potom tieto informácie odovzdal podnikateľom v oblasti hazardných hier.

ZDROJ: Photo by Jaromír Kavan on Unsplash

Cudzinec napríklad získal informácie na vydieranie muža, ktorý odmietol vytvoriť program na prelomenie zabezpečenia hracích automatov s cieľom získať z nich peniaze.

V inom prípade colníci odovzdali informácie o plánovaných colných kontrolách kasín a herní v Českej republike podnikateľovi, ktorý je s kasínami prepojený,“ uviedla hovorkyňa inšpekcie. Muži mali sami aktívne ponúkať informácie podnikateľom.

Títo traja muži boli obvinení začiatkom mája. Jeden z colníkov je obvinený z trestného činu zneužitia právomoci úradnej osoby a z trestných činov neoprávneného prístupu do počítačového systému, vydierania a podplácania. Druhý colník je obvinený z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa, neoprávneného prístupu do počítačového systému a prijatia úplatku. Vo väzení môžu stráviť až 10 rokov.

ZDROJ: shutterstock.com

Cudzinec bol obvinený z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a neoprávneného prístupu do počítačového systému, trestného činu nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a vydierania. Hrozí mu až päť rokov väzenia.