India si zrejme uvedomila, že pokračujúcim blokovaním online hazardných hier prichádza o potenciálny príjem. V dôsledku toho vytvorila vládny panel expertov, ktorý má zvážiť rôzne uhly pohľadu na legalizáciu online hazardu.

India napreduje v legalizácii hazardných hier. Sedemčlenný tím vrátane štátnych ministrov bol poverený úlohou nájsť ministerstvo, ktoré by riadilo toto odvetvie. Medzi povinnosti tímu patrí vypracovanie regulačných mechanizmov, ktoré chránia hráčov a vytvárajú transparentné a dobre fungujúce odvetvie.

ZDROJ NIKKEI ASIA

Tento odborný panel expertov preskúma právne a legislatívne rámce, ktoré v súčasnosti používajú regulačné orgány na celom svete. Informácie a analýzy pomôžu vytvoriť politiky, ktoré pomôžu prekonať nálady smerujúce proti hazardu v niektorých oblastiach krajiny.

Obmedzenie čierneho trhu s hazardnými hrami

Okrem toho vláda dúfa, že legalizácia hazardných hier zníži prítomnosť nelegálneho hazardu. V posledných týždňoch sa v rôznych štátoch uskutočnilo viac zásahov proti nelegálnym hazardným hrám a úradníci uskutočnili niekoľko operácií na zastavenie nelegálnych stávok na kriketové zápasy.

Podľa médií Kashmir Life Federácia indických fantasy športov (FIFS) túto správu privítala. Uviedla, že ide o veľký krok, ktorý ukazuje, že vláda uznáva úlohu odvetvia online hazardných hier v Indii. Dodala: „Pracovná skupina je veľkým krokom k vytvoreniu regulačnej istoty pre vznikajúci a rýchlo rastúci priemysel online hazardných hier.“

S výnimkou precedensu Najvyššieho súdu týkajúceho sa hier založených na zručnostiach neexistoval žiadny federálny zákon, ktorý by upravoval indický priemysel hazardných hier. Každý štát zaujíma k tejto otázke vlastné stanovisko. V marci organizácia All India Game Federation (AIGF) viedla kampaň za to, aby všetky štáty zaujali aktívny prístup k vypracovaniu silného politického rámca pre online hazardné hry.

ZDROJ: peakpx.com

Bolo to mesiac po tom, ako sa v septembri minulého roka skončila márna iniciatíva vlády štátu Karnataka, ktorá chcela zakázať všetky druhy hazardných hier. Zákonodarcovia zákaz zaviedli, ale Najvyšší súd štátu Karnataka toto opatrenie zrušil.

Kerala zaútočila na online hazardné hry aj minulý rok. Pokúsila sa zablokovať online rummy, pričom ho definovala ako hazardnú hru. Keralský najvyšší súd však zákaz zrušil a rozhodol, že táto kartová hra je založená na zručnostiach. Rovnaký scenár sa v auguste odohral aj v štáte Madras.

Prijímanie budúcnosti

V apríli sa úrady začali zaoberať možnosťou vytvorenia regulácií pre online hazardné hry, keďže viaceré štáty si uvedomili potenciál príjmov. Výsledkom je, že vláda sa teraz snaží vytvoriť nový regulačný orgán, ktorý by usmerňoval tento sektor.

Zákonom o regulácii online hazardných hier (Online Gambling Regulation Act – OGRA) sa zriaďuje centrálny regulačný orgán pre online hazardné hry, Komisia pre online hazardné hry. Tá bude mať právomoc monitorovať činnosť prevádzkovateľov online hazardných hier a trestať tých, ktorí nedodržiavajú zákon.

ZDROJ: unsplash.com

Mohla by tiež vydávať, pozastavovať alebo odoberať licencie na online hazardné hry. Okrem toho by táto komisia mohla stanoviť aj pravidlá udeľovania licencií vrátane toho, kto môže hrať hazardné hry.

Niektorí však stále chcú online hazardné hry zablokovať. Anbumani Ramadoss, predseda strany Pattali Makkal Katchi (Strana pracujúceho ľudu), kritizoval indickú vládnucu stranu za to, že pokročila s legislatívou. Zdá sa však, že loptička je už v pohybe.

Online hazardné hry na vzostupe

Spoločnosť Ernst & Young a Federácia indických obchodných a priemyselných komôr vydali pred tromi mesiacmi správu o indických online hazardných hrách. Zistili, že počet platiacich zákazníkov v tomto segmente vzrastie o 17 %, pričom v roku 2020 sa ich počet vyšplhá z 80 miliónov na 95 miliónov v roku 2021.

ZDROJ: NIKKEI ASIA

Počet používateľov online hier sa v uvedenom období zvýšil o 8 % a poskočil z 360 miliónov na 390 miliónov. Podľa správy sa tento počet do budúceho roka zvýši na 450 miliónov.

Okrem toho indický trh s online hrami vzrástol počas tohto obdobia o 28 %. V roku 2020 mal hodnotu 79 miliárd rupií (1,01 miliardy USD), ale v nasledujúcom roku dosiahol 101 miliárd rupií (1,29 miliardy USD).

Neexistuje žiadny konkrétny časový plán, v ktorom by sa snahy OGRA mali zavŕšiť. Predpisy by však mohli byť zavedené do konca roka.