Nový nemecký regulačný orgán Glücksspielbehörde požiadal poskytovateľov internetových služieb, aby iniciovali prvý príkaz na zablokovanie webového sídla prevádzkovateľa lotérie Lottoland.

Tento orgán prevzal 1. júla zodpovednosť za presadzovanie pravidiel proti nelicencovaným hazardným hrám a 1. januára 2023 prevezme kontrolu nad všetkými oblasťami regulácie v Nemecku.

Minulý mesiac odhalil Glücksspielbehörde prvé podrobnosti o svojich plánoch na prijatie opatrení a prisľúbil, že bude používať blokovanie platieb a IP adries, aby zabránil prevádzkovateľom bez licencie prijímať stávky. Teraz regulačný orgán uviedol, že už podnikol kroky na zablokovanie stránok niektorých prevádzkovateľov, pričom konkrétne spomenul lotériovú stávkovú spoločnosť Lottoland.

Glücksspielbehörde uviedol, že sektor lotériových stávok vo všeobecnosti predstavuje riziko, že hráči budú zmätení, pokiaľ ide o povahu produktu, ktorý používajú, a poznamenal, že lotériové stávky nie sú povolené podľa štvrtej štátnej zmluvy o hazardných hrách v krajine.

ZDROJ: Lottoland

Sieť spoločností, ktorá pôsobí pod názvom Lottoland, už roky ponúka nelegálne hazardné hry,“ tvrdil regulačný orgán. „Táto ponuka je obzvlášť nebezpečná, pretože mnohí hráči sa domnievajú, že v Lottolande vstupujú do lotériovej hry. Nie je to však pravda.

Pokiaľ ide o blokovanie platieb, regulačný orgán medzitým poznamenal, že spolková krajina Dolné Sasko mohla blokovať platby ešte pred tým, ako ich prevzala Glücksspielbehörde. Člen predstavenstva Benjamin Schwanke však vyjadril nádej, že účinnosť blokovania platieb by sa mohla zvýšiť, keďže nový orgán bude mať väčšiu právomoc vyvíjať tlak na poskytovateľov platobných služieb.

Máme záujem o spoluprácu s poskytovateľmi platobných služieb, ale môžeme tiež začať príslušné správne konanie, ak si poskytovateľ platobných služieb neplní svoje povinnosti, a máme účinné nástroje na vymáhanie príkazov,“ povedal Schwanke.

Člen predstavenstva Glücksspielbehörde Ronald Benter medzitým upozornil, že regulačný orgán môže prevádzkovateľov nahlásiť aj daňovým úradom a prinútiť ich zaplatiť daň z cla, ktoré dostanú z Nemecka.

ZDROJ: pixabay.com

Nahlasovanie poskytovateľov hazardných hier zodpovedným daňovým orgánom je jedným z najúčinných nástrojov na boj proti nelegálnym hazardným hrám na internete. Pretože s daňovými dlhmi je pravdepodobnosť získania povolenia v budúcnosti takmer nulová,“ povedal Benter. „Ak máte daňové dlhy v Nemecku, hrozí vám aj zamietnutie povolenia v zahraničí. Aj už udelené licencie môžu byť zrušené.“

V súčasnosti má licenciu na prevádzkovanie športového stávkovania a online kasína len malý počet prevádzkovateľov a tí, ktorí ju majú, čelia prísnym pravidlám vrátane limitu stávok vo výške 1 EUR na automaty. Okrem toho musia prevádzkovatelia odvádzať 5,3% z obratu zo stávkových automatov na dani.

Výsledkom je, že licencovaný online sektor čelí veľkej konkurencii zo strany podnikov bez licencie.