Európska únia (EÚ) zvažuje zavedenie „európskej digitálnej identity“ (e-ID) na overovanie totožnosti. Európska asociácia pre hry a stávky (EGBA) si myslí, že je to skvelý nápad. Najmä pre herný priemysel.

V EÚ sa pripravuje opatrenie, ktoré by uľahčilo legalizáciu elektronickej peňaženky. V nej by si občania EÚ mohli zaznamenávať svoje osobné údaje, ako sú meno, e-mailová adresa, dátum narodenia, číslo vodičského preukazu a ďalšie. Schválenie by znamenalo, že túto možnosť by museli ponúkať verejné a súkromné organizácie. Okrem toho by online stránky museli akceptovať digitálne údaje ako legálne overené informácie.

ZDROJ: shutterstock.com

Digitálne overovanie totožnosti sa blíži

Nástroj e-ID by umožnil jednotlivcom legálne sa digitálne identifikovať a zároveň zdieľať a podpisovať dokumenty online. Podpisy by boli právne záväzné a informácie v dokumentoch by boli uznané právnym systémom EÚ.

Vasiliki Panousi, manažérka organizácie EGBA pre záležitosti EÚ, sa domnieva, že to ponúkne veľa výhod pre hospodárske subjekty a zákazníkov. „Celoeurópska elektronická identifikácia by posilnila existujúce procesy na zabránenie prístupu neplnoletých osôb k online hazardným hrám a pozitívne by ovplyvnila boj EÚ proti trestnej činnosti a podvodom,“ uviedla Vasiliki Panousi, manažérka EGBA pre záležitosti EÚ.

Nariadenie začne platiť najskôr budúci rok. Európska komisia chce, aby v priebehu nasledujúcich ôsmich rokov využívalo tento systém aspoň 80% obyvateľov EÚ.

ZDROJ: shutterstock.com

Otázky a obavy pretrvávajú

Koncepcia zákonného elektronického preukazu totožnosti, akokoľvek kontroverzná, sa objavuje už niekoľko rokov. Prvýkrát sa o nej hovorilo v roku 2020 a vtedy sa očakávalo jej spustenie v roku 2021. Táto otázka sa však skomplikovala viac, ako odborníci a zákonodarcovia predpokladali. Vyskytli sa aj odpor a obavy z toho, že vláda bude mať rozsiahlu databázu osobných údajov. Niektoré informácie už existujú vo vládou kontrolovaných databázach, ale nový návrh by ich centralizoval bez vzájomného porovnávania.

EGBA bola za túto myšlienku, keď sa prvýkrát objavila. Ekaterina Hartmannová, riaditeľka organizácie EGBA pre právne a regulačné záležitosti, uviedla, že by to pomohlo „zabrániť prístupu neplnoletých k online hazardným hrám a bojovať proti podvodom a praniu špinavých peňazí„. Stále však existujú určité obavy, či sa ňou vyriešia určité problémy v odvetví hazardných hier. Konkrétne je stále potrebné odpovedať na otázky týkajúce sa toho, ako by mohla spolupracovať so systémami samovylúčenia.

Panousi tieto obavy vyvracia. Jej príspevok k tejto téme je súčasťou januárového vydania časopisu International Masters of Gaming Law Magazine z roku 2022. Poukazuje na to, že prevádzkovatelia budú mať jednoduchšiu úlohu identifikovať všetkých svojich používateľov.

„Vnútroštátnym orgánom zodpovedným za hazardné hry by to tiež ponúklo štandardizovaný nástroj na identifikáciu zákazníkov s vysokou mierou istoty a podporu dodržiavania predpisov prevádzkovateľom v ich jurisdikcii.“ uviedla Panousi.

ZDROJ: shutterstock.com

Technické špecifikácie

Digitálna peňaženka bude fungovať na smartfónoch a tabletoch. Bola by prístupná rovnakým spôsobom, akým teraz fungujú služby Google Pay a Apple Pay. Peňaženka by poskytla každému jednotlivcovi možnosť kontrolovať, kto má prístup a k akým údajom. Systém bude zobrazovať konkrétne atribúty používateľa, ale nie všetky informácie. Potvrdil by napríklad, že používateľ má najmenej 18 rokov na nákup alkoholu a je držiteľom platného vodičského preukazu, ale nezverejnil by žiadne iné osobné údaje.

O združení EGBA

Európska asociácia pre hry a stávky (EGBA) je obchodná asociácia so sídlom v Bruseli, ktorá zastupuje popredných prevádzkovateľov online hier a stávok so sídlom, licenciou a reguláciou v EÚ, vrátane spoločností bet365, Betsson Group, Entain, Flutter, Kindred Group a William Hill. EGBA spolupracuje s národnými regulačnými orgánmi a regulačnými orgánmi EÚ a ďalšími zainteresovanými stranami na dobre regulovanom a dobre usmerňovanom trhu online hazardných hier, ktorý poskytuje vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa a zohľadňuje realitu internetu a dopyt online spotrebiteľov. Členské spoločnosti EGBA spĺňajú najvyššie regulačné štandardy a v roku 2020 mali 234 licencií na online hazardné hry, na základe ktorých mohli poskytovať svoje služby 29 miliónom zákazníkov v 19 rôznych európskych krajinách. V súčasnosti sa členovia EGBA podieľajú 36 % na hrubých príjmoch z online hazardných hier (GGR) v Európe.