Malta je jednou z najlukratívnejších jurisdikcií v EÚ v oblasti hazardných hier. Daňová sadzba krajiny v kombinácii s jej členstvom v EÚ z nej robí atraktívnu destináciu pre prevádzkovateľov hazardných hier. Sektor hazardných hier v krajine reguluje Maltský úrad pre hazardné hry (Malta Gaming Authority – MGA), ktorý však opakovne čelí nepríjemným kauzám.

Napriek rastúcemu trhu s hazardnými hrami na Malte sa v poslednom čase v krajine objavilo pomerne veľa škandálov súvisiacich s regulačným orgánom. V januári čelil generálny riaditeľ MGA Heathcliff Farrugia obvineniu z obchodovania s vplyvom v spojení s Yorgenom Fenechom, neslávne známym podnikateľom a majiteľom kasína v krajine.

ZDROJ: mga.org.mt

Šéf IT mal zneužívať citlivé údaje

V súčasnosti je v plnom prúde ďalší škandál, ktorý opäť súvisí s MGA. Začiatkom tohto mesiaca bol suspendovaný Jason Farrugia, ktorý pôsobil ako technologický riaditeľ v MGA. Minulý týždeň vo štvrtok regulačný orgán oznámil, že sa rozhodol ukončiť aj jeho pracovný pomer. Vo vyhlásení MGA sa uvádza, že Farrugia už na úrade nepracuje.

„Maltský úrad pre hazardné hry (MGA) týmto vyhlasuje, že Jason Farrugia, bývalý hlavný technologický riaditeľ v rámci MGA, už nemá žiadne spojenie s MGA a nemôže ho viac zastupovať ani hovoriť v jeho mene,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil MGA.

Znepokojujúcejšia je však informácia, prečo bol Farrugia prepustený. Podľa mediálneho výstupu The Times of Malta, ktorý sa odvoláva na zdroje v MGA, Farrugia údajne zneužil citlivé interné informácie. Následne bol prípad bývalého technologického riaditeľa postúpený aj polícii.

ZDROJ: peakpx.com

Bývalý technologický riaditeľ MGA bol prichytený „pri čine“

V súčasnosti vedie prípad proti Farrugiovi oddelenie polície, ktoré sa špecializuje na vyšetrovanie finančnej trestnej činnosti. MGA údajne prichytila Farrugiu „pri čine“, čo viedlo k jeho prepusteniu a následnému trestnému oznámeniu. Zdroje MGA uvádzajú, že bývalý technický riaditeľ údajne prenášal dôverné informácie zo serverov úradu do osobných zariadení. V rámci policajného vyšetrovania sa má ešte zistiť, či a ako Farrugia tieto citlivé údaje použil. Bývalý hlavný technologický riaditeľ nevydal k tejto téme žiadne oficiálne vyhlásenie. Ďalšie podrobnosti týkajúce sa samotného vyšetrovania zatiaľ neboli zverejnené.

Nejde pritom o prvý škandál súvisiaci s regulačným orgánom na Malte a očakáva sa, či MGA prijme aktívne opatrenia na obmedzenie takýchto prípadov. Malta bola v júni tohto roku zaradená aj na šedý zoznam Finančnej akčnej skupiny (FATF), a to vzhľadom na rastúci počet finančných trestných činov v krajine. Malta sa tak stala prvou krajinou EÚ na zozname FATF. V júni sa druhou krajinou na šedom zozname FATF stalo Rumunsko.