Organizácia GambleAware pridelí 2,5 milióna libier spoločnostiam GamCare, YGAM (+ partneri) a Adferiad Recovery na rozšírenie služby The Gambling Education Hub Service v Anglicku a Walese v rámci svojho záväzku pomôcť znížiť škody spôsobené hazardnými hrami medzi mladými ľuďmi.

Centrum vzdelávania o hazardných hrách (The Hub) je vzdelávací program o hazardných hrách, ktorý zahŕňa súbor nástrojov, školení a divadelné predstavenia pre rovesníkov a je určený odborníkom a dobrovoľníkom, ktorí pracujú s mladými ľuďmi a rodinami, ako aj samotným mladým ľuďom, rodičom a opatrovníkom.

Rozšírenie programu nasleduje po nezávislom hodnotení škótskeho vzdelávacieho centra pre hazardné hry (The Hub), ktoré na objednávku GambleAware vypracovala spoločnosť IFF Research, a ktoré odhalilo úspešnosť jeho metód včasnej intervencie a prevencie vedúcich k dramatickému zlepšeniu informovanosti o škodlivosti hazardných hier a ich pochopeniu.

ZDROJ: GAMBLEAWARE

Centrum, ktoré je určené predovšetkým pre odborníkov z praxe, pedagógov a pracovníkov s mládežou, využíva metódy včasnej intervencie a prevencie na zníženie škôd spôsobených hraním hazardných hier medzi deťmi a mladými ľuďmi, pričom pracuje holisticky v rámci miestnych komunít s cieľom podporiť bezpečnejšie prostredie – najmä pre tých, ktorí sú najviac ohrození.

Táto investícia od GambleAware prichádza v kritickom období, keďže centrá sú navrhnuté tak, aby oslovili všetky komunity naprieč národmi prostredníctvom zapojenia na miestnej úrovni spôsobom, ktorý centrálna vláda niekedy nedokáže. Mladí ľudia sú čoraz viac vystavení ľahko dostupným hazardným hrám prostredníctvom rastu online hier a sociálnych médií. Z výskumu GambleAware uverejneného v roku 2020 vyplýva, že 94 % detí vo veku 11 – 17 rokov vo Veľkej Británii bolo za posledný mesiac vystavených reklamám na hazardné hry, pričom v priemere videli šesť reklám. Tieto údaje priamo viedli k nedávnemu zavedeniu limitov a obmedzení pre zadávateľov reklamy v tomto odvetví s cieľom ešte viac obmedziť ich pôsobenie na deti a mládež.

ZDROJ: pixabay.com

Škótske centrum poskytlo vzdelávanie o hazardných hrách takmer 3 000 odborníkom a dobrovoľníkom pracujúcim s mladými ľuďmi, ako aj samotným mladým ľuďom, rodičom a opatrovateľom. GambleAware spolupracoval so škótskou národnou organizáciou pre prácu s mládežou Fast Forward, aby mohol realizovať lokálne zameraný preventívny program. Nezávislé hodnotenie tohto projektu, ktoré vykonala spoločnosť IFF Research, ukázalo, že centrum zlepšilo znalosti a povedomie o škodlivosti hazardných hier pre mládež a o vzdelávaní v oblasti hazardných hier medzi odborníkmi z praxe a oslovilo viac ako 15 800 mladých ľudí, čo viedlo k zvýšeniu ich informovanosti o dôsledkoch hrania hazardných hier a k zvýšeniu dôvery pri žiadaní o pomoc.

Na základe tohto úspechu GambleAware oznámila udelenie grantu vo výške 2,5 milióna libier na rozšírenie služby Hub do Anglicka aj Walesu. Na základe výberového konania získala grant spoločnosť GamCare v spolupráci so spoločnosťami YGAM, ARA, Aquarius, Beacon, Breakeven a Neca, ktorá bude túto činnosť vykonávať v Anglicku, a spoločnosť Adferiad Recovery, ktorá bude túto činnosť vykonávať vo Walese.

ZDROJ: GAMBLEAWARE

Centrá vo všetkých krajinách budú do vývoja obsahu odbornej prípravy, poskytovania služieb a akýchkoľvek podporných nástrojov alebo zdrojov zapájať príspevky ľudí, ktorí majú skúsenosti s poškodením spôsobeným hazardnými hrami. GambleAware očakáva, že politika a postupy v oblasti rovnosti, rozmanitosti a inklúzie budú ústredným prvkom pri navrhovaní, poskytovaní a každodennej prevádzke služieb v oblasti hazardných hier.