Po ôsmich rokoch prišlo Ministerstvo financií Českej republiky s aktualizáciou zákona o hazardných hrách z roku 2016. Táto nová právna úprava nadobudne účinnosť 1. januára 2024 a prináša so sebou množstvo zmien, ktoré by sa mali dotknúť hráčov aj prevádzkovateľov hazardných hier. Poďme sa spoločne pozrieť na všetky pripravované zmeny.

Ochrana a bezpečnosť hráčov na prvom mieste

Ochrana hráčov bola v popredí aktualizácie zákona. Keďže podľa štúdií sú internetové hry rizikovejšie, tomuto aspektu sa venovala najväčšia pozornosť.

Prvou navrhovanou zmenou je povinnosť pridať na stránky kasín „panikové tlačidlo“ (panic button), ktoré umožní hráčom okamžite zastaviť hranie, a to online aj offline. Po jeho aktivácii je hranie zakázané na 48 hodín vo všetkých prevádzkach.

Okrem toho budú teraz všetci prevádzkovatelia hazardných hier musieť umožniť hráčom zaregistrovať sa do registra vylúčených hráčov vo svojich prevádzkach. Doteraz bola táto registrácia možná len online na webovej stránke ministerstva financií prostredníctvom dátovej schránky alebo prostredníctvom registrácie tretích strán. Hlavným účelom registra je ochrana osôb so sklonom k hazardným hrám. Fyzické osoby zaradené do tohto zoznamu si teraz môžu na vlastnú žiadosť predĺžiť obdobie ochrany o ďalší rok.

ZDROJ: shutterstock.com

Nezabudlo sa ani na sprísnenie podmienok pre prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí podľa nového zákona nesmú nabádať hráčov, aby odmietli alebo zmiernili nastavené sebaobmedzujúce opatrenia. Hráči môžu svoje obmedzenia meniť najviac raz denne. Akonáhle hráč dobrovoľne sprísni svoje sebaobmedzenia, zmena nadobúda okamžitú účinnosť. Prevádzkovateľ zároveň nesmie kontaktovať jednotlivca, ktorý predtým uviedol, že si neželá byť kontaktovaný s ponukami na hranie, a tým ho nabádať, aby pokračoval v hraní.

Nakoniec nesmieme zabudnúť na ďalšie menšie zmeny a zákazy v oblasti ochrany hráčov. Prevádzkovatelia napríklad nebudú môcť účtovať poplatky za nečinnosť hráčov. Okrem toho je zakázané vytvárať používateľom akékoľvek prekážky pri výbere ich finančných prostriedkov z kasína, čo zahŕňa zákaz poplatkov za výber alebo stanovenie minimálneho limitu výberu. Pokiaľ ide o online hry, hráči sa nebudú môcť zúčastňovať na viacerých stoloch súčasne.

Zdaňovanie hazardných hier

Spolu s novým nariadením sa plánuje aj niekoľko zmien v oblasti daňových povinností prevádzkovateľov, ako aj hráčov. Základná sadzba dane pre prevádzkovateľov vo výške 35% z lotérií a technických hier zostáva nezmenená, ale znížená sadzba sa zvyšuje z 23% na 30%. Toto zvýšenie sa dotkne prevádzkovateľov kurzových stávok, živých hier, binga, dostihov a pokerových turnajov.

Okrem toho sa plánuje zvýšenie štandardnej dane zo zisku z 19% na 21%. Prevádzkovatelia tak budú musieť platiť vyššie dane na dvoch frontoch.

ZDROJ: shutterstock.com

Hráčom sa znižuje daňová hranica, pričom všetky výhry presahujúce 50 000 Kč budú musieť byť zdanené 15%. Doteraz bola táto hranica oveľa vyššia, a to 1 000 000 Kč. Zároveň platí rovnaké pravidlo pre hráčov na hracích automatoch a pri kurzových stávkach s tým rozdielom, že limit 50 000 Kč sa počíta z celkovej sumy výhier za kalendárny rok po odpočítaní všetkých (aj neúspešných) vkladov. Každý by si preto mal viesť stávkový denník a v prípade prekročenia limitu by mal prípadné výhry uviesť v daňovom priznaní za predchádzajúci rok.

Nový zákon stanovuje, že hráči musia pri registrácii uviesť číslo svojho bankového účtu, ktoré potom budú používať počas celého hracieho obdobia. Preto už nebude možné dobíjať jeden herný účet prostredníctvom vkladov tretích strán.

Štát tiež určí limit pre výbery a vklady na 10 000 Kč v priebehu 24 hodín. Zníži sa aj limit na jednu stávku na technické hry z 1 000 Kč na 500 Kč.

Boj proti nelegálnym hazardným hrám

Nelegálne hazardné hry alebo hazardné hry v nelicencovaných prevádzkach jednoducho a jednoducho oberajú štát o dane. Na základe analýzy „Inštitútu pre reguláciu hazardných hier“ IFGR predstavuje veľkosť nelegálneho trhu 30%, čo by zodpovedalo približne 7 miliardám Kč nezdanených peňazí.

Nový zákon by mal urýchliť účinnosť postupu pri zatváraní alebo zneprístupňovaní nelegálnych stránok s hazardnými hrami českým občanom. Zrýchli sa teda proces pridávania nelegálnych stránok na čiernu listinu a po novom bude možné zneprístupniť aj aplikácie alebo webové stránky, ktoré podporujú alebo priamo propagujú nelegálne hazardné stránky.

ZDROJ: shutterstock.com

Ďalšie zmeny

Cudzinci budú môcť hrať online aj bez trvalého pobytu v Českej republike, čím sa zjednotia pravidlá pre kamenné a online pobočky.

Ako novinku zákon zavádza možnosť hrať so skutočným krupiérom cez internet, tzv. živú hru. (Stávky prebiehajú cez internet s tým rozdielom, že skutočného krupiéra pri stole vidíte prostredníctvom kamery).

Výhry budú môcť byť len v hotovosti, nebude už možné vyhrať v kryptomenách, cenných papieroch alebo iných aktívach.