Anglický futbalový gigant FC Chelsea sa dohodol na predaji za 5,2 miliardy dolárov konzorciu investorov vedenému americkým miliardárom Toddom Boehlym, spolumajiteľom klubov LA Dodgers a LA Lakers.

Boehly je tiež významným akcionárom spoločnosti DraftKings. V roku 2021 stál na čele plánov na vstup spoločnosti Sportradar na burzu prostredníctvom fúzie s jeho špeciálnou akvizičnou spoločnosťou (SPAC) Horizon II. Táto dohoda sa však neuskutočnila. Boehly ale do spoločnosti Sportradar výrazne investoval a spoločnosť sa neskôr v tom istom roku rozhodla pre tradičné IPO.

ZDROJ: Todd Boehly na zápase tímu LA Dodgers, ktorý spoluvlastní. Americký miliardár je teraz na pokraji získania FC Chelsea s pomocou súkromnej kapitálovej spoločnosti Clearlake Capital. (Obrázok: Zuma Wire)

Boehlyho investície zahŕňajú médiá a zábavu, napríklad filmovú produkčnú spoločnosť A24 a spoločnosť Penske Media, ktorá vlastní časopisy Rolling Stone a Variety.

Zatiaľ čo Boehly vedie konzorcium, Clearlake Capital, kalifornská súkromná kapitálová spoločnosť, by vlastnila väčšinu akcií klubu.

Zmrazený majetok

Predaj Chelsea za 5,2 miliardy dolárov je jednou z najväčších transakcií v histórii športu. Súčasný majiteľ tímu, kontroverzný ruský oligarcha Roman Abramovič, však nedostane ani cent.

Britská vláda krátko po invázii na Ukrajinu zmrazila Abramovičov majetok vrátane Chelsea. V očakávaní tohto kroku miliardár napojený na Kremeľ už dal Chelsea na trh. Finančné sankcie však znamenajú, že z predaja nemôže profitovať.

Konzorcium sa dohodlo, že za akcie klubu zaplatí 2,5 miliardy libier (3 miliardy USD), pričom ďalších 1,75 miliardy libier (2,1 miliardy USD) investuje do štadióna, mládežníckej akadémie, ženského tímu a nadácie Chelsea.

Všetky výnosy z predaja akcií pôjdu na bankový účet kontrolovaný britskou vládou, ktorý bude venovaný na charitatívne účely.

Sankcie znemožnili Chelsea podpisovať zmluvy s hráčmi, predlžovať zmluvy, predávať vstupenky na zápasy alebo tovar, kým sa predaj neuskutoční.

ZDROJ: peakpx.com

Preteky s časom

Očakáva sa, že transakcia sa dokončí tento mesiac, keďže je to nevyhnutné. Chelsea ako zmrazený majetok funguje na základe špeciálnej licencie od britskej vlády, ktorej platnosť vyprší 31. mája.

Anglická Premier League sa stretne 8. júna, aby vytvorila novú ligu na sezónu 2022/23. Ak Chelsea v tomto momente licenciu nedostane, existuje reálna možnosť, že bude z ligy suspendovaná. To by bola pre úradujúceho európskeho šampióna a jeden zo skutočne elitných svetových futbalových klubov mimoriadna tragédia.

EPL môže predaj podpísať až vtedy, keď konzorcium prejde testom vlastníkov a riaditeľov. Keďže liga nedávno schválila predaj Newcastle United konzorciu vedenému saudskoarabským verejným investičným fondom, latka je nastavená dosť nízko. Saudská vláda bola odsúdená za porušovanie ľudských práv, údajné sponzorovanie islamského terorizmu a vraždy disidentov na cudzom území vrátane novinára denníka Washington Post Džamála Chášogdžího.