Počas päťdňového sviatku práce, ktorý sa oficiálne skončil v stredu 3. mája, navštívilo Macao takmer 500 tisíc návštevníkov.

Sviatok práce, známy aj ako „Prvý máj“, je každoročnou udalosťou, pri ktorej zamestnávatelia ďakujú svojim zamestnancom tromi dňami plateného voľna. Mnohí zamestnanci si tento rok pred sviatkom 1. – 3. mája predĺžili víkend a urobili si z neho dovolenku.

Po troch utlmených Sviatkoch práce kvôli pandémii COVID-19 Vládny úrad pre cestovný ruch Macaa (MGTO) vo štvrtok oznámil, že návštevnosť v roku 2023 dosiahla necelých 492 tisíc cestujúcich. Údaje sa týkajú piatich dní od soboty 29. apríla do stredy 3. mája.

MGTO dúfal, že počas päťdňového sviatku priláka v priemere 70 tisíc návštevníkov denne. Návštevnosť tento cieľ prekonala, pričom priemerný počet vstupov za toto obdobie dosiahol približne 98 400 denne.

ZDROJ: pixabay.com

Oživenie cestovného ruchu

Návštevnosť počas sviatku 2023 vzrástla medziročne o viac ako 250 %. Minulotýždňový sviatok stále zostal nižší ako v roku 2019, keď Sviatok práce priniesol do enklávy kasín približne 531 500 návštevníkov. Minuloročný Sviatok práce mal za následok, že Macao napočítalo len 136 700 návštevníkov.

Macao sa nachádza uprostred svojho hospodárskeho oživenia. Čínska osobitná administratívna oblasť (OAO) sa pri poháňaní miestneho hospodárstva spolieha najmä na cestovný ruch a hazardné hry. Cestovný ruch predstavuje viac ako 80 centov z každého dolára daní, ktoré vláda Macaa ročne získa.

Spolu s návštevnosťou sa oživili aj hazardné hry. Kasína v Macau vyplatili v apríli výhry v objeme 1,82 miliardy dolárov, čo je najlepší mesiac v tomto odvetví od začiatku pandémie.

Macao je už oslobodené od všetkých vstupných protokolov súvisiacich s pandémiou pre ľudí prichádzajúcich z pevninskej Číny, Taiwanu a Hongkongu. To je výrazný rozdiel oproti minulému roku, keď Čína a Macao naďalej dodržiavali „nulový COVID“ a reagovali na epidémie sporadickými uzávermi.

ZDROJ: peakpx.com

Zájazdy zvyšujú počty

Predstavitelia cestovného ruchu v Macao uviedli, že za zvýšenú návštevnosť počas Sviatku práce boli do veľkej miery zodpovedné turistické skupiny. Tang Ka Man zo Združenia turistických agentúr Macaa uviedol, že počas piatich dní sa do oblasti kasín vydalo približne 300 skupín.

Zatiaľ čo šesť prevádzkovateľov kasín v Macao sa dlhé roky spoliehalo na VIP junkety, ktoré do mesta privážali vysokopostavených turistov, región prechádza revíziou po tom, čo čínska vláda v Pekingu prinútila takýchto organizátorov zájazdov podnikať inde.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa obával, že veľký odlev kapitálu z pevniny cez daňový raj v Macao predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť. Komunistická strana Číny sa tiež domnievala, že junketové skupiny sú pre bohatých obyvateľov pevninskej Číny spôsobom, ako presunúť časť svojich peňazí mimo dohľadu komunistickej strany, ktorá na ne kladie vysoké dane.

Hoci široká verejnosť hrá omnoho menej ako hráči s vysokými stávkami, masový trh môže priniesť kasínam vyššie marže, pretože títo návštevníci spotrebujú omnoho menej stimulov a kompenzácií.

Väčšina obyvateľov pevniny, ktorí sa dnes vydávajú do Macaa, tak robí v rámci turistickej skupiny, pretože cestovanie v skupinách je podstatne lacnejšie. Vládni predstavitelia Macaa dúfajú, že potenciálnych návštevníkov prilákajú hotelové stimuly pre účastníkov zájazdu vrátane dotácie 500 MOP (62 USD) na pobyt na dve noci.