Poľský gigant v oblasti športového stávkovania STS Holding SA plánuje použiť 266 miliónov dolárov získaných pri svojom varšavskom IPO na novú investičnú divíziu. Spoločnosť, ktorá je so 45,8% podielom na trhu od februára 2021 najväčšou v tomto odvetví v Poľsku, plánuje investovať do akcií kótovaných na varšavskej burze v rôznych odvetviach.

Podľa generálneho riaditeľa Mateusza Juroszeka budú tieto investície – do technológií, elektronického obchodu a nehnuteľností – tvoriť 20 až 30% portfólia spoločnosti. Výkonný riaditeľ však očakáva, že investičná divízia bude plne funkčná až o päť rokov. Jej súčasťou budú aj dividendy z rodinného podniku Atal SA, ktorý sa zaoberá výstavbou domov.

ZDROJ: pixabay.com

Spoločnosť vedie rodina Juroszek, ktorá pred vstupom na burzu vlastnila 100% jej akcií. Juroszekovci sú tiež vlastníkmi 10% podielu v správcoch aktív Skarbiec Holding SA a Quercus TFI SA a majú podiely v spoločnostiach Flutter Entertainment, Evolution AB a Better Collective, pričom údajne hľadajú ďalšie investičné príležitosti v USA.

Spoločnosť začiatkom tohto mesiaca predala 30% podiel, ktorý spolu s dividendami z Atal SA bude financovať nákup „veľkých“ podielov v spoločnostiach „s vysokým potenciálom vyplácania dividend a rastu“, uviedol generálny riaditeľ podľa agentúry Bloomberg.

ZDROJ: pixabay.com

„Chceme výrazne investovať na Varšavskej burze cenných papierov, pretože veríme v dobré vyhliadky poľskej ekonomiky a miestnych akcií,“ povedal v rozhovore pre citovaný spravodajský zdroj. Spoločnosť by mala začať obchodovať na varšavskej burze tento týždeň.

Jednou zo spoločností, ktoré Juroszekovci sledujú, je Allegro.eu SA, najväčšia poľská platforma elektronického obchodu. Jej akcie tento rok klesli približne o 56% po vstupe spoločnosti Amazon Inc. na poľský trh. Generálny riaditeľ STS však verí, že podnik je dôležitou súčasťou miestnej „internetovej kultúry“ a vidí potenciál na udržanie vedúceho postavenia v nasledujúcich rokoch.

ZDROJ: pixabay.com

Pokiaľ ide o investície do športového stávkovania, podľa Juroszeka je spoločnosť STS vďaka solídnym financiám a nízkym dlhom pripravená na stredne veľké transakcie prevzatia „bez zníženia dividendy“. „Pre STS hľadáme ciele v strednej a východnej Európe, ale nemáme nič presne vyhliadnuté, pretože máme selektívny a stabilný prístup,“ povedal pre agentúru Bloomberg.

Alokácia ponúkaných akcií STS je naplánovaná na 8. decembra, pričom prvý deň obchodovania na varšavskej burze je naplánovaný na 10. decembra. Rodina Juroszek si ponechá 70% podiel v podniku.

„STS je silná značka, ktorú celý tím budoval a rozvíjal počas troch desaťročí,“ povedal Juroszek k IPO. „Veríme, že vďaka našim konkurenčným výhodám bude skupina aj naďalej dosahovať lepšie výsledky ako trh a bude schopná osloviť čoraz viac nových zákazníkov.“