Lídri z Manchesteru City, ktorí majú na dosah už tretí titul v Premier League za sebou, sa v tomto zápase vydajú na Merseyside za Evertonom, ktorý je aktuálne na 17. mieste. Man City ešte môže o titul prísť, keďže do tohto zápasu vstupuje len s jednobodovým náskokom a zápasom k dobru pred druhým Arsenalom. Zápas začína 14.5.2023 o 15:00 hod.

Podľa stávkových kancelárií sú hráči Man City drvivými favoritmi na zisk piateho titulu v Premier League za posledných šesť sezón a na dosiahnutie prvého „trojitého triumfu“ od čias Manchestru United v rokoch 2006/07 až 2008/09. Na druhej strane Everton sa nachádza vo víre boja o zostup a momentálne sa nachádza dva body nad osemnástym Leicesterom. Ak si z tohto zápasu hráči Evertonu odnesú čokoľvek, bude to pre hostiteľov určite bonus.

ZDROJ: skylink.sk

Analýza formy

Manchester City pokračoval v sérii neporaziteľnosti, keď v semifinále Ligy majstrov v španielskej metropole remizoval s Realom Madrid 1:1. Zverenci Pepa Guardiolu tak majú na konte už 21 zápasov bez prehry za sebou, ako aj 15 víťazstiev z posledných 17 zápasov. Jedinými dvoma škvrnami počas tohto obdobia boli remízy 1:1 s Bayernom a spomínaný výsledok s Realom Madrid. Výzvou, ktorú tu bude musieť Guardiola prekonať, je zabezpečiť, aby sa jeho hráči naďalej sústredili na svoju úlohu. Vzhľadom na to, že už o tri dni privítajú na Etihad obhajcu titulu v Lige majstrov, existuje riziko, že tento výlet do Evertonu sa stane akýmsi „predskokanom“.

Everton v poslednom zápase dosiahol potenciálny výsledok na záchranu sezóny, keď šokujúcim spôsobom nasúkal päť gólov do siete Brightonu, ktorý vyhral vonku 5:1. Toto víťazstvo prerušilo škaredú sériu siedmich zápasov bez víťazstva pre Everton a vymanilo tím Seana Dycheho zo zóny zostupu, čím získal dvojbodový náskok, pričom do konca sezóny zostávajú už len tri zápasy. S výletom do Wolves a domácim zápasom proti Bournemouthu ako zostávajúcimi dvoma zápasmi by sa Toffees mali cítiť dosť silní, pokiaľ ide o ich šance na prežitie, aj keď rozhodnúť sa môže až v posledný deň.

Analýza tímu

Manažér Pep Guardiola má k dispozícii takmer kompletne zdravý tím a jediné meno na zozname zranených hráčov je obranca Nathan Ake. Je pravdepodobné, že katalánsky manažér bude pokračovať vo svojej mimoriadne úspešnej formácii 3-2-4-1, ale uvidíme, ako veľmi sa rozhodne zmeniť základnú jedenástku, ktorá čelila Realu Madrid. Bernardo Silva by mohol uvoľniť miesto Riyadovi Mahrezovi, ktorý je v poslednom čase vo výbornej forme. Španielsky obranca Aymeric Laporte sa tiež bude usilovať o štart po tom, čo vynechal zápas s Realom Madrid.

Na druhej strane má manažér Sean Dyche na oficiálnom zozname zranených hráčov štyri mená: Andros Townsend, Amadou Onana, Andy Lonergan a Seamus Coleman, ktorí budú v tomto zápase chýbať. Dyche pravdepodobne bude pokračovať s presne rovnakou základnou jedenástkou, ktorá v pondelok porazila Brighton, s Damienom Calvert-Lewinom na čele a Dwightom McNeilom, Abdoulaye Doucoureom a Alexom Iwobim poskytujúcimi podporu v niektorej z verzií 4-2-3-1 alebo 4-3-3.

Atmosféra fanúšikov Evertonu na Amex Stadium | PremierLeague Brighton & Hove Albion – Everton FC 1:5

Kľúčové fakty pred zápasom Everton – Manchester City:

  • Manchester City uspel v ôsmich z posledných 11 zápasov vo všetkých súťažiach a v šiestich z posledných siedmich zápasov v lige.
  • Everton v poslednom zápase proti Brightonu nadelil päť gólov, čo je jeho najvyšší počet v tejto sezóne.
  • Everton skóroval v štyroch z posledných piatich zápasov.
  • Man City skóroval v siedmich z posledných ôsmich zápasov Premier League vonku.
  • Everton skóroval v 13 zo 17 domácich zápasov v tejto sezóne, zatiaľ čo vonku len v deviatich z 18.

Náš tip

Toto môže byť pre Manchester City celkom komplikovaná záležitosť. Pep by mohol byť v pokušení vystriedať niekoľko svojich kľúčových hráčov, keďže ho čaká dôležitý zápas proti Realu Madrid, čo by mohlo mať za následok zníženie pevnosti defenzívy. Navyše, Manchester City je počas posledných zápasov náchylný na premárnené gólové šance, pričom jeho útočná palebná sila takmer vždy stačí na to, aby získal tri body. Vzhľadom na to, že zúfalý Everton je po pondelkovom gólovom obžerstve v kombinácii s deravou obranou Man City v dobrej nálade, naša predpoveď na zápas Everton vs Manchester City je, že Manchester City si neudrží čisté konto. Ale neprehrá.