Maltská Finančná spravodajská jednotka (FIAU) podnikla kroky proti spoločnosti Glitnor Group, držiteľovi maltskej licencie MGA, za nedodržanie predpisov proti praniu špinavých peňazí (AML). FIAU nariadil spoločnosti Glitnor zaplatiť pokutu vo výške 236 789 EUR. Táto pokuta vyplýva z kontroly dodržiavania pravidiel vykonanej v roku 2019, počas ktorej FIAU zistil početné nedostatky v dodržiavaní pravidiel AML spoločnosťou Glitnor.

Porušenie týkajúce sa politiky obchodných rizík

Zistilo sa, že spoločnosť Glitnor Services Limited, dcérska spoločnosť skupiny Glitnor, porušila niekoľko kľúčových oblastí súvisiacich s hodnotením klientskych a obchodných rizík, zásadami a postupmi, identifikáciou a overovaním klientov. Tieto nedostatky boli považované za porušenie zákona o prevencii prania špinavých peňazí a ďalších regulačných povinností, čo viedlo FIAU k začatiu disciplinárneho konania voči spoločnosti.

FIAU v roku 2019 vykonal kontrolu dodržiavania predpisov a zistil viacero oblastí nedodržiavania predpisov, v ktorých spoločnosť tiež nezískala potrebné doklady o totožnosti a adresy bydliska požadované v požadovanom termíne. Donucovacie opatrenie FIAU zdôrazňuje dôležitosť dodržiavania predpisov o boji proti praniu špinavých peňazí v sektore online hier a od spoločnosti Glitnor Services Limited sa teraz očakáva, že prehodnotí svoje metodiky a odstráni zistené nedostatky, aby splnila odporúčania FIAU a zákonné požiadavky.

Tento prípad slúži ako upozornenie pre všetky subjekty pôsobiace v tomto sektore, aby zabezpečili plný súlad s predpismi a vyhli sa tak podobným sankciám.

ZDROJ: pekapx.com

Nedostatok kvantitatívnych výskumných údajov

Jednou z konkrétnych obáv, ktoré FIAU vyjadril, bol nedostatočný prístup spoločnosti Glitnor k hodnoteniu podnikateľských rizík (BRA). Zistilo sa, že spoločnosť zanedbala komplexné hodnotenie potenciálnych hrozieb, nevyužívala kvantitatívne údaje a nehodnotila účinnosť zmierňujúcich opatrení. Okrem toho absencia celkového hodnotenia rizík viedla k nejasnému výsledku hodnotenia rizík.

Okrem toho FIAU poukázal na významné nedostatky v politike a postupoch spoločnosti Glitnor v oblasti hodnotenia rizík zákazníkov. Spoločnosť primerane nezohľadnila štyri piliere rizika: riziko rozhrania/doručenia, geografické riziko prania špinavých peňazí/FT, zdroj bohatstva klienta a produktové a transakčné riziko. Preskúmanie zhody odhalilo najmä úplnú absenciu dôkazov o vykonaní posúdenia rizík všetkých preverovaných klientov, čo predstavuje podstatné porušenie regulačných očakávaní.

FIAU tiež podrobne preskúmal nedostatok politík a postupov spoločnosti Glitnor, ktoré počas preskúmania zhody chýbali alebo boli nepresné. Tieto nedostatky sa týkali najmä vypracovania obchodného a rizikového profilu klienta.

To, že spoločnosť Glitnor nezískala v zákonnej lehote doklady o totožnosti a doklady o adrese bydliska v prípade niektorých hráčov, spolu s nedodržiavaním pravidiel pri zhromažďovaní informácií o účele a povahe obchodných vzťahov, viedlo FIAU k záveru, že spoločnosť Glitnor zaznamenala významné nedostatky v dodržiavaní predpisov v oblasti prania špinavých peňazí.

ZDROJ: shutterstock.com

Záväzok FIAU voči sektoru iGaming

Toto administratívne opatrenie uložené spoločnosti Glitnor Services Limited zdôrazňuje záväzok FIAU dodržiavať a presadzovať prísne normy proti praniu špinavých peňazí v sektore hier na diaľku. Spoločnostiam pôsobiacim v tomto sektore sa odporúča, aby prísne dodržiavali regulačné požiadavky FIAU, pričom sa zdôrazňuje zásadný význam zavedenia spoľahlivých a komplexných postupov riadenia rizík na ochranu pred finančnou trestnou činnosťou.

Maltská jednotka pre analýzu finančného spravodajstva (FIAU) je zodpovedná za presadzovanie a reguláciu opatrení proti praniu špinavých peňazí (AML) a financovaniu terorizmu. Zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane integrity maltského finančného systému s cieľom zabezpečiť súlad s predpismi o boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Vo vzťahu k sektoru iGaming FIAU vykonáva pravidelné kontroly dodržiavania predpisov a v prípade potreby ukladá sankcie. Taktiež vydáva odporúčania s cieľom zabezpečiť, aby spoločnosti pôsobiace v sektore hier na diaľku dodržiavali prísne usmernenia v jurisdikcii na boj proti praniu špinavých peňazí a finančnej trestnej činnosti.