Predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Suncity Group Holdings Limited Alvin Chau odstúpil z najvyšších funkcií v investičnom holdingu. Táto správa prišla po tom, ako bol šéf najväčšieho junket operátora zatknutý v Macau v súvislosti s údajným praním špinavých peňazí a obvineniami z nelegálneho cezhraničného hazardu.

Spoločnosť Suncity Group, ktorej účasť na hongkonskej burze bola dokonca v pondelok 29: novembra pozastavená, sa teraz snaží dištancovať od obvinení z korupcie. Spoločnosť tiež podala oficiálnu žiadosť o obnovenie činnosti svojich obchodných prevádzok.

Alvin Chau Cheok Wa je podľa miestnych médií v súčasnosti vo väzbe vo väznici v Coloane. Vo svojom vyhlásení uviedol, že odstúpi z funkcie predsedu predstavenstva a výkonného riaditeľa. Chau bol zatknutý spolu s ďalšími 10 osobami v rámci rozsiahleho zásahu proti „nelegálnym hazardným hrám“.

Predstavenstvo spoločnosti Suncity Holdings vo svojom vyhlásení vzalo na vedomie obvinenia voči Chauovi, ale zdôraznilo, že jeho aktivity v ruskom kasíne Tigre de Cristal, ktoré kontroluje spoločnosť Summit Ascent Holdings Limited, dcérska spoločnosť skupiny Suncity, boli nad rámec zákona.

ZDROJ: unsplash.com

Integrované stredisko Tigre de Cristal, ktoré sa nachádza v Integrovanej zábavnej zóne v Primorskom kraji v Ruskej federácii, a ktorého 77,5% nepriamo vlastní spoločnosť Summit Ascent Holdings, bolo obvinené z účasti na cezhraničných hazardných hrách „tým, že vyslalo svojich zástupcov, aby získavali zákazníkov“ v Číne pre svoje herné prevádzky.

Predstavenstvo spoločnosti Suncity Holdings ďalej dodalo, že stredisko Tigre de Cristal funguje ako zvyčajne, a že sa neočakáva, že by nedávne udalosti mali mať nejaké nepriaznivé dôsledky. Vo vyhlásení sa však uvádza, že „skupina je závislá od finančnej podpory Chaua a jeho spriaznených spoločností“ a že v prípade, že skupina stratí jeho podporu, „finančná situácia, podnikanie a prevádzka skupiny budú nepriaznivo ovplyvnené“.

Vyhlásenie spoločnosti sa končí pokynom pre akcionárov a investorov, aby boli pri obchodovaní s akciami opatrní. Správa o 11 zatknutiach zasiahla kasínový priemysel v Macau, pričom niektorí z najväčších prevádzkovateľov v meste čelili poklesu svojich akcií: MGM China klesla o 10%, Wynn Macau o 8% a Sands China o 6%.

Zatknutie Chaua je prvým prípadom, kedy terčom záujmu policajných zložiek sa stal významný predstaviteľ čínskeho herného priemyslu. Okrem toho, že Chau predsedá spoločnosti Suncity Group Holdings, je aj zakladateľom spoločnosti Suncity Gaming Promotion Company Limited, najväčšieho prevádzkovateľa junket operátorov v Macau, ktorý organizuje zájazdy do ázijských kasín pre VIP hráčov.

Ďalších 10 zatknutých osôb sú podľa dostupných správ buď obyvatelia Macaa alebo Hongkongu, niektorí z nich sú tiež vysokopostavenými manažérmi obchodných spoločností. Chau a štyria ďalší sú v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe po tom, ako ich oficiálne obvinila macajská prokuratúra.

Skupina Suncity uviedla, že okrem Chaua „nie je v súvislosti s týmto incidentom vyšetrovaná ani obvinená samotná spoločnosť Suncity, ani žiadna z jej dcérskych spoločností, ani žiadny riaditeľ, úradník alebo zamestnanec, ani žiadny iný člen skupiny Suncity.“