Organizácia GambleAware oznámila, že získala grant vo výške 350 000 GBP (398 097 EUR/431 171 USD) na podporu nového výskumu zameraného na negatívne následky stigmatizácie a diskriminácie ľudí postihnutých problémovým hráčstvom.

Národné centrum pre sociálny výskum (NatCen) a Wolverhamptonská univerzita v spolupráci s Liverpoolskou univerzitou Johna Mooresa budú zisťovať, ako sú ľudia, ktorí hovoria o svojich negatívnych skúsenostiach s hazardnými hrami, stigmatizovaní a diskriminovaní rôznymi skupinami a sektormi v spoločnosti.

Súčasťou projektu budú poskytovatelia sociálnych služieb a zdravotnej starostlivosti, občianska spoločnosť, organizácie tretieho sektora a charitatívne organizácie, ich komunity a rodiny, populárne médiá a priemysel hazardných hier.

ZDROJ: GambleAware

Výskumom sa tiež zistí, ktoré komunity sú neprimerane postihnuté stigmatizáciou a prečo, ako aj to, ako sa stigma môže prelínať a ovplyvňovať ľudí, ktorí bojujú s hazardnými hrami popri iných problémoch.

Okrem toho iniciatíva určí služby, intervencie, informačné kampane a politiky potrebné na boj proti stigmatizácii a zameria sa na zníženie škôd spôsobených hraním hazardných hier pre stigmatizované komunity.

Zistenia majú byť k dispozícii v roku 2024.

V súčasnosti je výskum stigmatizácie z hazardných hier vo Veľkej Británii obmedzený,“ uviedla Anna Hargrave, hlavná komisárka GambleAware. „Vieme, že je potrebný ďalší výskum, aby sa prelomila podstatná bariéra stigmatizácie a diskriminácie, ktorá je jej hnacím motorom, a ktorej čelia práve osoby so zlými skúsenosťami a poškodením spôsobeným hazardnými hrami. Stigmatizácia sama o sebe spôsobuje značné škody a môže viesť k tomu, že ľudia pociťujú hanbu, majú problémy s duševným zdravím a sú sociálne vylúčení. Vieme tiež, že stigmatizácia môže zabrániť ľuďom v prístupe k základným podporným alebo liečebným službám, ako je napríklad Národná služba liečby hazardných hier.“

Tento výskum v spolupráci s NatCen a Univerzitou vo Wolverhamptone bude dôležitým krokom k programu práce, ktorý bude zhromažďovať ďalšie poznatky v tejto oblasti.“

ZDROJ: shutterstock.com

Zameranie na stigmu

GambleAware uviedla, že stigma bude hlavným predmetom jej práce v rokoch 2023 a 2024, vrátane plánov spustiť na jar novú veľkú kampaň na zmenu správania s cieľom znížiť stigmu spojenú so škodami spôsobenými hazardnými hrami.

Nezávislé hodnotenie, ktoré si minulý mesiac objednala organizácia GambleAware, odhalilo, že stigma zostáva osobnou a spoločenskou prekážkou, ktorá ľuďom v Škótsku bráni vyhľadať pomoc v súvislosti s poškodením spôsobeným hazardnými hrami.

Tento mesiac GambleAware tiež udelila finančné prostriedky vo výške 2,0 milióna GBP 10 organizáciám v celej Veľkej Británii, ktoré pomáhajú pri dlhodobom zotavovaní ľudí, ktoré majú skúsenosť s poškodeniami spôsobenými hazardnými hrami.

ZDROJ: shutterstock.com

Finančné prostriedky, ktoré boli poskytnuté v rámci programu GambleAware Aftercare Funding Programme, sa použijú na podporu poskytovania dodatočnej podpory, ktorú môžu ľudia potrebovať v rámci svojho pokračujúceho zotavovania.

Organizácie boli vybrané na základe výberového procesu, do ktorého sa zapojila skupina odborníkov vrátane dvoch členov s vlastnou skúsenosťou s poškodením spôsobeným hazardnými hrami.

Okrem toho organizácia GambleAware minulý mesiac uviedla, že prostredníctvom svojho Fondu odolnosti komunity rozdelí 1,2 milióna GBP 22 organizáciám v celej Veľkej Británii na podporu jednotlivcov a komunít postihnutých poškodením spôsobeným hazardnými hrami.