Kedysi boli bufety rovnako dôležitým zážitkom z Vegas ako šoumenské predstavenia a bezplatné parkovanie. Teraz sa zdá, že smerujú rovnakým smerom. Desať z 18 bufetov na Stripe sa buď natrvalo zatvorilo, alebo sa ich zatvorenie očakáva.

Medzi rezorty so zatvorenými bufetmi patria Mirage, Paris, Treasure Island, Harrah’s a Planet Hollywood. Mandalay Bay a Flamingo svoje bufety zatvorili od skončenia pandémie a neočakáva sa, že ich znovu otvoria.

Na Las Vegas Strip zostalo len osem bufetov (Bacchanal v Caesars Palace, The Buffet v Bellagio, Wicked Spoon v Cosmopolitan, The Buffet vo Wynn Las Vegas, MGM Grand Buffet, Buffet v Excalibur, Circus Buffet v Circus Circus a The Buffet v Luxor) na mieste, kde ich kedysi stálo 18.

„Myslím si, že bufety nahrádzajú, pretože veľa ľudí sa jednoducho rozhodlo, že nechcú znovu otvoriť svoje bufety presne v rovnakom čase, po COVIDe,“ povedal pre Casino.org Al Mancini, autor článkov o jedle v Las Vegas. „Ale ani pred pandémiou neviem, či boli bufety centrom zisku. Rezorty sa snažili vymyslieť spôsoby, ako ich ľuďom predať – napríklad urobiť prehliadku všetkých bufetov… celodenné vstupenky na jedlo v každom bufete v rámci portfólia Caesars za jeden deň.“

Podľa Manciniho, ktorý vytvoril aplikáciu Neon Feast – sprievodcu reštauráciami, starý model Vegas, v ktorom si každý našiel niečo pre seba, aby hostia neopúšťali kasíno, už nie je reálny.

„Myslím, že sme mali varovné signály, že ak nerobíte niečo obrovské, ako napríklad Bacchanal v Caesars, prečo to robiť?“ dodal Mancini. „Kasína sa tejto myšlienky takmer vzdali, takže teraz sa vynára otázka: ‚Dobre, potrebujeme tu mať bufet?‘“

Mancini povedal, že namiesto toho, aby prevádzkovatelia ako Caesars mali bufety vo viacerých zariadeniach, hľadajú nové spôsoby, ako zlepšiť zážitok návštevníkov z bufetu. „Prečo nevložiť všetky svoje bufetové vajcia do košíka Bacchanal? Majte niečo, čo je úžasné a o čom sa hovorí v správach, a pokúste sa dostať všetkých svojich zákazníkov z každého objektu Caesars do Bacchanalu. Prečo robiť menšie verzie v každom zariadení?“

Mancini poukazuje na to, že spoločnosť MGM by mohla zvoliť rovnaký postup so svojím špičkovým bufetom Bellagio. To znamená, že ak chce niekto, kto je držiteľom karty MGM Players Card, navštíviť bufet, zariadenie, v ktorom hrá, ho môže poslať do Bellagia, dodal.

Food Halls

Odchod z oblasti gastra umožňuje kasínovým spoločnostiam sústrediť sa na oblasti, v ktorých už majú výhodu znalosti značky, a priviesť ako nájomcov zavedené gastro a potravinárske značky, ktoré v Las Vegas ešte nikdy neboli. Je to rovnaký dôvod, prečo väčšina kasínových spoločností vystúpila z hry na šoubiznis a od 80. rokov prenajímala svoje divadlá nezávislým producentom.

Podobne ako produkčné predstavenia, ani bufety neboli pôvodne prevádzkované s cieľom získať späť peniaze na ne vynaložené. Považovali sa za stratové, ich skutočným účelom bolo prilákať hráčov do kasín a udržať ich tam. V tom čase ešte stále tvorili hazardné hry približne 75 % priemerných príjmov kasína.

Dnes sa však tento tok príjmov obrátil a 75 % príjmov tvoria zdroje mimo hazardných hier.

„Kedysi bola vstupenka do bufetu prvým bonusom, o ktorý ste požiadali, keď ste hrali pri blackjackovom stole,“ povedal Mancini. „To bol základný bonus. Ale lacná večera, ktorú môžete dať ľuďom ako vstupenku, už nie je záujmom kasín. Kvalitné jedlo, jedlo, o ktorom ľudia hovoria, jedlo, ktoré môžete dať do reklamy, ktorá kričí: ‚Panebože, pozrite sa na všetkých slávnych kuchárov v tomto zariadení! O tom to teraz je.“

Vstúpte do Food Hall

Food haly sú v podstate stravovacie zariadenia s reštauráciami, ktoré majú bližšie ku kvalite michelinských hviezdičiek ako Sbarro’s a Hot Dog on a Stick. Často sa im dáva prezývka foodie courts.

„Myslím si, že keď ľudia prídu na miesto ako Las Vegas, stále chcú pohodlie food courtu, ale nechcú vidieť len to, čo práve videli na letisku,“ povedal Mancini. „Potravinové haly sa snažia kurátorsky vytvárať luxusnejšiu, zaujímavejšiu a vzrušujúcejšiu kolekciu jedál.“

Technicky prvou stravovacou halou, ktorá bola otvorená v Las Vegas, bola Fulton Street Food Hall, ktorá je v hoteli Harrah’s od septembra 2014. Tá však bola skôr len v názve, keďže ide skôr o zmes food courtu a bufetu.

Neskorší pôvod

Väčšina gurmánov odvodzuje pôvod tohto trendu v Las Vegas od otvorenia Block 16 Urban Food Hall v auguste 2018 v hoteli Cosmopolitan. Block 16 ponúka Hattie B’s Hot Chicken, nashvillskú špecialitu okorenenú odvážnymi koreninami; Bāng Bar šéfkuchára Davida Changa, ktorý aplikuje ázijský štýl na šawarmu pečenú na ražni; a Lardo, v ktorom šéfkuchár Rick Gencarelli pripravuje sendviče s portlandským bravčovým mäsom.

Ďalšia reštaurácia Eataly prišla v decembri 2018. Pozostáva z tucta pultov s autentickými talianskymi jedlami, barov, kaviarní a ďalších gastronomických zážitkov na ploche 40-tisíc štvorcových metrov a bola otvorená v hoteli Park MGM, ktorý vznikol z popola rezortu Monte Carlo s bufetom. Technicky to teda bola prvá stravovacia hala, ktorá nahradila bufet.

Famous Foods Street Eats otvorili v roku 2021 spolu s Resorts World, prvým veľkým novým kasínovým hotelom, ktorý sa otvoril na Las Vegas Strip od Cosmopolitanu v roku 2010. Ponúka 16 stánkov s jedlom inšpirovaným ázijskou kuchyňou, od knedličiek z Hongkongu cez lechon z Filipín až po vyprážané kurča. Za zmienku stojí najmä Boon Tong Kee šéfkuchára Thian Boon Hua, ktorého hainanská kuracia ryža získala ocenenie Michelin Bib Gourmand a Plate.

ARIA sa stala prvým rezortom, ktorý nahradil svoj bufet stravovacou halou bez toho, aby prešiel rekonštrukciou a rebrandingom. Pre túto zmenu sa rozhodlo počas pandemickej odstávky. Správne jedlá boli otvorené v decembri 2022. Spoločnosť Clique Hospitality kurátorsky pripravila výber 12 stravovacích staníc vrátane prvého Seoul Bird mimo Londýna, jediného Wexler’s Deli mimo Los Angeles a newyorskej raňajkovej stálice Egghead od Tao Group.

„Ľudia teraz radšej chodia do stravovacej haly, než do bufetu,“ povedal zakladateľ Clique Andy Masi pre Las Vegas Review-Journal. „Je to viac individuálnych možností stravovania s vysokokvalitným produktom. To je to, čo trh hľadá.“

Nie je nad čím smútiť

Podľa Manciniho nie je nad zánikom kedysi všadeprítomných bufetov na Las Vegas Strip veľmi prečo smútiť, najmä preto, že potrebu možností stravovania pre nízkorozpočtových cestovateľov, ktorú kedysi naplnil nevýrazný bufet, dnes dostatočne napĺňajú všadeprítomné food courty.

„Naopak, myslím si, že to stojí za oslavu rovnako, ako oslavujem každý posun od nevýrazných možností stravovania k zaujímavejším a vzrušujúcejším alternatívam riadeným šéfkuchárom,“ povedal Mancini. „Radšej by som mal na Stripe štyri alebo päť zaujímavých bufetov ako tucet nudných.“