Muž závislý na hazardných hrách tvrdí, že stávková kancelária William Hill mohla a mala urobiť viac, aby mu pomohla prestať stávkovať. Na stávky minul tisíce libier.

Matthew z južného Walesu, ktoré nie je jeho pravým menom, si v rokoch 2012 až 2019 vytvoril kvôli spoločnosti William Hill dlh vo výške viac ako 70 000 libier. Telefonáty ukázali, že bol nahnevaný a rozrušený, pričom pravidlá hazardných hier hovoria, že stávkové kancelárie by mali zasiahnuť pri náznakoch tiesne.

Spoločnosť William Hill uviedla, že vo svojich postupoch nezistila žiadne nedostatky.

Matthew, učiteľ a otec troch detí, mal plat približne 35 000 libier ročne, keď začal vsádzať malé sumy na veľké podujatia, ako je napríklad Grand National. Onedlho si otvoril online účty a využíval stávky zadarmo.

Podľa jeho slov sa to stupňovalo, keď „naháňal“ malé straty a jeho stávky sa zvyšovali z pár libier až na 10 000 libier naraz. Spoločnosť William Hill z neho urobila VIP zlatého zákazníka a Matthew v deň výplaty stavil svoj mesačný plat 2 300 libier.

ZDROJ: bbc.com

V dokumente Rádia 4 s názvom Desperate Calls (Zúfalé hovory) si Matthew vypočul 89 telefonických rozhovorov, ktoré viedol s William Hill. Väčšina z nich sa týkala využitia služby nazvanej „Quick Cash“, ktorá mu umožňovala vybrať peniaze priamo v stávkovej kancelárii bez toho, aby musel čakať, kým sa mu peniaze pripíšu na bankový účet.

Táto služba spoločnosti William Hill sa teraz nazýva CashDirect.

Niekedy odchádzal z obchodu s 5 000 GBP v hotovosti. Desiatky týchto hovorov sa uskutočnili zo schátranej telefónnej búdky hneď vedľa obchodu. Na hazardné hry míňal toľko, že si nemohol dovoliť zaplatiť účet za mobilný telefón.

Spoločnosť William Hill uviedla, že Matthew mnohokrát vyhral a vybral zo svojho účtu tisíce, ale Matthew povedal, že tieto výhry takmer okamžite znovu vsadí. Povedal: „Dynamika sa rýchlo zmenila, život sa točil okolo hazardných hier. Keď sa nad tým zamyslím, život bol rozmazaný, ťažko si spomínam na veľa z posledného desaťročia, okrem niektorých extrémne temných myšlienok, ťažkých pádov a zvláštnych vzostupov. Nebol som zameraný na rodinu a najbližších ľudí.“

Rodine a priateľom stále dlhuje 70 000 libier. Z mnohých telefonátov, ktoré uskutočnil do spoločnosti William Hill, vyplýva, že bol nahnevaný a rozrušený. Komisia pre hazardné hry má pravidlá, podľa ktorých by prevádzkovatelia mali odhaliť problémových hráčov a zasiahnuť, ak prejavujú známky úzkosti.

ZDROJ: wikipedia.com

Matthew uviedol, že spoločnosť William Hill s ním tieto body nekontrolovala a umožnila mu pokračovať v stávkovaní. Zamestnanec z tímu náležitej starostlivosti spoločnosti William Hill zavolal Matthewovi po tom, čo v e-maile uviedol, že sa chce „sám vylúčiť“, pretože je nahnevaný kvôli nedostatku voľných stávok.

To znamenalo, že mu natrvalo uzavreli účet a zakázali mu vstup aj na iné online stávkové stránky. Počas rozhovoru však zamestnanec diskutoval o samovylúčení a ďalších postupoch na obmedzenie Matthewovho hrania, ale nakoniec mu dovolil pokračovať, pretože si myslel, že sťažnosť bola spôsobená službami, ktoré dostával, a nedostatkom bezplatných stávok, a nie otázkou sociálnej zodpovednosti.

Matthew uviedol, že nepovedal, že má problém, pretože prestať „nie je v tej chvíli žiaduci výsledok“.

„V pozadí toho všetkého je, že jednoducho chcete vyhrať [peniaze] späť“.

Dosiahol bod, keď Matthew vedel, že musí prestať hrať. Jeho rodina ho vzala k všeobecnému lekárovi a odvtedy absolvoval poradenstvo na liečbu svojej poruchy závislého hrania. Matthew však chcel vedieť, čo sa stalo: „Keď sa kruh hazardných hier prerušil, analyzoval som horu údajov získaných na základe žiadosti o prístup k subjektu. Napísal som sťažnosť spoločnosti William Hill.“

ZDROJ: bbc.com

Spoločnosť William Hill uviedla: „Vykonali sme dôkladné vyšetrovanie našej správy Matthewovho účtu a nezistili sme žiadne nedostatky v našich postupoch pre bezpečnejšie hranie hazardných hier v súvislosti s požiadavkami na Matthewov účet v danom období.“

„Zabezpečenie vysokých štandardov bezpečnejšieho hrania a prevencia škôd súvisiacich s hazardnými hrami je ústredným prvkom fungovania spoločnosti William Hill a všetky sťažnosti zákazníkov v tejto oblasti berieme veľmi vážne a zaviazali sme sa, že budeme v tejto oblasti neustále napredovať.“

V roku 2018 bola stávkovej kancelárii udelená pokuta vo výške 6,2 milióna libier za to, že nechránila spotrebiteľov. Mnohé z prípadov, na ktoré upozornil regulačný orgán, boli podobné Matthewovmu a vyskytli sa približne v rovnakom čase.

Čoskoro má byť zverejnená biela kniha britskej vlády, v ktorej sa očakávajú odporúčania na prísne kontroly dostupnosti a nový ombudsman pre sťažnosti spotrebiteľov. V súčasnosti môžu ľudia so sťažnosťami týkajúcimi sa sociálnej zodpovednosti písať len Komisii pre hazardné hry, ktorá sa nemôže vyjadriť k tomu, aké kroky podniká, čo mnohých ľudí necháva v neistote.

Matthew k tejto téme skonštatoval: „Bez výraznej zmeny bude oveľa viac tých, ktorí sa dostanú do nástrah ako ja. Viac zničených životov, viac zničených rodín a priateľstiev a viac stratených životov.“