Dokumentárne filmy o ešporte sú pravdepodobne najprístupnejším spôsobom, ako sa širšie publikum môže zoznámiť s odvetvím ešportu.

V posledných rokoch je k dispozícii dosť dokumentárnych seriálov zameraných na ešport, ktoré vydávajú napríklad BBC, Netflix a ďalšie veľké produkčné štúdiá a vysielacie platformy. Tie pokrývajú aj širokú škálu hier od MOBA ako League of Legends a Dota až po CS:GO a komunitu bojových hier (FGC).

V tomto článku sa budeme venovať niektorým z najvýznamnejších dokumentárnych filmov zameraných na ešport.

Free to play: The movie

Pravdepodobne jeden z najznámejších dokumentárnych filmov o ešporte je zároveň jedným z najstarších na tomto zozname. Dokument sleduje troch hráčov hry Dota 2, ktorí sa pripravujú na The International v roku 2011, prvý ročník turnaja známeho pod názvom TI. TI 2011 sa konal v Kolíne nad Rýnom s prize poolom 1,6 milióna dolárov a bol zároveň prvým veľkým turnajom hraným v hre Dota 2 po jej vydaní. Dokument bol väčšinou dobre prijatý kritikmi aj divákmi, pričom kritici ocenili jeho prístup k téme, ako aj skutočnosť, že zobrazuje hráčov ešportu ako skutočných športovcov, nielen ako hráčov.

7 Days Out: League of Legends

Séria 7 Days Out (7 dní vonku) spoločnosti Netflix bola dokumentárnym seriálom, ktorý pokrýval týždeň pred dôležitou udalosťou, ako napríklad konské dostihy Kentucky Derby alebo finále jarného rozdelenia League of Legends 2018. Dokument dobre pokrýva produkčné aspekty samotného turnaja a zároveň vykresľuje osobný obraz hráčov, ktorí sa na podujatí podieľajú.

Vzhľadom na to, že pokrýva pevne stanovený časový úsek, diváci môžu vidieť, čo sa deje v zákulisí, keď na poslednú chvíľu vrcholia prípravy na veľký turnaj League of Legends.

Game and Glory / Ready Up

Tieto dva dokumenty vytvorili dvaja najväčší organizátori podujatí CS:GO na svete: Game and Glory od ESL Gaming (ako aj od BBC Studios) a Ready up od BLAST. Obe relácie sú si svojím prístupom veľmi podobné. Ready Up rozpráva o organizátorovi turnajov BLAST a jesennom finále BLAST v Kodani. Zatiaľ čo Game and Glory hovorí o turnaji IEM Rio Major 2022 v Brazílii.

Dokumenty zdieľajú príbeh o zobrazovaných podujatiach a sú cenné v tom, že divákom ponúkajú výsek nielen atmosféry, ale aj podporného personálu, fanúšikov a organizácií v rámci týchto podujatí. Film obsahuje aj vyjadrenia fanúšikov, ktorí navštívili podujatie v Riu.

Team Liquid – Breaking Point

Na rozdiel od väčšiny dokumentárnych filmov o ešporte je Breaking Point asi najpriamočiarejší zo všetkých filmov a seriálov o ešporte. Dokument sleduje tím League of Legends Team Liquid v roku 2016, ale jeho hlavným lákadlom je, že je do veľkej miery necenzurovaný a bez scenára, čo umožňuje divákom vidieť, čo sa deje v zákulisí ešportového tímu. Film je tiež známy tým, že je priamy a situácie nevyzerajú lepšie, ako v skutočnosti sú. Je vysoko cenený pre svoju úprimnosť a prístup k vzťahom medzi hráčmi, ich duševnému zdraviu a stresu zo súťaženia. Jeho hodnota pramení z toho, že nemá v úmysle prezentovať ešportové tímy alebo hráčov ako dokonalé hviezdy, ale skôr ako obyčajných mladých ľudí s vlastnými problémami a obmedzeniami, čo sa v mnohých ešportových obsahoch nestáva.

State of Play

Dokumentárny film rozpráva príbeh jednej z najstarších ešportových hier na svete, Starcraftu: Brood War. Film sleduje tri odlišné príbehy: príbeh veterána na vrchole svojej kariéry, mladého talentovaného hráča, ktorý dúfa, že sa mu podarí uspieť na vysokej úrovni, a nového hráča v známom tíme. Film bol v roku 2014 na festivale nezávislých filmov v New Yorku vyhlásený za najlepší dokumentárny film. Keďže ide o dokumentárny film o hre Starcraft: Brood War, ukazuje stránku súťažnej hry, ktorú veľa západných divákov príliš nepozná – ale hru, ktorá bola (a stále je) v Južnej Kórei veľmi populárna.