Holandský regulačný orgán pre hazardné hry de Kansspelautoriteit (KSA) udelil piatim prevádzkovateľom pokuty vo výške viac ako 26 miliónov EUR za porušenie pravidiel kvôli ponuke online hazardných hier v krajine bez licencie.

Pokuty boli udelené spoločnostiam N1 Interactive, Videoslots, BetPoint Group, Probe Investments a Fairload Limited v decembri 2022, ale zverejnené boli až 3. marca po tom, čo prevádzkovatelia požiadali súd, aby pokuty nezverejnil.

Súd však začiatkom tohto týždňa túto žiadosť zamietol a umožnil KSA zverejniť podrobnosti o každom prípade v plnom rozsahu.

Najväčšiu pokutu vo výške 12,6 milióna eur dostala spoločnosť N1 Interactive za opakované porušenie, pričom prvýkrát bola potrestaná v júli 2021 za rovnaký priestupok, keď v krajine pôsobila bez licencie.

ZDROJ:kansspelautoriteit.nl

Spoločnosť Videoslots dostala pokutu 9,9 milióna eur za neoprávnené zobrazenie značky KSA na svojej webovej stránke napriek tomu, že od regulačného orgánu nedostala licenciu na poskytovanie online hazardných hier v Holandsku. KSA uviedla, že jej značka slúži hráčom na kontrolu, či má prevádzkovateľ licenciu.

Spoločnosť Betpoint Group zase dostala pokutu vo výške 1,8 milióna eur za to, že v Holandsku pôsobila bez príslušnej licencie, zatiaľ čo spoločnosti Probe Investments bola z rovnakých dôvodov udelená pokuta vo výške 1,1 milióna eur a spoločnosti Fairload 900 000 eur.

KSA dodala, že všetky pokuty zohľadňujú obrat jednotlivých prevádzkovateľov v súlade s jej novou politikou udeľovania pokút, ktorá bola prijatá v septembri 2021.

Ponúkanie hazardných hier online hráčom v Holandsku je povolené len s licenciou od KSA,“ uviedol regulačný orgán. „Uplatňujú sa prísne pravidlá a predpisy, aby sa zabezpečila bezpečná legálna ponuka, v rámci ktorej majú hráči istotu férovej hry a sú chránení pred závislosťou od hazardných hier.“

ZDROJ: WINARCH

Predseda KSA René Jansen dodal: „Myslíme to vážne. Bezpečnosť hráčov je prvoradá. Pokuta má zasiahnuť tam, kde to bolí, teda do peňaženky. Pri takýchto sumách si myslíme, že vzhľadom na nelegálne zárobky môžeme uložiť primeranú sankciu.“

Reakcia Videoslots

Pred zverejnením pokút spoločnosť Videoslots začiatkom tohto týždňa uviedla, že rozhodnutie napadne a obvinila regulačný orgán zo zneužívania režimu mystery shoppingu.

V rámci príprav na podanie žiadosti KSA v apríli 2022 spoločnosť Videoslots uviedla, že logo regulačného orgánu bolo omylom na krátky čas viditeľné na jej webovej stránke a potom bolo rýchlo odstránené.

Keď sa KSA o tejto chybe dozvedela, spoločnosť Videoslots uviedla, že regulátor sa pokúsil zaregistrovať ako holandský zákazník a nepodarilo sa mu to z dôvodu zavedených opatrení. KSA potom vraj získala neoprávnený prístup tým, že predstierala, že je nemecký zákazník, a podarilo sa jej uskutočniť vklad a jednu stávku vo výške 20 centov.

Hneď ako sa spoločnosť Videoslots dozvedela, že úradník KSA získal neoprávnený prístup na jej stránku, prevádzkovateľ uviedol, že zaviedol ďalšie opatrenia, aby sa to už neopakovalo.

ZDROJ: shutterstock.com

KSA však uviedla, že Videoslots umožnením prístupu porušila holandský zákon o hazardných hrách a udelila pokutu, pričom prevádzkovateľ toto obvinenie poprel a potvrdil, že rozhodnutie napadne.

„Videoslots sa nezameriava na Holandsko, ale ho obmedzuje, takže holandský zákon o hazardných hrách sa na jeho služby nevzťahuje,“ uviedol zástupca výkonného riaditeľa Videoslots Ulle Skottling. „Počas sporného obdobia nemali na našu stránku prístup žiadni holandskí hráči a v dôsledku toho nedošlo k žiadnemu porušeniu.“

„Je absurdné, aby nás KSA pokutovala po získaní neoprávneného prístupu. Jednoducho nie je možné plne sa chrániť pred neoprávneným prístupom a KSA nemá žiadne usmernenia o tom, aké opatrenia sú dostatočné. Okrem toho nedošlo k žiadnej preukázateľnej škode a záujmy holandských spotrebiteľov neboli nikdy ohrozené. KSA vypočítala pokutu na základe niekoľkých odhadov. Neexistuje pre ňu žiadny základ a chýba akýkoľvek zmysel pre proporcionalitu.“

„Videoslots berú svoje právne a regulačné povinnosti mimoriadne vážne, ale spochybňujeme konanie a závery KSA, ktoré sú podľa nášho názoru nezákonné. Sme presvedčení o pozitívnom výsledku tohto prípadu.“