Herné lootboxy, t. j. balíčky herných predmetov s náhodným obsahom, vyvolávajú emócie už dlho, a to nielen v herných kruhoch. Skutočnosť, že otvorenie takýchto položiek hraničí s hazardnými hrami, úspešne presadili zákonodarcovia napríklad v Belgicku a v Holandsku. Tamojšie zákony proti hazardným hrám sú teraz opäť v centre pozornosti kvôli kontroverznej hre Diablo Immortal.

Prvý mobilný prírastok do kultovej série akčných RPG je podľa všetkého vynikajúcou hrou a skvelým prevedením hry Diablo na prenosné zariadenia. Skvelú hrateľnosť však kazí dravá monetizácia, ktorá skrýva najatraktívnejšie predmety v hre za platobnými bránami. Aby ste si vedeli predstaviť, nakoľko zlá je táto situácia, kanál YouTube Bellular News vypočítal, že ak chcete úplne zdokonaliť svoju postavu, museli by ste v súčasnom systéme zaplatiť viac ako ťažko uveriteľných sto tisíc amerických dolárov (v čase písania článku viac ako 2,3 milióna českých korún). To by vám malo dať istotu, že legendárne predmety z náhodných lootboxov skutočne padnú.

Diablo Immortal sa preto vyhol vyššie uvedeným krajinám Beneluxu. Holandskí a belgickí hráči si hru nemôžu oficiálne stiahnuť vo svojich krajinách. Nie je však isté, ako dlho bude zákaz trvať. Hoci v oboch krajinách existujú zákony, ich výklad súdmi nie je úplne jasný. Stačí sa pozrieť na kontroverziu okolo futbalovej hry FIFA 18, kde holandský súd po odvolaní vydavateľstva EA rozhodol, že lootboxy v hre budú mať zelenú.