Nové usmernenia posilňujú vedúcu úlohu EGBA v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí zavedením súboru noriem, ktoré by mali prevádzkovatelia online hazardných hier uplatňovať, aby zabezpečili najvyššiu úroveň dodržiavania najnovších pravidiel EÚ v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí.

Európska asociácia pre hazardné hry a stávky (EGBA) zverejnila svoje prvé celoeurópske usmernenia na podporu príspevku sektora online hazardných hier k boju Európy proti praniu špinavých peňazí. Usmernenia – preskúmané a revidované poprednými európskymi odborníkmi na dodržiavanie predpisov proti praniu špinavých peňazí (AML) – odrážajú najnovšie technológie a zákony a vychádzajú zo záväzku EGBA podporovať najvyššiu úroveň zodpovednosti odvetvia v oblasti AML.

ZDROJ: egba.eu

Usmernenia EGBA o boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu obsahujú praktické, odvetvovo špecifické usmernenia o tom, ako by prevádzkovatelia online hazardných hier mali vykonávať hodnotenie rizík zákazníkov a obchodných rizík, procesy povinnej starostlivosti vo vzťahu k zákazníkom, nahlasovanie podozrivých transakcií, vedenie záznamov a ďalšie dôležité oblasti, ktoré si vyžadujú dôsledné dodržiavanie pravidiel AML. Usmernenia – ktoré by prevádzkovatelia mali uplatňovať vo všetkých svojich prevádzkach v EÚ – uplatňujú prístup založený na rizikách a ich cieľom je podporiť súlad sektora s rôznymi európskymi pravidlami AML vrátane pripravovaného nariadenia EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí. Členovia EGBA musia každoročne predkladať EGBA správy, v ktorých zhrnú svoj pokrok pri vykonávaní usmernení, a k tejto iniciatíve sa môžu pripojiť aj ostatní prevádzkovatelia.

Uverejnenie usmernení nasleduje po konzultačnom období na jeseň 2022, v rámci ktorého EGBA vyzvala odborníkov z odvetvia a národné regulačné orgány na poskytnutie spätnej väzby.

Členovia EGBA sa zaviazali k silnej kultúre dodržiavania pravidiel AML. V roku 2021 boli predmetom 30 auditov AML zo strany európskych regulačných orgánov v oblasti hazardných hier a financií a predložili takmer 13 000 hlásení o podozrivých aktivitách vnútroštátnym orgánom činným v trestnom konaní, aby podporili európsky boj proti praniu špinavých peňazí. Okrem toho EGBA zastupuje svojich členov na rôznych fórach o boji proti praniu špinavých peňazí vrátane Európskej komisie a Finančnej akčnej skupiny (FATF).

„Keďže sofistikovanosť finančnej trestnej činnosti sa neustále vyvíja, uverejnenie týchto usmernení o boji proti praniu špinavých peňazí dokazuje záväzok EGBA zabezpečiť, aby európsky sektor online hazardných hier aktívne prispieval k boju proti finančnej trestnej činnosti. V súčasnosti chýbajú špecifické sektorové usmernenia, ktoré by pomohli európskym prevádzkovateľom online hazardných hier v ich úsilí o dodržiavanie pravidiel AML, a tieto usmernenia predstavujú cenný nástroj na vyplnenie tejto medzery a pomáhajú prevádzkovateľom dosiahnuť najvyššie možné štandardy.“ – Dr. Ekaterina Hartmann, riaditeľka pre právne a regulačné záležitosti, EGBA.