Prvé žrebovanie Športky sa uskutočnilo 22. apríla 1957 a maximálna výhra bola 40 000 korún. Za to ste si mohli dovoliť novú Škodu 445 a ešte vám pár tisíc zostalo. Vedeli ste, že Športka bola vlastne pokusom štátu potlačiť nelegálne stávkovanie?

Nebola to prvá lotéria v našej krajine. Do roku 1953 existovali dve lotérie s názvom Československá triedna lotéria a Československá štátna charitatívna lotéria. Keď ich štát zakázal, ľudia hľadali nové spôsoby, ako skúsiť šťastie. Obrátili sa teda na nelegálne stávky…

Prvé žrebovanie Športky

Druhým dôvodom, prečo štát opäť povolil lotériu, bola potreba získať finančné prostriedky pre novozaložený Československý zväz telesnej výchovy. V roku 1956 založil podnik Sazka, ktorý spustil rovnomennú lotériu s možnosťou stávkovania na výsledky športových zápasov. Stretla sa s takým veľkým ohlasom, že o rok neskôr bol spustený ďalší druh lotérie.

Zo 49 čísel sa vyžrebovalo šesť, pričom každé predstavovalo iný šport. Preto táto lotéria dostala názov Sportka. Číslo 1 bolo bobovanie, číslo 2 box, číslo 9 plachtenie, číslo 27 parašutizmus a najvyššie číslo 49 základná telesná výchova.

Úplne prvý stávkový tiket Sportky nájdete na fotografii na začiatku článku. Prvé žrebovanie sa uskutočnilo 22. apríla 1957 a bolo to len jedno žrebovanie bez ďalšieho čísla. Bolo podaných 1,6 milióna stávok. Záujem ľudí prekonal všetky očakávania a v priebehu niekoľkých týždňov Sazka dokonca čelila problému s nedostatkom stávok.

ZDROJ: SAZKA

Koľko sa dalo vyhrať v Športke

V prvých rokoch bola maximálna výhra v Športke 40 000 Kč, čo v tom čase nebola zanedbateľná suma. Podľa Českej televízie bol v roku 1957 vyrobený automobil Škoda 445 (Spartak), ktorý stál 32 850 Kčs, takže z maximálnej výhry by ešte niečo zostalo. Zaujímavé je, že kilogram párkov stál vtedy 25 korún. Za cenu sa teda dala naplniť veľmi veľká mraznička, keďže to znamenalo 1 600 kilogramov párkov. Môžeme spomenúť aj priemernú hrubú mzdu, ktorá bola na konci 50. rokov 1429 korún československých. „Zhruba 585 000 z troch miliónov zamestnancov, teda takmer pätina, dostávala od 600 do 1000 korún. Odmenu nad 5000 korún malo 802 ľudí,“ píšu o tomto období Lidové noviny.

V roku 1961 sa maximálna výplata znížila na 15 000. Z tohto dôvodu záujem o Športku prudko klesol a v priebehu niekoľkých mesiacov sa vrátila na pôvodnú hodnotu. O dva roky neskôr to bolo 80 000 a v roku 1963 dokonca 200 000 korún.

Od septembra 1962 bolo možné vybrať si siedme, doplnkové číslo za jednu korunu navyše a prémia mohla dosiahnuť až 40 000 Kčs. O mesiac neskôr sa objavil dnes už zabudnutý experiment. Ľudia mohli podávať stávky s výherným kupónom, na ktorom bolo možné vyhrať vecné ceny. Išlo napríklad o televízor alebo auto. O tieto ceny však nebol veľký záujem a hra po dvoch rokoch skončila.

ZDROJ: SAZKA

Športka a šport

Nehovorte, že sa vám smola lepí na päty. Nehovorte, že máte smolu. Kým neskúsiš šťastie v Sazke,“ znel text jednej z dobových reklám, ktoré lákali stávkarov. Marek Dvořák vo svojej bakalárskej práci s názvom Je Športka spravodlivá? píše, že popularita lotérie bola spôsobená aj tým, že sa konala počas prestávok športových zápasov. A tešila sa veľkému záujmu obyvateľstva. Žrebovanie sa konalo každú nedeľu dopoludnia na rôznych miestach krajiny.

Športka sa v televízii pravidelne objavovala od roku 1973 a divákov zabával nielen moderátor Miloš Frýba, ale aj športovci, ktorí prichádzali do štúdia.