Vláda plánuje zmenu v zdaňovaní hazardných hier, potvrdil minister financií Zbyněk Stanjura (ODS). Štátny rozpočet podľa neho získa približne jednotky miliárd korún navyše. Stanjura v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca zdôraznil, že úspora 70 miliárd Kč v budúcoročnom rozpočte bude z dvoch tretín na strane výdavkov a z jednej tretiny na strane príjmov. Zmeny chce konzultovať s opozíciou.

Stanjura uviedol, že štát ročne vyberie z hazardných hier približne 9 miliárd Kč. Zmenou zdanenia bude možné získať ďalšie miliardy.

Odborníci na závislosti preto rozdelili hry do troch skupín podľa ich nebezpečnosti a stupňa závislosti. Na základe toho ministerstvo pripravilo výpočty zmien tak, aby boli z hľadiska výberu daní pozitívne.

ZDROJ: shutterstock.com

Na druhej strane kabinet pravdepodobne upustí od návrhu na zdanenie tzv. tichého vína, ktoré v súčasnosti v Českej republike podlieha nulovej spotrebnej dani. Úvahy o zavedení dane sa vždy objavujú v súvislosti s napätým štátnym rozpočtom. Stanjura spomenul, že daň na víno uplatňuje menšina krajín EÚ, a tiež uviedol, že ak by bola nízka, ako napríklad vo Francúzsku, štátu by sa neoplatila kvôli nákladom na administratívu.

Zmeny chce konzultovať s opozíciou

Plánované úspory vo výške 70 miliárd korún v budúcoročnom rozpočte by boli z dvoch tretín na strane výdavkov a z jednej tretiny, približne 20 miliárd korún, na strane príjmov. Minister financií uviedol, že zmeny by sa mali konzultovať s opozíciou, aby boli udržateľné. Zdôraznil však, že najprv na nich musí byť dohoda v koalícii.

ZDROJ: shutterstock.com

Česká republika v posledných rokoch zápasí s veľkou štrukturálnou nerovnováhou štátneho rozpočtu. Vlani skončil štátny rozpočet so schodkom 360,4 miliardy korún, čo bol tretí najhorší hospodársky výsledok po rokoch 2021 a 2020.

Na tento rok je schválený deficit vo výške 295 miliárd Kč. Podľa prognózy ministerstva financií sa očakáva, že miera zadlženia Českej republiky dosiahne v tomto roku 45,8 % HDP, čo je historicky najvyššia úroveň.