Počas 21. hracieho dňa anglickej Premier League sa dvaja najväčší hráči budú snažiť vrátiť na víťaznú cestu. Liverpool hostí na Anfielde Chelsea.

Pre oba kluby to bola zatiaľ ťažká sezóna, pretože to, čo je zvyčajne zápasom s implikáciami titulu alebo top 4, sa v tejto fáze sezóny 2022/23 zredukovalo na stretnutie v strede tabuľky. Oba tímy majú zhodne po 28 bodov, pričom Liverpool sa na základe gólového rozdielu dostal na deviatu priečku, zatiaľ čo Chelsea je desiata. The Reds majú tiež výhodu zápasu k dobru pred Blues. Zápas začína 21. januára 2023 o 13:30.

Liverpool vstupuje do tohto zápasu ako výrazný favorit s kurzom 1,85 na víťazstvo. Chelsea môžete podporiť pri kurze 4,20, zatiaľ čo remíza má kurz 3,75.

Analýza formy

Zdá sa, že Liverpool po rekordnej kampani 2021/22, v ktorej získal FA Cup a EFL Cup a zúčastnil sa všetkých možných zápasov, ktoré boli k dispozícii, sa potenciálne dostal na hranicu svojich možností, pretože ich súčasnú sezónu poznačila nekonzistentnosť. The Reds sa nachádzajú len na deviatom mieste v tabuľke s ôsmimi víťazstvami, štyrmi remízami a šiestimi porážkami, čo im dáva 28 bodov a zaostávajú za prvou štvoricou až o 10 bodov. Na návrat do boja o titul by potrebovali malý zázrak, keďže na vedúci Arsenal strácajú 19 bodov a do konca sezóny zostáva približne polovica. V utorok sa im podarilo v FA Cupe zdolať Wolves 1:0, ale predtým v lige utrpeli prehru 0:3 s Brightonom.

Hosťujúca Chelsea vstupuje do tohto zápasu v podobnej forme ako jej súper, keďže Blues sa momentálne nachádzajú na 10. mieste ligovej tabuľky. Chelsea dokázala z 19 ligových zápasov vybojovať len osem víťazstiev, štyri remízy a sedem prehier. Zdá sa, že Chelsea sa stále iba prispôsobuje životu s manažérom Grahamom Potterom, keďže 47-ročný manažér prežil nekonzistentný štart do funkcie ako šéf Chelsea so 14 výhrami, piatimi remízami a ôsmimi prehrami v 27 zápasoch vo všetkých súťažiach. Nebol to dobrý návrat do súťažného kolotoča, keďže Chelsea sa podarilo vyhrať len dva zo šiestich zápasov od návratu z prestávky na majstrovstvách sveta. Naposledy vyhrala 1:0 nad Crystal Palace, čím prerušila sériu troch prehier.

Analýza zostavy

Pottera však určite majitelia podporili na prestupovom trhu, keďže len v januárovom prestupovom období priviedli Blues päť hráčov a minuli na nich 140 miliónov eur. Chelsea bude potrebovať, aby sa noví hráči rýchlo udomácnili, keďže mužstvo trápi množstvo problémov so zraneniami. Je pravdepodobné, že „hrnčiarom“ bude pri návšteve Anfieldu chýbať až 11 hráčov, pričom kľúčoví hráči ako Mendy, Sterling, Felix, Reece James, Fofana, Kante a Zakaria budú chýbať. Pozitívnou správou pre Chelsea je, že stredopoliar Benoit Badiashile absolvoval proti Palace výborný debut.

V Liverpoole sa tiež potýkajú so zraneniami, keďže im budú chýbať Van Dijk, Luis Diaz, Arthur, Diogo Jota a možno aj Firmino. Nový hráč a hviezda svetového šampionátu Cody Gakpo tu pravdepodobne opäť nastúpi a Darwin Nuñez tiež pravdepodobne bude hrať po tom, čo vynechal predchádzajúce dva zápasy.

 Kľúčové ukazovatele zápasu Liverpool – Chelsea

  • Chelsea v posledných piatich 90-minútových zápasoch proti Liverpoolu neprehrala, pričom predchádzajúce štyri sa skončili remízou.
  • Chelsea sa v nedávnom víťaznom zápase proti Crystal Palace výrazne zlepšila, keď kontrolovala 63% držania lopty a vytvorila si štyri čisté gólové šance oproti jednej.
  • Liverpool mal šťastie, že uprostred týždňa vyhral proti Wolves, keďže mal len 42% držanie lopty, v pokutovom území súpera prestrieľal 8:3 a nevytvoril si jasnú šancu na skórovanie.
  • Liverpool v posledných štyroch zápasoch prepustil súperovi 10 čistých gólových šancí, pričom sám si ich vytvoril len osem.

Tip na zápas

Tento zápas je pre obe strany dôležitý, pretože sa snažia dosiahnuť určitú konzistenciu a vrátiť sa do prvej štvorky. V posledných sezónach je to historicky mimoriadne vyrovnané stretnutie so štyrmi remízami v rade a dvoma výsledkami 0:0 po 90 minútach. Chelsea by si mala vziať sebadôveru z výkonu proti Palace, pričom najmä zadné rady vystupujú ako obrovské pozitívum. Liverpool mal však šťastie, že vyhral proti Wolves v FA Cupe a v prípade iného výsledku by sa mohol ľahko pozerať na sériu štyroch zápasov bez víťazstva v rade. Naša predpoveď na šláger Liverpool vs Chelsea: remíza.