Nové plánované gruzínske zákony o hazardných hrách sa ukazujú ako kontroverzné, hoci odborníci označili navrhovaný poplatok za licenciu na hazardné hry vo výške 1,6 milióna EUR (1,41 milióna GBP/ 1,7 milióna USD) za „významný obnos peňazí“ pre krajinu.

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili podpísal balík reforiem zákonov o hazardných hrách v krajine vrátane nových pravidiel, ktoré daňovo zaťažujú online kasína a obmedzujú rozvoj kamenných kasín.

Tieto reformy sú najväčším zásahom do zákonov o hazardných hrách v krajine od roku 2021, keď sa Gruzínsko pokúsilo reformovať svoj regulačný režim z dôvodu obáv z bezpečnejšieho hrania hazardných hier v súvislosti s nárastom významu krajiny ako centra pozemných hazardných hier.

ZDROJ: peakpx.com

Pri tejto príležitosti gruzínsky parlament odhlasoval zvýšenie veku pre hranie hazardných hier na 25 rokov, zvýšenie daní pre podniky prevádzkujúce online hazardné hry o 70 % a zákaz televíznej reklamy, ako aj zákaz účasti na hazardných hrách pre verejných zamestnancov a samoplatcov.

Viazané udeľovanie licencií pre kasína

Podľa nových pravidiel by desať pozemných kasínových podnikov v krajine – vrátane troch najväčších subjektov Adjara Group, Crystalbet a Iveria – mohlo mať licenciu na prevádzkovanie online kasína.

Podobne by sa ponuka online automatov obmedzila na kamenné herne – rovnako ako športové stávky na fyzické stávkové kancelárie.

NOVÉ PRAVIDLÁ MAJÚ PODPORIŤ DOMÁCI PRIEMYSEL

Hoci sú teraz k dispozícii ďalšie licencie len na online hranie, vláda požaduje poplatok vo výške 1,6 milióna EUR na držiteľa licencie ročne.

Alex Szilaghi, prezident spoločnosti Szilaghi Consulting, tvrdí, že vzhľadom na veľkosť regiónu ide o vysoký poplatok.

„Podľa môjho názoru je to pre Gruzínsko obrovská suma peňazí – nehovoriac o akejkoľvek krajine v rámci EÚ,“ hovorí. „To, čo sa snažili urobiť, je umožniť miestnym spoločnostiam rásť a vytvoriť rovnaké podmienky pre všetkých. Tieto zmeny umožnia kamenným kasínam mať online kasína a tiež umožnia spoločnostiam, ktoré majú záujem o online podnikanie, získať licenciu v podstate len na online kasíno.“

ZDROJ: pixabay.com

Snaha o bezpečnejší hazard

Garibašvili uviedol, že reformy budú zamerané na boj proti škodám spôsobeným hazardnými hrami, ktoré sa v posledných rokoch stali problémom najmä u mladších demografických skupín – čo bolo dôvodom na zvýšenie veku pre hranie hazardných hier na 25 rokov v roku 2021.

Szilaghi tiež tvrdí, že cieľom zákona o hazardných hrách v krajine je zabezpečiť riadne dodržiavanie licenčných požiadaviek.

Súčasné úsilie má tiež za cieľ zablokovať nelegálne hazardné hry, keďže Gruzínsko je jednou z krajín, ktoré sú touto činnosťou preplnené,“ pokračuje. „Potrebovali právnu štruktúru, aby to mohli zablokovať a umožniť týmto spoločnostiam legálny príchod prostredníctvom žiadosti o licenciu.“