Najvyšší stupeň rivality v anglickom futbale sa cez víkend opäť rozhorí. Liverpool privíta na Anfielde Manchester United v zápase 26. kola Premier League. Liverpool v tomto zápase zúfalo potrebuje vyhrať, keďže sezóna Reds sa úplne vymyká predpokladanému scenáru. Zverenci Jurgena Kloppa sú v ligovej tabuľke až na šiestom mieste s 39 bodmi a budú dúfať, že sa im podarí v závere sezóny zachrániť miesto v prvej štvorke. Manchester United vstupuje do tohto zápasu na treťom mieste tabuľky so 49 bodmi a začína sa odpútavať od tímov pod sebou.. Zápas začína 5. marca 2023 o 17:30.

Analýza formy

Vzhľadom na doterajší priebeh ligy by sa dalo povedať, že fanúšikovia budú tento zápas považovať za jeden z najdôležitejších v sezóne. Víťazstvo nad úhlavným rivalom síce nenahradí sklamanie Reds, ale do istej miery by pomohlo zachrániť morálku a mohlo by pôsobiť ako katalyzátor pre záverečnú časť sezóny. Liverpool v poslednom zápase vyhral doma nad Wolves 2:0, čo bolo jeho tretie víťazstvo v posledných štyroch zápasoch Premier League.

Napriek všetkým svojim problémom je Liverpool v tejto sezóne Premier League doma stále pomerne efektívny. V tejto sezóne na Anfielde v domácom prostredí prehrali len raz, osemkrát vyhrali a zvyšné tri zápasy remizovali. Liverpool tiež zaznamenal dramatický rozdiel v produkcii gólov a pevnosti obrany, keď hrá doma, pričom strelil viac ako dvojnásobok gólov ako vonku a zároveň inkasoval menej ako polovicu gólov.

Manchester United vstupuje do tohto stretnutia s najdlhšou sériou neporaziteľnosti v sezóne 2022/23, ktorá trvá už 11 zápasov. Posledné stretnutie červených diablov vonku sa skončilo dramatickým víťazstvom 3:1 nad West Hamom v piatom kole FA Cupu vďaka trom gólom v záverečných 13 minútach hry. Vďaka tomuto výsledku dosiahli United päť víťazstiev v rade a práve útok, ktorý v posledných týždňoch funguje na plné obrátky, ich poháňa vpred. Manchester United strelil dva alebo viac gólov v posledných 12 zápasoch po sebe.

Analýza zostavy

Manažér Manchestru United Erik Ten Hag sa po víťazstve svojho tímu v FA Cupe nad West Hamom nemusí obávať žiadnych nových zranení. Červeným diablom budú chýbať Martial, Eriksen a Van de Beek, ale mali by sa im vrátiť Luke Shaw a Jadon Sancho. Či ich Holanďan považuje za dostatočne fit na to, aby sa dostali do základnej jedenástky po tom, čo každý z nich vynechal predchádzajúci zápas, sa však ešte len uvidí.

Manažér Liverpoolu Jurgen Klopp bude musieť riešiť len niekoľko zranení, keďže mužstvo je relatívne fit. The Reds budú bez Nabyho Kieta, Thiaga a Calvina Ramseyho. Potia sa aj nad kondíciou Joea Gomeza, ktorý si proti Realu Madrid privodil svalový úder. Návrat krídelníka Luisa Diaza sa blíži, keďže Kolumbijčan pokračuje v rehabilitácii po dlhodobom zranení, ale stále je niekoľko týždňov mimo hry.

Kľúčové ukazovatele zápasu Liverpool – Manchester United

  • Liverpool vyhral posledné dva domáce zápasy Premier League, každý výsledkom 2:0.
  • Liverpool si v tejto ligovej sezóne udržal čisté konto v šiestich z 12 domácich zápasov, pričom inkasoval iba deväť gólov, zatiaľ čo mimo ihriska ich bolo 19.
  • Manchester United dokázal z posledných troch zápasov vonku v Premier League vyhrať iba raz.
  • Manchester United má v tejto sezóne Premier League gólový rozdiel -3 vonku v porovnaní s +16 doma.
  • Liverpool vyhral tri z posledných štyroch stretnutí s United, pričom počas tohto obdobia strelil spolu 14 gólov.

Tip na zápas

Liverpool bude dúfať, že v tomto zápase bude platiť staré známe príslovie: „forma v deň derby vyletí von oknom“, pretože ich súper je jednoznačne tímom s lepšou formou. Avšak vzhľadom na to, že „The Reds“ v tejto sezóne preukázali na Anfielde dobrú celkovú formu, a vzhľadom na nedávnu víťaznú sériu Manchestru United sú kurzy trochu nadhodnotené, predstavuje tento zápas potenciálne lukratívne miesto na podporu hostiteľov. Hráči si uvedomujú dôležitosť tohto zápasu pre fanúšikov a mali by sa ukázať v dôstojnom svetle. Naša predpoveď na zápas Liverpool vs Manchester United: padne viac ako 2,5 gólu a uvidíme víťazstvo domácich.