Podľa viacerých spravodajských portálov a stránok s hazardnými hrami je veľmi pravdepodobné, že k zverejneniu dlho očakávanej bielej knihy o reforme britského zákona o hazardných hrách dôjde už čoskoro.

Vláda Spojeného kráľovstva údajne dokončuje niekoľko posledných bodov pred jej zverejnením. Na zasadnutí BGC (UK Betting and Gaming Council) tento týždeň parlamentný štátny tajomník pre technológie v Spojenom kráľovstve Paul Scully povedal, že zverejnenie bielej knihy nebude konečné.

ZDROJ: peakpx.com

Dodal, že „sa uskutočnia ďalšie diskusie s cieľom realizovať prebiehajúce reformy“ a v budúcnosti dôsledne aktualizovať predpisy Spojeného kráľovstva týkajúce sa hazardných hier. Od posledných reforiem uplynulo už 20 rokov. Scully tiež uviedol, že do reforiem v oblasti hazardných hier sa v budúcnosti môže zapojiť aj úrad predsedu vlády Rishiho Sunaka.

Komisia Spojeného kráľovstva pre hazardné hry požiadala o kontrolu dostupnosti a výdavkov spotrebiteľov, avšak Scully diskutuje tiež o tom, či by vláda mala mať právo povedať ľuďom, „koľko zo svojho platu“ si môžu dovoliť minúť.

Denník Racing Post informoval, že od zákazníkov kamenných aj online stávkových kancelárií sa žiada, aby pred podaním stávky predložili výpisy z bankového účtu a výplatné pásky, aby sa overili ich finančné prostriedky. Existujú obavy, že v dôsledku toho môže dôjsť k spomaleniu stávkového odvetvia spojeného so športovými podujatiami v Spojenom kráľovstve, čo bude mať celkovo výrazný negatívny vplyv na sektor hazardných hier. Prevádzkovatelia hazardných hier sa obávajú výdavkov spotrebiteľov na stávky počas marcového festivalu v Cheltenhame, čo by mohlo mať neblahé dôsledky na dlhodobú stabilitu dostihového športu.

Pozadie

Cieľom zmien britského zákona o hazardných hrách z roku 2005 vo forme bielej knihy je zaviesť regulačný rámec, ktorý by podporil rast online hazardných hier. Biela kniha bude obsahovať maximálne stávky pre online kasína a zákaz bezplatných stávok. Súčasťou budú aj balíky pre tých, ktorí utrpia vysoké straty, a kontroly dostupnosti, ktoré majú byť „neobťažujúce“. Očakáva sa tiež, že Komisia pre hazardné hry bude mať nové právomoci a jej financovanie bude zabezpečené zo zvýšených poplatkov, ktoré budú platiť zainteresované strany v odvetví. Po zverejnení bude biela kniha najkomplexnejšou revíziou zákonov o hazardných hrách v Spojenom kráľovstve za posledných 15 rokov.

ZDROJ: unsplash.com

Očakávalo sa, že biela kniha bude zverejnená minulý rok.  Najskôr bola odložená v dôsledku odstúpenia bývalého premiéra Borisa Johnsona. Potom nasledovala nečakaná rezignácia Liz Trussovej v minulom roku, ktorá spôsobila ďalšie odklady.