Člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Fabio Panetta (na snímke uprostred) tvrdí, že k obchodovaniu s nekrytými digitálnymi aktívami, teda s kryptomenami, by mali regulačné orgány pristupovať ako k hazardu.

Špekulatívne aktíva

Vo svojom najnovšom blogovom príspevku člen predsedníctva ECB Fabio Panetta opisuje kryptoinvestície ako hazard prezlečený za investičné aktívum. „Neplnia žiadnu spoločensky ani ekonomicky užitočnú funkciu,“ hovorí.

„Zriedka sa používajú na platby a nefinancujú spotrebu ani investície. Ako forma investície nemajú nekryté kryptomeny tiež žiadnu vnútornú hodnotu. Sú to len špekulatívne aktíva.“

ZDROJ:shutterstock.com

Ako hazardné hry

Zatiaľ čo iní starší odborníci na platby v Európskej centrálnej banke odmietli bitcoin ako marketingový podvod, ktorý sa čoskoro spáli a nemal by byť legitimizovaný regulačným zásahom, Pentta sa domnieva, že by to bola chyba.

Myslí si, že kryptomeny by mali byť prísne regulované. Nie však ako jeden z nástrojov finančného sveta, ale ako hazardné hry.

Ľudia vždy hrali rôznymi spôsobmi a v digitálnej ére budú nekryté kryptomeny pravdepodobne naďalej prostriedkom na hranie hazardných hier,“ dodáva s tým, že regulačné orgány by mali uznať špekulatívny charakter nekrytých kryptomien a považovať ich za hazardné hry.