Národná štúdia, ktorú uskutočnila fínska vláda, priniesla odporúčania, aby sa súčasný systém, ktorý monopolizuje prevádzku hazardných hier, zmenil alebo opätovne reguloval.

Štúdia sa zamerala na medzinárodné porovnanie systém so zahraničnými partnermi, ktorý zostáva v platnosti na komplexný dohľad nad prevádzkovaním hazardných hier v celej severskej krajine. Načrtla dve potenciálne alternatívy, ktoré by sa mohli uplatniť namiesto neho.

Prvou by bolo prijať nový zákon založený na nórskom modeli a udeliť regulačným orgánom podstatne väčšiu časť právomocí pri zabraňovaní prístupu spotrebiteľov k nelicencovaným hazardným hrám zo zahraničia. Medzi metódy, ktoré v súčasnosti používajú Škandinávci, patria blokovacie príkazy, zákaz reklamy a množstvo možností prerušenia spracovania platieb.

ZDROJ: peakpx.com

Druhá možnosť stanovená v štúdii navrhuje zavedenie modelu udeľovania licencií, podobne ako je to v súčasnosti v prípade mnohých susedných krajín Fínska, ktorý by zabezpečil väčšiu diverzifikáciu a konkurenciu na trhu spolu so zlepšením toku návštevnosti smerom k legálnym ponukám na úkor nelegálnych.

Možné nebezpečenstvo takéhoto systému sa v štúdii nestratilo s uvedením:

Zvýšenie konkurencie po zavedení licenčného systému môže v zásade zvýšiť celkovú spotrebu hazardných hier, a tým aj nevýhody hazardných hier

Napriek takýmto rizikám štúdia opäť odbočila a uviedla, že podľa rešpektovanej výskumnej literatúry monopolné systémy a systémy, ktoré sú licencované, vykazujú malý rozdiel, pokiaľ ide o prevládajúce negatívne účinky alebo dokonca celkové množstvo jednotlivých činností, zatiaľ čo licenčné systémy zostávajú v stave, ktorý umožňuje poskytovať rovnaké všeobecné výhody.

Štátom kontrolovaný monopol vo Fínsku je celkom špecifickým subjektom v tom, že sa mu darí poskytovať mnohé významné výhody. Fínsky zákon o lotériách, ktorý údajne reguluje pozemné aj online prevádzky, riadi toto odvetvie výlučne v prospech spoločnosti Veikkaus Oy. Tá je plne zodpovedná za dohľad nad všetkými športovými stávkami, hrami s okamžitou výhrou a národnými lotériami.

Nie je to malá úloha vzhľadom na to, že Fínsko má v porovnaní so zvyškom sveta 10 najvyšších výdavkov na obyvateľa na hazardné hry. Veikkaus je preto zodpovedný za tisíce fínskych pracovných miest.

ZDROJ: pekapx.com

Keďže Veikkus patrí štátu, jeho príjmy sa používajú na financovanie sociálnych služieb vo Fínsku. Podporuje množstvo projektov, ako sú športové a kultúrne podujatia, programy rozvoja mládeže, zdravotná starostlivosť a sociálna starostlivosť, okrem mnohých iných.

Pomerne úžasným zistením je aj to, že všetky výhry sú úplne oslobodené od daní. Platobné metódy sú tiež, prekvapivo, aktuálne, pričom v súčasnosti prechádza online službami meraný a postupný prechod na prijímanie a poskytovanie platieb v krypto alebo digitálnych menách.

Návrhy nie sú namierené proti množstvu ponúkaných výhod, ale proti početným nelegálnym prevádzkam, ktoré fungujú za hranicami smerom k fínskemu obyvateľstvu, pričom online hazardné hry zaznamenávajú od nedávna rýchly vzostup, pričom správanie spotrebiteľov sa mení smerom k online hazardným hrám legálneho a nelegálneho charakteru.

Problémy, na ktoré štúdia poukázala, sú určite závažné a vo fínskom zákone o lotériách už boli nedávno vykonané menšie zmeny a doplnenia, avšak v rámci jedného systému, ale máte pocit, že fínska vláda má oprávnený záujem zmierniť akékoľvek prekážky súčasných výhod, ktoré monopol poskytuje.

Napriek tomu majú navrhované zákony nepochybne potenciál viesť k určitým prospešným opatreniam, možno znížiť mieru nelegálneho hazardu a možno sa dokonca podarí vytvoriť začiatky spravodlivého a konkurenčného trhu.