Nová dcérska spoločnosť skupiny Gauselmann, ktorá je prevádzkovaná pod značkou Crazy Buzzer, sa stala siedmym podnikom s online hracími automatmi, ktorý bol pridaný na nemeckú bielu listinu a získal tak povolenie na prevádzku v celej krajine.

Spoločnosť sa tak pridala k ďalšej značke Merkur od spoločnosti Gauselmann, ako aj k spoločnosti Mernov, ktorá bola založená ako spoločný podnik spoločností Merkur a Novomatic, ale odvtedy má novú akcionársku štruktúru. Vzhľadom na to, že Merkur aj Mernov získali licenciu pre viacero prevádzok, znamená to, že šesť z desiatich značiek s povolením pôsobiť v Nemecku je spojených so skupinou Gauselmann.

ZDROJ: MERKUR

Nemecký legálny trh s online kasínami má svoj pôvod v štátnej zmluve o hazardných hrách (GlüNeuRStv) z 1. júla 2021, ktorá po prvýkrát vytvorila ustanovenia o celoštátnom prevádzkovaní online výherných automatov a pokrových podnikov.

Zmluva tiež vytvorila ustanovenia pre založenie novej národnej regulačnej agentúry die Glücksspielbehörde (GGL). Predtým bola celoštátna regulácia hazardných hier v kompetencii Štátneho správneho úradu Sasko-Anhaltsko. Nový regulačný orgán začal pracovať 1. júla 2022, teda rok po prijatí zmluvy, hoci v súčasnosti sa zameriava len na ochranu pred nelegálnymi hazardnými hrami, a nie na reguláciu celého sektora.

Prísne pravidlá zohrali úlohu pri obmedzení počtu prevádzkovateľov, ktorí získali licenciu – od spustenia regulovaného trhu nakoniec získalo licenciu len sedem prevádzkovateľov výherných automatov a žiadny z podnikov prevádzkujúcich online poker.

ZDROJ: shutterstock.com

Niektoré z týchto nariadení zahŕňajú 5,3% daň z vkladov, limity vkladov medzi operátormi vo výške 1 000 EUR mesačne a limity vkladov (na spiny) vo výške 1 EUR. Najmä daň z vkladov bola predmetom kritiky, pričom nemecké združenie pre športové stávkovanie Deutsche Sportwettenverband (DSWV) vtedy tvrdilo, že táto daň „ohrozí úspech“ novej regulácie hazardných hier v Nemecku.

Združenie ďalej uviedlo, že prísne regulačné prostredie by bolo výhodou pre nelicencovaných prevádzkovateľov, ktorí by využili obmedzenia, ktorým čelia legálni poskytovatelia.

Teraz musia úrady rýchlo vydávať povolenia a prísne sankcionovať tých, ktorí naďalej podnikajú bez licencie,“ povedal prezident DSWV Mathias Dahms.

ZDROJ: pixabay.com

Nemôže to byť tak, že legálni poskytovatelia sú za hlupákov. Trh, na ktorom niektoré spoločnosti bez licencie naďalej nerušene pôsobia, poškodzuje politické ciele krajiny a treba mu zabrániť všetkými prostriedkami. Žiadame väčšiu aktivitu zo strany štátnych dozorných orgánov.“

V júni, keď licencie dostali len štyria prevádzkovatelia, Štátny správny úrad Sasko-Anhaltsko uviedol, že sa má schváliť ďalších deväť licencií na online automaty a poker.