Odvetvie hazardných hier sa považuje za jedno z najziskovejších na svete. Majitelia úspešných kasín a stávkových kancelárií majú majetok v miliardách dolárov. Je to otázka šťastia alebo výsledok dôkladne premysleného podnikateľského plánu?

Odpoveď na túto otázku skúmal Artyom Ustinov, Head of White Label & Turnkey Solutions spoločnosti Softgamings. Zostavil zoznam najbohatších predstaviteľov odvetvia hazardných hier a zistil, ako sa im podarilo vybudovať taký obrovský majetok.

Sheldon Adelson – majiteľ spoločnosti Las Vegas Sands

Kráľ hazardného priemyslu a hlavný sponzor samotného Donalda Trumpa. Počas svojho dlhého a bohatého života si Sheldon Adelson vyskúšal rôzne oblasti podnikania. Hlavný príjem mu však prinášali kasína a hotely. Založil najväčšiu sieť herní na svete s názvom Las Vegas Sands. Podľa odborníkov mu tieto zariadenia denne prinášali približne 32 miliónov dolárov. Dokonca aj podľa najkonzervatívnejších odhadov bol jeho čistý majetok približne 39 miliárd dolárov – oveľa viac ako náklady na všetky pozemné kasína v USA dohromady.

ZDROJ: politico.com

Zaujímavé je, že kráľ hazardného priemyslu dosiahol všetko sám. Nikto ho nevodil za ruku a nepriviedol do kasína. Nikdy nenašiel na ulici kufrík plný peňazí, ani nezdedil podnikanie v oblasti hazardných hier.

Sheldon vyrastal vo veľmi chudobnej rodine, vďaka čomu si od detstva zvykol zarábať na živobytie sám. Prvý plat dostal ako chlapec vo veku 10 rokov, keď na ulici predával noviny. V pätnástich rokoch už mal vlastný podnik s automatmi na cukrovinky. Do roku 1968 zarobil približne 5 miliónov dolárov. Adelson pravidelne investoval do začínajúcich spoločností a vysoko rizikových aktív. Pôsobil vo výstavníctve, IT a toaletných potrebách a spolupracoval so spoločnosťami Apple a Microsoft.

V roku 1989 došlo k prelomovej udalosti, keď Adelson kúpil kasíno a hotel Sands v Las Vegas. Neskôr ho zbúral a na jeho mieste postavil The Venetian, ktorý je druhým najväčším hotelovo-kasínovým komplexom na svete. Zomrel v roku 2021 po dlhom boji s rakovinou a jeho bohatstvo zdedila manželka a tri deti.

Vo vnútri The Venetian, najznámejšieho Adelsonovho kasína, sa nachádzajú kanály, ktoré pretekajú rezortom, rovnako ako v skutočných Benátkach. Návštevníci majú možnosť cestovať z jednej haly do druhej v autentickej gondole.

Lui Che Woo – majiteľ kasína Galaxy

Kasíno Galaxy je najväčšou herňou v Ázii. Vlastní ho Lui Che Woo, ktorého majetok sa odhaduje na 21 miliárd dolárov. Na rozdiel od Sheldona Adelsona sa tento miliardár z Hongkongu dlho venoval podnikaniu v oblasti nehnuteľností. Narodil sa v chudobnej rodine a v ranom veku musel čeliť hladu. Po japonskej okupácii sa jeho rodina presťahovala do Hongkongu.

Až do začiatku roku 2000 Lui investoval do nehnuteľností a prevádzkoval spoločnosti zaoberajúce sa hazardnými hrami. Po zavedení prvej legálnej zóny hazardných hier si stanovil ambiciózny cieľ. Lui investoval do výstavby kasínového strediska v Macau a vyhlásil, že z tejto oblasti urobí ázijské Las Vegas. Galaxy Macau bol otvorený v roku 2011 a medzi zariadenia komplexu patrí viac ako 1500 hracích automatov, 600 stolov na kartové hry, desiatky hotelov, nočné kluby, bazény a pláže.

ZDROJ: pixabay.com

Aké je tajomstvo rýchleho úspechu spoločností ovládaných pánom Lui Che Woo? Odborníci sa domnievajú, že pri budovaní svojho zábavného impéria zohľadňoval najmä Adelsonove skúsenosti.

Johann Graf – Hracie automaty Novomatic

Johann Graf je rakúsky podnikateľ a zakladateľ spoločnosti Novomatic. V priebehu rokov sa spoločnosť rozrástla na medzinárodný holding, ktorý vyrába video automaty a pozemné automaty. Celkovo zarobil na podnikaní v oblasti hazardných hier viac ako 7,8 miliardy dolárov.

Podobne ako mnohí iní miliardári, aj Johann vyrastal v povojnových rokoch. Po niekoľkých rokoch práce v mäsiarstve sa rozhodol založiť si vlastný podnik. Jeho prvou spoločnosťou bol dodávateľ pinballových automatov s názvom Brodnik & Graf GmbH. Po preštudovaní zložitostí herného priemyslu začal Graf vyrábať vlastné hracie automaty. Ukázalo sa, že je to zlatá baňa, a po čase sa rakúskemu podnikateľovi podarilo obsadiť 70% trhu. V 90. rokoch 20. storočia dodávala spoločnosť Novomatic svoje automaty do 30 krajín sveta.

ZDROJ: kurier.at

So zavedením online kasín sa výrobky Novomatic dočkali druhého zrodu. Spoločnosť otvorila pobočky v Európe, Afrike a Latinskej Amerike. Ročný obrat spoločnosti Novomatic v súčasnosti dosahuje 2,5 miliardy dolárov.

Denise Coates – stávková spoločnosť Bet365

Denise Coatesová je 54-ročná britská podnikateľka, generálna riaditeľka a zakladateľka spoločnosti Bet365. Denise zarobila miliardy na športovom stávkovaní. Na rozdiel od iných slávnych predstaviteľov odvetvia zdedila podnikanie v oblasti stávkových kancelárií po svojom otcovi. Coatesová sa však rozhodla vyskúšať si stávkovanie online.

2000 – Denise kupuje doménu Bet365 a spúšťa svoju webovú stránku. Denise sa snaží propagovať svoju kamennú sieť stávkových kancelárií, ale podnikaniu sa nedarí.

2005 – podnikateľka sa začína plne zameriavať na online stávkovanie.

2021 – spoločnosť zamestnáva 2 500 ľudí a dosahuje obrat viac ako 56 miliárd dolárov.

V roku 2018 Coatesová zarobila ročný plat 280 miliónov dolárov, čím sa stala najdrahšou generálnou riaditeľkou v Spojenom kráľovstve. Podľa samotnej Denise spočíva tajomstvo jej úspechu v jej vytrvalosti a viere v seba samu. Ani v ťažkých časoch sa zakladateľka Bet365 nevzdávala. Dnes jej stránky navštevujú milióny ľudí z celého sveta.

Mark Scheinberg – Herňa PokerStars

Mark Scheinberg je predstaviteľom novej generácie podnikateľov, ktorí zarobili peniaze na pokrových hrách. Mark sa narodil v Izraeli, ale neskôr sa s rodičmi presťahoval do Kanady. V roku 2001 spolu so svojím otcom založil PokerStars. Vďaka ľahko ovládateľnému rozhraniu a atraktívnym podmienkam pre hráčov herňa vynikla medzi svojimi konkurentmi.

Jedným z tajomstiev úspechu PokerStars sú ich kreatívne marketingové kampane. Napríklad od roku 2002 každoročne organizujú World Championship of Online Poker (WCOOP).

ZDROJ: poker.org

Sheinberg následne predal svoj podiel spoločnosti Amaya Inc. V roku 2019 sa dostal do zoznamu 500 najbohatších ľudí sveta časopisu Forbes s čistým majetkom vo výške 4,5 miliardy dolárov.

Sumár

Majitelia online kasín a kamenných prevádzok sú úspešní podnikatelia so stabilným príjmom. Mnohí z miliardárov v tomto odvetví začínali prakticky od nuly, ale vďaka vytrvalosti, húževnatosti, premyslenému podnikateľskému plánu a viere v seba samého sa im podarilo dosiahnuť neuveriteľné výsledky.