Existuje len veľmi málo tém, ktoré definujú ešport v roku 2022, avšak expanzia Saudskej Arábie do tohto odvetvia je určite jednou z nich. Portál Esports Insider mal možnosť vyspovedať princa Faisala Bin Bandara bin Sultana Al Sauda, predsedu Saudskej ešportovej federácie, o národnej stratégii krajiny v oblasti hier a ešportu, o jej ambicióznych ešportových plánoch a kritike, ktorá sa spomína v súvislosti so vstupom Saudskej Arábie do segmentu ešportu.

ESI: Národná stratégia v oblasti hier a ešportu je významnou udalosťou v oblasti ešportu. Ako plánuje Saudská Arábia využiť túto stratégiu na posunutie saudského ešportu vpred?

Princ Faisal: Tento rast v oblasti hier a ešportu a pozornosť, ktorú tomuto odvetviu venujeme, sa stali možnými len vďaka saudskoarabskej vízii 2030. Poskytla nám príležitosť preskúmať nové odvetvia, ktoré môžu byť pre našu komunitu prínosom.

Naším cieľom je stať sa do roku 2030 popredným svetovým centrom hier a ešportu, vytvoriť viac ako 35 000 pracovných miest a prispieť k ekonomike krajiny sumou 13,3 miliardy dolárov.

ZDROJ: shutterstock.com

ESI: Čo sa Saudská Arábia v konečnom dôsledku snaží dosiahnuť prostredníctvom stratégie? Je to prevažne krok smerom k ekonomickej diverzifikácii, krok k posilneniu športového a súťažného ekosystému krajiny, alebo niečo úplne iné?

Princ Fajsal: V prvom rade má táto stratégia slúžiť obrovskej komunite v Saudskej Arábii. Sme krajina s viac ako 21 miliónmi hráčov. Máme viac ako päť majstrov sveta v rôznych ešportoch a viac ako 100 profesionálnych tímov. Okolo týchto hlavných aktérov sú tisíce ľudí, ktorí sú zapálení pre toto odvetvie a dosiahli by veľké výkony, keby našli kariérnu cestu, ktorá by zodpovedala ich vášni. Naším hlavným cieľom je vytvoriť tieto kariérne cesty a pripraviť im cestu k úspechom.

Na tento účel sme si stanovili štyri zastrešujúce ukazovatele na meranie nášho úspechu do roku 2030. Prvým je mať v Saudskej Arábii 250 herných spoločností; druhým je vytvorenie viac ako 30 herných titulov v kráľovstve, ktoré sa do roku 2031 zaradia medzi 300 najlepších na svete. Po tretie, naším cieľom je byť medzi tromi najlepšími krajinami na svete v počte ešportových športovcov na obyvateľa; a napokon, organizovať najväčšie a najsledovanejšie ešportové podujatia na svete.

Tieto ciele dopĺňajú ciele Vízie 2030 zamerané na diverzifikáciu hospodárstva, vytváranie nových pracovných miest v rôznych odvetviach a poskytovanie zábavy svetovej úrovne občanom, obyvateľom a návštevníkom.

ESI: Prečo bol ešport vybraný ako odvetvie, do ktorého sa bude investovať a pre ktoré sa bude vyvíjať rozsiahla stratégia – v čase, keď sa ostatní vyhýbajú investíciám do ešportu?

Prince Faisal: Ešport sa stal živnou pôdou pre mnohých ľudí na celom svete, ktorí si zo svojej vášne urobili kariéru. Nehovoríme len o športovcoch, ale aj o kastingu, organizátoroch a mnohých ďalších.

Ešport sa stal médiom, ktoré učí mnohých mladých aj starších hodnoty, ktoré sú nevyhnutné pre úspech v mnohých aspektoch života. Od tímovej práce a spolupráce až po riešenie problémov, vytrvalosť a všestrannú profesionalitu.

Ešport sa stal novým socializačným médiom, kde sa ľudia na celom svete môžu stretávať, súťažiť, spolupracovať a mnoho ďalšieho. Je to spôsob, ako sa spojiť s miliónmi ľudí z celého sveta bez ohľadu na vzdialenosť a hranice. V ešporte sú jediným rozlišovacím kritériom zručnosti. Je jedinečný oproti všetkým ostatným športom, pretože vyrovnáva podmienky hry.

Je hnacím motorom technológií. Mnohé spoločnosti teraz súťažia o to, aby poskytli najlepšie vybavenie, konektivitu a softvér na uspokojenie stále rastúceho trhu s ešportom. V súčasnosti spoločnosti ako SAP, či Oracle súťažia vo vývoji riešenia, ktoré pomôže športovcom zlepšiť ich výkon a tréning, a softvéru, ktorý pomôže divákom získať prehľad v reálnom čase pri sledovaní hry profesionálov.

ZDROJ: peakpx.com

ESI: Stratégia vyzdvihuje posilnenie postavenia nových talentov v oblasti ešportu v krajine. Prečo je pre federáciu také dôležité zamerať sa na rozvoj ešportových talentov a aký je súčasný stav ešportového ekosystému v Saudskej Arábii?

Princ Faisal: Cieľom kráľovstva je naplniť svoj potenciál vo všetkých odvetviach vrátane hier a ešportu, kde máme mnoho jedinečných silných stránok a schopností, na ktorých chceme stavať a posilniť tak naše vedúce postavenie na regionálnej a medzinárodnej úrovni.

Sektor hier a ešportu je najväčším a najrýchlejšie rastúcim odvetvím médií a zábavy v Saudskej Arábii a na svete. V kráľovstve ho podporuje rastúca najmodernejšia infraštruktúra a veľký miestny trh s obrovským počtom talentov, ktoré potrebujú podporu, aby uspeli a rozvíjali sa. Je to v súlade s Víziou 2030 a plánmi diverzifikácie hospodárstva kráľovstva, ktoré zabezpečia dlhodobú prosperitu.

ESI: Objavili sa obavy, že Saudská Arábia využíva investície do ešportu na zmenu svojho imidžu v medzinárodných očiach. Aká je vaša odpoveď na tieto obavy a ovplyvňuje to realizáciu stratégie, ako aj iniciatívy federácie?

Princ Faisal: Je dôležité si uvedomiť, že naše investície a naša ochota budovať projekty v takomto masívnom rozsahu sú zamerané predovšetkým na naplnenie vášne našej mládeže pre hry a ešport, ako aj na zabezpečenie toho, aby dostali príležitosť rozvíjať svoj talent a poskytnúť im kariérne príležitosti v oblasti, ktorá ich baví.

Zameriavame sa na rozvoj ešportu v Saudskej Arábii a sme odhodlaní dosiahnuť našu víziu rozvoja tohto odvetvia na plne funkčný priemysel, ktorý sa prispôsobí záujmom našich miestnych obyvateľov. To všetko je možné vďaka prísľubu Vízie 2030, že okrem diverzifikácie našej ekonomiky zlepšíme životy saudských občanov prostredníctvom rozšírenia príležitostí na profesionálnej a zábavnej úrovni.

ZDROJ: shutterstock.com

ESI: V posledných rokoch sa v ešporte kladie dôraz na podporu rozmanitosti a inklúzie, najmä v prípade osôb LGBTQIA+ a žien v ešporte. Ovplyvní to víziu Saudskej Arábie stať sa centrom ešportu a ako sa to bude riešiť?

Princ Faisal: Saudská Arábia je krajina, ktorá prechádza obrovskou transformáciou, otvárame sa a vítame svet v našej krajine. Nepochybne sa pritom stretneme s rozdielmi v kultúre a zázemí. Napriek tomu to pre Saudskú Arábiu nie je nič nové. V priebehu roka krajina privítala milióny náboženských turistov z celého sveta a hostila mnohých z globálnej podnikateľskej komunity. Vždy sme dokázali vytvoriť pozitívne zážitky pre našich hostí a výsledkom boli veľké výhody pre všetkých.

Saudská Arábia je na ceste transformácie a zákony sa vyvíjajú, za veľmi krátky čas sa veľa pokročilo. Ešport a šport vo všeobecnosti pomáhajú tejto transformácii. Dá sa povedať, že smer, ktorým sa uberáme, je pozitívny. Sme krajina mladých ľudí, ktorí sa inšpirujú hrami a ešportom, a snažíme sa zlepšiť kvalitu života našich ľudí.

Saudská Arábia sa neusiluje o pokrok svojej spoločnosti preto, že po tom volajú ľudia alebo organizácie. Národ sa pod múdrym vedením nášho vedenia uberá týmto smerom, pretože je to správne pre saudský ľud.

ESI: Skupina ESL FACEIT je v ekosystéme ešportu mimoriadne rozšírená, najmä pokiaľ ide o vytváranie ekosystémov a ešportových turnajov. Vzhľadom na to, že ESL FACEIT Group vlastní saudskoarabská spoločnosť Savvy Games Group, ako zapadá do národnej stratégie pre hry a ešport v krajine, ako aj do budúcich iniciatív a podujatí v krajine?

Princ Faisal: Hlavným cieľom spoločnosti SAVVY je rozvíjať herný a ešportový sektor a vytvárať ekonomický vplyv, ktorý pozitívne ovplyvní saudskú aj globálnu spoločnosť. Veríme však, že vďaka spôsobu, akým je SAVVY zriadená, a subjektom, ktoré zastrešuje, bude schopná inovovať a prispievať k rozvoju tohto sektora v celosvetovom meradle.

Kráľovstvo robí kroky k tomu, aby sa do roku 2030 stalo globálnym centrom hier a ešportu, a Savvy zanechala v rámci národnej stratégie v oblasti hier a ešportu citeľný vplyv. Stratégia je vedúcim príspevkom k rozvoju herného a ešportového sektora s cieľom kultivovať elitných herných športovcov a vytvoriť z kráľovstva jednu z troch najlepších krajín v oblasti ešportových profesionálnych hier na svete. Skupina Savvy Games Group (SGG) bola založená v hodnote 375 miliárd SAR ako súčasť úsilia PIF rozšíriť rozsah svojich investícií v tomto odvetví.

Savvy Games Group zohráva kľúčovú úlohu pri dlhodobom raste a rozvoji tohto odvetvia. Jednou z jeho súčastí je rozvoj high-tech infraštruktúry vrátane miest, kde sa môžu hráči z KSA stretávať a súťažiť v miestnom i globálnom meradle. To pomôže vychovávať a zvyšovať kvalifikáciu nových a existujúcich tvorcov hier na vysokoprofilové vydavateľstvá AAA, ktoré sú celosvetovo uznávané, a poskytovať podporu prostredníctvom poradenstva a investícií alebo akvizícií.

ZDROJ: peakpx.com

ESI: Saudská Arábia doteraz investovala do veľkých zahraničných nehnuteľností, aby sa presadila v oblasti ešportu. Bude stratégia pokračovať v nákupe etablovaných medzinárodných spoločností, aby posunula svoj rast, alebo sa viac zameria na domáci rast?

Princ Faisal: Každá príležitosť sa posudzuje podľa vlastných zásluh. Investovanie do toho, čo je prospešné pre globálnu komunitu a Saudskú Arábiu, je jednou z našich hlavných hodnôt. Vždy existujú príležitosti, ktoré môžeme využiť, najmä preto, že spoločnosť ako Savvy Games Group je tu preto, aby slúžila komunite a vyvíjala technológie, ktoré podporia celý ekosystém.

ESI: Radi by sme sa dozvedeli viac o občianskych iniciatívach v Saudskej Arábii. Ako krajina plánuje vytvoriť prosperujúci ekosystém grassroots?

Princ Fajsal: Federácia už vytvorila rozsiahly systém grassroots so zámerom ho v priebehu roka vylepšiť a rozšíriť. Máme tri hlavné kategórie turnajov a súťaží, ktoré organizujeme: profesionálne medzinárodné, profesionálne národné a amatérske. 

V rámci amatérskej kategórie máme univerzitnú eLigu, ktorá motivuje univerzity v celom kráľovstve, aby stavali ešportové tímy a súťažili v našom turnaji, máme Gaming Center Faceoff, ktorá motivuje herné centrá v celej KSA, aby vyvíjali ešportové tímy a súťažili v tomto turnaji, a Saudská ešportová liga, ktorá je našou profesionálnou národnou súťažou, má otvorený kvalifikačný formát, ktorý umožňuje každému kvalifikovať sa do profi fázy a súťažiť s tímami zo spodných priečok z predchádzajúceho ročníka o miesto v profesionálnej lige.

ZDROJ: peakpx.com

Okrem toho máme množstvo ďalších programov, ktoré podporujú kariérne cesty v oblasti ešportu. Ako príklad možno uviesť akadémiu Saudi Esports Academy, ktorá ponúka rozsiahle kurzy zamerané na stratégie aj taktiky rôznych titulov. Najnovšie sme spustili kurzy o hrách Rainbow 6 Siege a PUBG Mobile. Máme tiež program s názvom Voices of Saudi Esports, ktorého cieľom je objavovať kreatívne talenty v rámci komunity ešportu v Saudskej Arábii. Mnohí z členov programu boli vytipovaní, aby sa zúčastňovali ako komentátori a analytici na rôznych turnajoch, zatiaľ čo niektorých dokonca najali saudské kluby, aby pre ne vytvárali obsah.

ESI: A na záver, aké konkrétne iniciatívy plánuje Národná stratégia pre hry a ešport uviesť do života v budúcom roku?

Princ Faisal: Krása stratégie spočíva v tom, že ide o spoločné úsilie viac ako 20 subjektov. Neexistuje žiadne úzke miesto alebo obmedzená kapacita na zavádzanie. Môžete očakávať množstvo rôznych iniciatív od rôznych subjektov, ktoré sa všetky zameriavajú na hry a ešporty. Jednou z nich, ktorá je mi blízka, je Fond pre hry a ešporty. Mnohí v tejto oblasti majú problém presvedčiť tradičné banky, aby poskytli podnikateľské úvery.

No aj keď sa to podarí, tieto pôžičky sú úročené veľmi vysokými sadzbami. Fond, ktorý spúšťame, bude celosvetovo najväčším fondom pre začínajúce a malé podniky. Budeme poskytovať financovanie podnikateľským zámerom vo viac ako 33 rôznych oblastiach v rámci hier a ešportu v Saudskej Arábii.