Nezávislá charitatívna organizácia GamCare pôsobiaca v Spojenom kráľovstve zverejnila výročnú správu za rok 2020/21, v ktorej podrobne opisuje svoje charitatívne aktivity za uplynulý rok.

Organizácia založená v roku 1997 sa zameriava na poskytovanie informácií, poradenstva a podpory všetkým obyvateľom Anglicka, Škótska a Walesu, ktorí majú problém s hazardnými hrami.

Z výročnej správy za 2020/21 vyplýva, že na pozadí pandémie organizácia GamCare oslovila viac ľudí ako kedykoľvek predtým a poskytovala nepretržitú (celoročnú) podporu ľuďom negatívne zasiahnutým hazardom, a to prostredníctvom národnej linky pomoci v oblasti hazardných hier a vlastných online podporných služieb. Napriek počiatočnému poklesu počtu hovorov počas prvého lockdownu, pravdepodobne v dôsledku problémov so zabezpečením súkromia v domácnosti a obmedzeného fyzického prístupu k službám internetových kasín, GamCare následne prijala na národnú linku pomoci v oblasti hazardných hier viac hovorov ako kedykoľvek predtým.

ZDROJ: gamcare.org.uk

Tu je niekoľko štatistických údajov a faktov, ktoré je možné nájsť vo Výročnej správe organizácie GamCare za rok 2020/21:

V priebehu roka došlo k 9% nárastu počtu hovorov a chatov, pričom bolo zaznamenaných a riešených 42 000 konzultácií. Počet skutočných liečebných – terapeutických sedení sa zvýšil o 14%.

*** 

95% používateľov národnej linky pomoci v oblasti hazardných hier by linku odporučilo niekomu inému a 100% používateľov služieb organizácie by odporučilo služby liečby niekomu inému. 

*** 

V rámci liečby sa udržiaval kontakt s viac ako 10 000 liečenými osobami.

***

Takmer 15 000 odborníkov pracujúcich s ohrozenými osobami absolvovalo školenie o informovanosti o hazardných hrách (o 64% viac ako v predchádzajúcom roku).

*** 

Liečebný program organizácie GamCare úspešne ukončilo 79% klientov.

***

V októbri 2020 spoločnosť GamCare zaviedla službu pre mladých ľudí, v rámci ktorej tím špecializovaných odborníkov ponúka bezpečnú a účinnú podporu a liečbu pre osoby vo veku 11 až 18 rokov. 

ZDROJ: pixabay.com

Keďže GamCare sa v aktuálnom období dostáva do záverečného roka trojročnej stratégie, tu sú aj najdôležitejšie informácie z obdobia 2018/19 až 2020/21:

Za posledné tri roky GamCare podporila viac ako 100 000 ľudí prostredníctvom národnej linky pomoci v oblasti hazardných hier, online a liečebných služieb.

*** 

Počet podporených osôb sa každoročne zvýšil o 10%.

*** 

Počas troch rokov 70% klientov GamCare úspešne ukončilo liečebné programy.

*** 

Viac ako 27 000 užívateľov služieb sa za posledné tri roky zapojilo do špecializovanej liečby škodlivých následkov spôsobených hazardnými hrami.

Anna Hemmingsová, výkonná riaditeľka GamCare, hovorí:

„Napriek problémom, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu, sme tento rok oslovili viac ľudí ako kedykoľvek predtým. Pre osoby poškodené hazardnými hrami bol tento rok obzvlášť náročný a pandémia mohla ešte viac prehĺbiť ich izoláciu, stres a obavy o peniaze. Sme hrdí na všetky naše tímy, ktoré počas celého obdobia preukázali veľkú odolnosť a naďalej preukazovali svoje nadšenie a oddanosť práci, ktorú vykonávame. Znamenalo to, že GamCare bola k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni, po celý rok, aby mohla ponúknuť podporu ľuďom postihnutým škodami spôsobenými hazardnými hrami.

Počas nasledujúcich troch rokov chceme naďalej zvyšovať povedomie o závažnosti škodlivých následkov spôsobených hraním hazardných hier a rozširovať naše služby s cieľom dosiahnuť trvalé a pozitívne zmeny.“

ZDROJ: pixabay.com

GamCare

GamCare je nezávislá charitatívna organizácia v Spojenom kráľovstve, ktorá poskytuje informácie, poradenstvo a podporu všetkým, ktorí majú problém s hazardnými hrami v Anglicku, Škótsku a Walese. Organizácia bola založená v roku 1997.

GamCare poskytuje rôzne služby pre problémových hráčov a ďalších ľudí, ktorí sú negatívne zasiahnutí hraním hazardných hier. Organizácia prevádzkuje národnú linku pomoci v oblasti hazardných hier na bezplatnom telefónnom čísle 0808 8020 133 alebo prostredníctvom webového chatu na svojej webovej stránke, poskytuje online pomoc a bezplatnú osobnú liečbu v Anglicku, Škótsku a Walese prostredníctvom partnerskej siete. GamCare tiež poskytuje školenia a materiály pre odvetvie hazardných hier s cieľom zlepšiť spoločenskú zodpovednosť a ochranu hráčov. Školiace programy poskytujú účastníkom dôležité informácie o tom, ako rozpoznať príznaky problémového správania pri hraní hazardných hier, a rady, ako komunikovať s hráčmi, aby sa dosiahol pozitívny výsledok.